Chciałbym podzielić się własnymi spostrzeżeniami na temat ćwiczeń,które mają pozytywny wpływ na bieganie.
Jest to mój subiektywny pogląd biegowego lamera:
Jak dla mnie to tylko dwa ćwiczenia pomagają mi w biegach:
1.wznosy nóg z pozycji wiszącej-wzmacniają mięśnie biodrowo lędżwiowe które są głownymi zginaczami stawu biodrowego
2.podnoszenie sztangi w martwym ciągu-wzmacnia mięsnie prostowniki grzbietu /przeciążne przy dłuższych biegach/ i dwugłowe ud /wspomagające więzadła krzyżowe przednie kolan/
Uwaga!!-powyższe ćwiczenie jest absolutnie przeciwwskazane dla osób z problemami "kręgosłupowymi" i nieobytymi z "ciężarami"
Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie?
Ćwiczenia z obciążeniem
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ogólne ćw siłowe
* ćwiczenia siłowe wojtka
+ półprzysady
+ podnoszenie sztangi sprzed/zza głowy stojąc
+ wspiętki w podporze - tułów wyprostowany ręce oparte na ścianie, ciało pochylone do przodu pod kątem ok 30%
+ wspiętki ze sztangą na ramionach - 1/4 ciezaru ciała
+ brzuszki sesje przeplatane w wersji spiętkowej/pełnej
+ podciąganie na drążku
+ statyczne rozciąganie, tu warto pamietać że często przybierają te ćwiczenia formę siłową (praca izometryczna) - można zaobserwować przed każdym biegiem w większej grupie
----
specjalistyczne
+ skipy, chód rytmiczny - pokazywane prze z M. Kierlewicza na SBBP, wplatam je w jednostki intensywne niestety nie mam kiedy robić ich w osobnej jednostce tren.
+ podbiegi - zacznę w lutym zgodnie z zasadą że najpierw siła ogólna, a dopiero po czasie siła specjalna
czekam na ćwiczenia z piłką lekarską wojtka, pewnie lista sięwydłuży.
pozdrawiam.
(Edited by deckard at 8:56 pm on Nov. 27, 2003)
* ćwiczenia siłowe wojtka
+ półprzysady
+ podnoszenie sztangi sprzed/zza głowy stojąc
+ wspiętki w podporze - tułów wyprostowany ręce oparte na ścianie, ciało pochylone do przodu pod kątem ok 30%
+ wspiętki ze sztangą na ramionach - 1/4 ciezaru ciała
+ brzuszki sesje przeplatane w wersji spiętkowej/pełnej
+ podciąganie na drążku
+ statyczne rozciąganie, tu warto pamietać że często przybierają te ćwiczenia formę siłową (praca izometryczna) - można zaobserwować przed każdym biegiem w większej grupie
----
specjalistyczne
+ skipy, chód rytmiczny - pokazywane prze z M. Kierlewicza na SBBP, wplatam je w jednostki intensywne niestety nie mam kiedy robić ich w osobnej jednostce tren.
+ podbiegi - zacznę w lutym zgodnie z zasadą że najpierw siła ogólna, a dopiero po czasie siła specjalna
czekam na ćwiczenia z piłką lekarską wojtka, pewnie lista sięwydłuży.
pozdrawiam.
(Edited by deckard at 8:56 pm on Nov. 27, 2003)
SBBP.WAW.PL