Oddychanie i zimne powietrze

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziś spotkałam się z czymś czego jeszcze nie zdążyłam doświadczyć, a mianowicie w trakcie treningu trudniej mi się oddychało, mój puls był dużo większy niż normalnie przy większych prędkościach :ojnie: Czy Wy też tak macie w trakcie zimowych treningów, gdy temperatura za oknem spada poniżej 0 ?
PKO
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

iza121 pisze:Dziś spotkałam się z czymś czego jeszcze nie zdążyłam doświadczyć, a mianowicie w trakcie treningu trudniej mi się oddychało, mój puls był dużo większy niż normalnie przy większych prędkościach :ojnie: Czy Wy też tak macie w trakcie zimowych treningów, gdy temperatura za oknem spada poniżej 0 ?

Pulsu nie mierzę ale tak problem z oddychaniem jest na pewno większy u mnie podczas mrozów, szczególnie na początku treningu gdy jeszcze się nie rozgrzeję.
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
iza121
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to dobrze, bo już zaczęłam się zastanawiać czy ze mną coś nie tak, czy to może jakaś starość czy coś w ten deseń :bum: :hahaha: a z treningami na zewnątrz w zimie to nie miałam nigdy do czynienia w zasadzie :bleble:
agent0
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mam tak samo podczas biegania w mrozy, więc to normalne, z czasem coraz mniej to odczuwamy a przynajmniej u mnie tak to wygląda :oczko:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kiedyś zakrywałem dół twarzy jakimiś kominiarkami itd, dzisiaj jakoś tego nie potrzebuję.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Najlepsza kominiarka albo ten "buff", wygoda i komfort przede wszystkim. Poco mordę odmrażać jak mamy tak proste narzędzia. Zatoki mniej cierpią i skóra się nie łuszczy potem itp.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
iza121
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zaczęłam używać kominiarki i faktycznie jest lepiej, po za tym nie czuje się lodowatego powietrza w krtani/tchawicy (gdzieś na tej wysokości), za to wyglądam jakby mnie antyterror wypuścił na zwiady :bum: :hejhej:
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Ja muszę sobie dolną część mordy obwiązywać szalem (zarąbałem taki krótki synowi) - zimne powietrze nie jest zbyt kompatybilne z moim gardłem. Szal za bardzo nie utrudnia oddychania, powietrze jest natomiast zdecydowanie cieplejsze.
arekarkadiusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:48

Nieprzeczytany post

Słyszałem gdzieś opinie, że w zimie lepiej jest nie zakrywać ust bo już lepiej jest wdychać zimne powietrze niż zimne i w dodatku wilgotne ,bo tkanina staje się oczywiście wilgotna. Ja osobiście używam na mrozach buff'a i zakrywam nim usta. (mam nadzieje, że nie dlatego jestem teraz trochę chory ;D ) Co o tym sądzicie? prawda czy bajka?

Ps: Do robbur. jak się wstawia taką "wizytówke" z run-log ;p?
iza121
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wydaje mi się, żeby wilgotność tkaniny stanowiła problem, bo fakt tkanina jest mokra ale jak oddychamy to jest ciepła, proponuje zrobić eksperyment tą mokrą tkaninę zdjąć i zacząć oddychać wolnym powietrzem - efekt odczuwanie zimnego powietrza jest dużo większe, mimo, że nie mamy przy ustach nic mokrego
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

iza121 pisze:Nie wydaje mi się, żeby wilgotność tkaniny stanowiła problem, bo fakt tkanina jest mokra ale jak oddychamy to jest ciepła
przy większych mrozach ciepło oddechu nie wystarcza do ogrzania tkaniny i zamarza na niej warstwa lodu. i to jest problem.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
iza121
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ale ta warstwa lodu nie powoduje, że jest zimniej przynajmniej u mnie, chociaż może to placebo, że wydaje mi się, że mimo zlodziałej kominiarki jest mi cieplej :bum: większy problem to chyba zamarzające brwi jak się ma kominiarkę na ustach :hahaha:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ