Ból z boku stopy od września - co jest grane?!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mdj
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ludzie, pomóżcie bo niebawem oszaleję! We wrześniu przebiegłem pilską polowke, która z racji pogody była dla mnie naprawdę ciężka. Po biegu oczywiscie mega zmęczenie i bolace nogi dosłownie wszędzie.

Na następny dzień ledwo chodziłem, bolało mnie wszystko - miało prawo, byłem w końcu zmęczony. Po dwóch tygodniach bolała tylko stopa, która BOLI DO DZIŚ !

Początkowo ból towarzyszył chodzeniu, dzisiaj boli jak chce raz jak chodzę, raz jak ruszamy stopą. Gdy chcę skręcić stopę maksymalnie w prawo boli mnie w okolicy pięty...Ciężko mi to już nawet określić, bo powoli zaczynam się do tego bólu przyzwyczajać.

Od września praktycznie nie biegam. Byłem u dwóch ortopedow, jeden stwierdził zmęczenie, drugi złamanie wysilkowe. Później się rozmyslil i sam nie wie co jest.

Stosowalem oklady, fale magnetyczne, maści i spraye - wciąż boli. Jednak co najlepsze - w drugi dzień świąt się wściekłem i poszedłem pobiegac - gdy się rozgrzalem i byłem już rozciagniety stopa NIE BOLAŁA!

Pomocy - co jest grane?! Naprawdę brakuje mi biegania, tragedia. Od lutego pójdę chyba biegać na siłowni na bieznię, bo powoli dostaję w głowę - gdzie w końcu odreagować stres z pracy...
Do biegania nakłonił mnie mój synek.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rzeczywiście długo się już z tym bujasz. Czy ten lekarz od złamania zmęczeniowego zlecił zdjęcie RTG, czy zgadywał? Z kolei jeśli chodzi o tkanki miękkie, najlepszym narzędziem diagnostycznym jest chyba USG. Ale można sobie o tym pisać, gdy jesteśmy zdani na system, którego celem jest oszczędzanie na pacjentach tak, żeby nie brakowało nikomu w NFZ :-/ Inna sprawa, że trafić na ortopedę-dyletanta bardzo łatwo, nawet lecząc się prywatnie. Jeśli masz trudny dostęp do dobrego ortopedy, to możesz jeszcze próbować znaleźć dobrego fizjoterapeutę, spróbować kinesiotapingu (jeśli uzna to za stosowne) itp.
Jeśli masz jakiekolwiek nasilenie objawów PO BIEGANIU, to odradzał bym bieganie czy to na bieżni, czy na zewnątrz. Na siłowni można robić dużo innych ćwiczeń. Ne tak fajnych jak bieganie, ale zawsze...

Powodzenia!

Ps.: "okolice pięty" to bardzo oględne stwierdzenie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
mdj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zdjęcie zrobił, na pierwszej wizycie widział złamanie / pęknięcie, na kolejnej już nie. Ogólnie w karcie przez 3 miesiące leczenia mam wpisane tyle kontuzji, że nawet mój ubezpieczyciel się śmiał - Od zmian przeciążeniowych po uraz więzadeł i inne cuda. Pojęcia nie mam, co mi jest.

Nosiłem przez jakiś czas stabilizator - nie działa.

Jeśli chodzi o dostęp do ortopedy, to leczyłem się w NFZ - zaproponowałem nieśmiało USG, to mnie wyśmiano. Prywatnie też nie chce iść, bo już u ortopedy, który u mnie w mieście jest ponoć najlepszy już byłem -jego pomocą było wstrzyknięcie blokady. Tak więc nie wiem co teraz robić...

Zastanawiam się nad fizjoterapeutą, jednak już jestem trochę zrezygnowany napiszę Ci szczerze.
Do biegania nakłonił mnie mój synek.
inette72
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49.07

Nieprzeczytany post

witam, czy od tamtego czasu już sie wyleczyleś, doszedleś, co to takiego było z tą stopą? Mam to samo - stalo sie dwa dni po maratonie. Na razie korzystam z uslug fizjoterapeuty. Byłam dopiero na 1 wizycie. Dodam też, że od czasu jak zaczęlam biegać boli mnie z tyłu - pomiędzy posladkowym a dwugłowym. Fizjoterapeuta stwierdził, że może to być zapalenie więzadla krzyżowo guzowego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ