Biegiem od bieguna do bieguna

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

21 tys. km. Tyle dzieli biegun północny od bieguna południowego. Australijczyk Pat Farmer przebiegł ten dystans w dziewięć miesięcy.
Dziennie pokonywał średnio 80 km, czyli to tak jakby startował w dwóch maratonach pod rząd. Zrobił to, by zebrać pieniądze na szczytny cel.

Obrazek

48-letni były polityk wyruszył z bieguna północnego 2 kwietnia ubiegłego roku. Przez Kanadę, USA, Meksyk, kraje Ameryki Łacińskiej, Ekwador, Kolumbię, Peru i Argentynę dotarł na biegun południowy. 19 stycznia tego roku wbił tam flagę Czerwonego Krzyża, na rzecz którego zbierał pieniądze.

Radość przez łzy
- Do końca życia będę czuł skutki tego biegu - mówił po osiągnięciu celu Pat Farmer. Choć na jego twarzy rysował się uśmiech, była to radość przez łzy.

Nic dziwnego. W trakcie dziewięciomiesięcznego biegu nie miał ani jednego dnia wolnego. Przedzierał się przez lody Arktyki i Antarktydy. Biegł przez góry, pustynię oraz dżunglę.

Na jego drodze stawały niedźwiedzie polarne, jadowite węże czy uzbrojeni po zęby bandyci. O mało co nie przejechała go ciężarówka, która na wąskiej drodze wpadła w poślizg.

- Wiele przeszedłem podczas tego biegu, ale ludzie w Afryce, Wschodnim Timorze czy Ameryce Południowej, którzy nie mają dostępu do czystej wody, są ofiarami powodzi, trzęsień ziemi, pożarów czy głodu, mają jeszcze ciężej - powiedział na Antarktydzie biegacz. To właśnie na ich problemy chciał zwrócić uwagę Farmer, pokonując na nogach 21 tys. km.

Obrazek

Sposób, by zmienić świat
Jak sam podkreślił, bieg był "niewyobrażalnym bólem". Nie tylko pod względem fizycznym, ale i psychicznym. Wiele wysiłku kosztowało go również zbieranie pieniędzy, które zostaną przeznaczone na wsparcie programów pomocowych realizowanych przez Czerwony Krzyż w Afryce czy Azji. Farmer liczył, że uda mu się zgromadzić milion dolarów. W trakcie biegu uzbierał ledwie jedną dziesiątą tej kwoty.

- Ale każdy krok, każda frustracja i każdy moment, kiedy chciałem się wycofać, położyć i nie biec dalej, były tego warte - powiedział były polityk. - Biegi długodystansowe to mój dar, mój sposób zmieniania świata - dodał.

W trakcie biegu od bieguna do bieguna Farmerowi towarzyszyło - w zależności od etapu - od kilku do kilkunastu osób. Zawsze był to przewodnik, kamerzysta i człowiek od łączności satelitarnej. Przez większość trasy biegacz mógł liczyć także na pomoc medyczną, a w dżungli na ochronę w sile 20 żołnierzy.

Obrazek

Odwaga i wytrzymałość
Biegacz już kilkukrotnie wcześniej udowodnił, że ból i zmęczenie nie potrafią go zatrzymać. Farmer ustanowił siedem rekordów światowych, m.in. w najszybszym obiegnięciu Australii - 15 tys. km pokonał w 191 dni.

Dwukrotnie także przemierzał na nogach pustynne tereny Australii. Uczestniczył również w wyścigu przez USA - na metę dotarł czwarty... po tym jak 50 dni biegł ze złamaną nogą.

- Pat Farmer jest inspiracją dla całej ludzkości - powiedział prezes Australijskiego Czerwonego Krzyża Robert Tickner chwaląc biegacza za "niesamowitą odwagę i wytrzymałość".

Posłuchaj, co Pat Farmer mówił na granicy Salwadoru i Hondurasu: REAL BAD DAY

źródło: http://facet.interia.pl/aktywnosc/sport ... 49127,3227
PKO
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Niesamowity gość :) Szacun. Przydałaby się relacja filmowa :)

Link do interii który podałeś jest niepoprawny :) Poniżej prawidłowy.
http://facet.interia.pl/aktywnosc/sport ... 49127,3227
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=LM9nXFl_ ... re=related

Szukałem po YT filmików z Patem na biegunach i w dżungli, ale słabo z tym.
Szacun dla gościa.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
EyeOfTheTiger
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Prze gość :D moje marzenie ( nie biegowe) to Antarktyda..... eh.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ