Komentarz do artykułu MT10GY – New Balance Minimus Trail

zaprzegowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A jam pytanie jak wyglada sprawa doboru rozmiaru takich butów minimalistycznych czy też jest zasadą że rozmiar większy od normalnie noszonych czy musza być super dopasowane ??
PKO
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no dobra ale to że są to buty minimalistyczne to nie nalezy patrzeć na to że jestem lekkim pronatorem i musze mieć buty dla pronatora co wyklucza u mnie bieganie w butach minimalistycznych a tym samym w tych butach?
malinowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przed minimusami NB wyprodukował buty MT100 (co zresztą zostało napisane w artykule). Minimusów nie widziałem jeszcze na oczy, ale wydaje mi się, że sposób ich wykonania jest bardzo podobny. Nie rozumiem tylko dlaczego minimusy są 2 razy droższe od MT 100 i dlaczego te drugie zostały wycofane z produkcji?

Wg mnie mt 100 są bardziej uniwersalne i nadają się do szybszego biegania w trudniejszym terenie. Więc jest to dla mnie dziwne...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ciekawe pytanie z dobieraniem rozmiaru - ja dla przykładu nie biorę butów biegowych o rozmiar większych niż te do chodzenia i żadnych problemów nie mam :)
wydaje mi się, że po prostu nie powinny być to buty na styk, bo noga puchnie, bo potrzeba miejsca dla palców by mogły się rozcapierzyć.

mszary - kiedy lądujesz na śródstopiu nie ma znaczenia czy pronujesz czy supinujesz, zastrzezenim, ze nie śa to jakies ekstremalne sytuacje.

ruch pronujący stopy przy lądowaniu jest czymś naturalnym i wręcz pożądanym.
absolutnie lekka pronacja nie wyklucza używanie przez ciebie butów "mini", problemy będa jedynie jeżeli lądujesz "na piętę".
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

malinowy pisze:Przed minimusami NB wyprodukował buty MT100 (co zresztą zostało napisane w artykule). Minimusów nie widziałem jeszcze na oczy, ale wydaje mi się, że sposób ich wykonania jest bardzo podobny. Nie rozumiem tylko dlaczego minimusy są 2 razy droższe od MT 100 i dlaczego te drugie zostały wycofane z produkcji?

Wg mnie mt 100 są bardziej uniwersalne i nadają się do szybszego biegania w trudniejszym terenie. Więc jest to dla mnie dziwne...
seria MT1XX jest kontynuowana w modelach MT101 oraz MT110. Ich założenia są inne od serii Minimus, która jest odrębną seria produktów.
MT100 zostały wycofane, ponieważ pojawiły się kolejne modele, tak samo, jak w przypadku innych producentów nowe zastepuje stare.

Założeniem serii Minimus, jak już pisałem, było jak najwierniejsze oddanie wrażenia biegania boso, stąd mniejsza ich ochrona przed trudnym podłożem. Dlaczego są drogie? Pytanie raczej do producenta, mogę sobie jedynie próbować wyobrazić koszty długiego procesu projektowania buta, dobierania odpowiednich materiałów dla uzyskania np. dużej przewiewności albo prace nad wnętrzem buta, które miało umożliwiać bieg bez skarpet, co moim zdaniem udało się znakomicie. DO tego podeszwa Vibram i szereg zabiegów by cąły but ważył jak najmniej...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Eatherus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

malinowy pisze:Przed minimusami NB wyprodukował buty MT100 (co zresztą zostało napisane w artykule). Minimusów nie widziałem jeszcze na oczy, ale wydaje mi się, że sposób ich wykonania jest bardzo podobny. Nie rozumiem tylko dlaczego minimusy są 2 razy droższe od MT 100 i dlaczego te drugie zostały wycofane z produkcji?

W produkcji są zmodyfikowane NB z tej serii np.MT 101 ,które są po prostu rozwinieciem MT 100.Np ponoć ulepszono w nich jezyk tzn.już sie niby nie zawija podczas zakładania butów ;-).Więc nie ma co płakać tylko kupować MT 101 ;-)
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Eatherus pisze:

W produkcji są zmodyfikowane NB z tej serii np.MT 101 ,które są po prostu rozwinieciem MT 100.Np ponoć ulepszono w nich jezyk tzn.już sie niby nie zawija podczas zakładania butów ;-).Więc nie ma co płakać tylko kupować MT 101 ;-)
niestety - mt101 nie sa produkowane
mozna je zlapac gdzies w necie na wyprzedazach
nie bylo ich nawet w polskiej dystrybucji
i z tego co wiem to nie sa planowane 110 (ale pracuje nad tym;)
w linii minimus na ten sezon jest tyle butow (i beda w polsce i na Gocławiu w marcu :D) ze cytując klasyka 'Będzie Pan / Pani zadowolona'
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 424&type=1
http://www.shopnewbalance.com/men/shoes ... ort/MO10BK

co do pronacji - jak wyżęj zauważył Kuba - jak laduje sie na srodstopiu to nie ma problemu
i ole z ladowaniem na srodstopiu nie ma problemu :) ale to kwestia LOGICZNEGO i STOPNIOWEGO wprowadzania takiego typu butow do biegania
https://trojpolowka.wordpress.com/2012/ ... turalnego/
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, jak wygląd ubrań/butów do biegania jest mi rzeczą trzeciorzędną... tak te zielone chwyciły za serce.
- Och! Jakie ładne!
Że tak pozwolę sobie potraktować jak typowa kobieta;-)
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Księżna: co ciekawe, na angielskiej stronie NB jest już damska wersja najnowszego modelu "mini" - MT110, na które ostrzę sobie zęby tak, że każdego ranka budzę się z poranioną buzią, a nie ma męskiej...
artur - będziecie je mieli? masz już informacje kiedy będą, w jakich cenach?
ceny poznam za chwile :O
mam nadzieje ze nie polozy sprzedazy obecna kondycja PLNa
w sumie w nowych kolekcjach innych producentow (m.in. nike, saucony, asics, brooks) widac zwyzke w stosunku do 2011 (xodus poszedl prawie 80PLN w gore, kayano 639 ...)
kolory i sposob wykonania butow milo mnie zaskoczyl w kolekcji zarowno minimus jak i linii tradycyjnych (choc one sa baaardzo podobne do pure albo do free - w kwestii detali i wykonczenia :O)
artur

Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tym zerem amortyzacji to pozwolę się nie zgodzić. Bo w takim razie czym jest to żółte pomiędzy podeszwą zewnętrzną a cholewką? Ser?
Te 4mm różnicy w spadku raczej nie jest spowodowane grubością gumy, tylko grubością pianki, która występuje pod całą podeszwą.

A wiesz... Mieć 2mm pianki, a 6mm pianki to już 3 razy tyle! :-)

Pianki jest malutko, ale jednak ona jest. W przeciwieństwie do prezentowanego tu innego buta terenowego - minimalistycznego:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=3494

Zauważyłem, że nawet fivefingers bikila mają plasterek pianki w swojej konstrukcji.

Biegałem w modelu MT10 i rzeczywiście jest fajny. W moim przypadku musiałem uważać, żeby ich ciasno nie wiązać bo wtedy uciskały w śródstopiu. Generalnie najlepiej pasowały jak wywaliłem sznurówki w włożyłem elastyczną linkę zawiązaną na stałe w jednej pozycji.
Ciekawe wrażenie robi ilość miejsca na palce. Mają gdzie potańcować.

Co do cen:

Ja myślę, że producenci innowacyjni ponoszą dodatkowe inwestycyjne wprowadzając nowe modele. To nie sztuka zmienić kolor 2 pasków i powiększyć kawałek żelu w bucie który od lat się sprzedaje w setkach tysięcy par.
Jeśli wypuszcza się nowy model na rynek - ponosi się koszty badań, projektów, w końcu spory wydatek na promocję (bo ludziska muszą się dowiedzieć że powstał nowy but - inaczej nie ma szans by go zamówili, choćby był nawet najlepszy na świecie. Może gdzieś na stepie w Mongolii ktoś biega teraz w idealnym bucie i ma pełną jurtę tego modelu we wszystkich rozmiarach - co z tego jeśli my o tym nie wiemy.)

Do tego producentowi-pionierowi co jakiś czas zdarza się wtopa (szef marki inov-8 powiedział mi ostatnio że są gotowi nawet na najgorsze wtopy, byle nie przekraczały 20% ich produkcji :-D )
W końcu po jakimś czasie konkurencja przechwyca Twój pomysł i kopiuje go po niższych kosztach. Mają już stworzony rynek, mają małe ryzyko, wiedzą ile wyprodukować. W ten sposób powstały już czteropalczaste five fingersy zrobione przez Fila, czy własna odmiana five fingersów w wykonaniu adidasa, a pod nimi jeszcze kilku producentów chcących przejechać się na tym wózku, a oferujących ceny rzędu już 60$ za parę.
Zatem nawet jeśli producent innowacyjny wymyśli coś genialnego - musi się liczyć że z czasem jego zyski spadną bo w jego niszy zalęgnie się konkurencja. Patenty rzadko kiedy pomagają.

To naturalny mechanizm i nie ma co pomstować na jednych czy na drugich. Równie dobrze można pomstować długość dnia w styczniu.

Jedni (VFF, New Balance, inov-8) wymyślają nowe rozwiązania, ale żeby przetrwać dłuższy czas muszą dyktować wyższe ceny, inni przychodzą na gotowe i konkurują właśnie tą ceną. Praktycznie zawsze można poczekać z zakupem sezon czy 2 i kupić dane rozwiązania za pół ceny.

MT100 w Polsce się nieszczególnie przyjęły bo u nas kupuje się buta, a nie fajne bieganie :-D I liczy się od grama - im więcej tym drożej, dodając jeszcze za żel, kolorowy plastyk etc. MT100 miały brzydki kolor i straszny zapach, co w połączeniu z polskimi skojarzeniami z PePegami dawało słaby wizerunek. Pamiętam jak leżały u mnie 2 pary w pokoju. Zapach ich kleju był dominujący.

Teraz dywagacje
MT10 są bardziej sexy, (zwłaszcza czerwona wersja którą kumpel nosi do dżinsów) mają lepszy zapach i nie kojarzą się z butem PRL-u. Dlatego mimo dużo wyższej ceny mam przeczucie, że sklepy lepiej zarabiają na nim niż na MT100, w związku z tym sklepy go chętniej zamawiają, a w związku z tym... Po co produkować MT100 ???
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo w takim razie czym jest to żółte pomiędzy podeszwą zewnętrzną a cholewką? Ser?
W sumie to by było niegłupie... zwłaszcza na jakieś ultra... w razie dołka energetycznego - jest ser.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do rozmiaru buta. To w instrukcji jest napisane, że rozmiar powinien być tak dobrany by pomiędzy a palcami a brzegiem buta został 1 cm. Moim zdaniem chodzi o to, by nie rozerwać delikatnego materiału, jaki jest nad palcami.
Odnośnie ochrony podeszwy, to ja mam taką teorię, że ją powinna zapewnić sama stopa. Jak będziemy odpowiedni długo trenować np. chodzenie boso po kamieniach, to stopa się wzmocni na tyle, że kamienie i szyszki przestaną przeszkadzać. Sam to u siebie zauważyłem. Generalnie chyba taka jest filozofia. Tego czego brakuje w bucie powinna zapewnić sama stopa i jej ćwiczenia.
Pianka w podeszfie i różnica w poziomie pomiędzy tyłem i przodem buta nawet jak jest, to raczej nie ma wielkiego znaczenia, bo kontakt tyłu stopy z podłożem jest znikomy.
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:Z tym zerem amortyzacji to pozwolę się nie zgodzić. Bo w takim razie czym jest to żółte pomiędzy podeszwą zewnętrzną a cholewką? Ser?
Te 4mm różnicy w spadku raczej nie jest spowodowane grubością gumy, tylko grubością pianki, która występuje pod całą podeszwą.

A wiesz... Mieć 2mm pianki, a 6mm pianki to już 3 razy tyle! :-)

Pianki jest malutko, ale jednak ona jest. W przeciwieństwie do prezentowanego tu innego buta terenowego - minimalistycznego:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=3494
zółte to pianka - bez dwóch zdań
drop/offset/ramp angle czy też spadek to 4mm
ale sądzę że warto wziąć pod uwagę jak blisko ziemi jest się w minimusach i jak się czuje podłoże, a jak to wygląda w inov-8 Bare-Grip'ach gdzie jesteśmy niejako zawieszeni na kołkach ...
różnie to wymyślają poszczególni producenci - najnowsza - trzecia już generacja xodusów saucony ma rzeczony spadem na poziomie 4mm ale osiągnięty fortelem - czyli lekkim ścięciem 'słoniny' pod pietą i podniesieniem grubości pianki pod śródstopiem
ten sam 'patent' co przywoływane przez Ciebie bere-grip'y będzie zastosowany w nowej wersji minimusów MT00
http://www.newbalance.com/performance/r ... ould-know/
artur

Sport GURU

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Te 4 mm więcej pod piętą ma na celu raczej ochronę achillesa przed rozciąganiem. Pięta w tych butach od razu wędruje o prawie centymetr niżej niż w normalnych i to jest duże obciążenie dla achillesa. Pamiętam jak go czułem po pierwszych kilku biegach. Amortyzacji to żadnej nie zapewnia, bo piętę stawia się na ziemi tylko w ostatniej fazie "przyziemienia" i nie jest to uderzenie, tylko właśnie delikatne postawienie. A pod śródstopiem pianki jest tyle co nic. Daje to tylko tyle, że nie czuć kołków bieznika na podeszwie.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiedzcie, czy pomysł, żeby docelowo biegać w tych butach raz w tygodniu jest sensowny - chodzi nie tylko o urozmaicenie treningu, ale o wzmocnienie stopy etc.? Nie chcę biegać w butach minimalistycznych cały czas, ale mam takie przeczucie, że wprowadzając je do treningu mogę sobie pomóc. Dobrze kombinuję?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ