Nauka języków obcych podczas biegu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Philippos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za link, wyborne... wyrzucam telewizor
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niejedna dluga podroz szybko mi minela przy tych sluchowiskach.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dark Jocker pisze:Co o tym myślicie? Pomyślałem, że mógłbym się trochę pouczyć języka podczas biegu i napisałem na innym forum o pomoc w doborze audio kursu a tam z kolei ludziom, że tak to ujmę mój pomysł wydał się głupi.

Co o tym myślicie? Ktoś próbował? Jakie skutki?
Oczywiście zakładając, że potrafimy biec przez dłuższy czas bez przerwy a nie zatrzymujemy się co kilometr z zmęczenia.
Pomysl jest skuteczny zawsze cos w głowie zostanie, ale ja go troche zmodyfikowalem w w mp3 wrzucona muzyke i lekcje jezyka ale puszczam to w kolejnosci przypadkowej - wiec nigdy nie wiem jaka lekcja sie trafi :)
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedys probowalem cos przyswajac na walkmenie ale kompletnie nie wychodzilo. Czlowiek nastawia sie na inny odbior i gorzej przyswaja pamieciowo.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wczoraj zacząłem słuchać "Ender's game" - godzinka minęła błyskawicznie :)
mam tylko jedno spostrzeżenie, warto słuchając biegać po terenie, który się dobrze zna, a najlepiej po stadionie, wtedy można się zupełnie oddać słuchaniu :)
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ooco pisze:wczoraj zacząłem słuchać "Ender's game" - godzinka minęła błyskawicznie :)
mam tylko jedno spostrzeżenie, warto słuchając biegać po terenie, który się dobrze zna, a najlepiej po stadionie, wtedy można się zupełnie oddać słuchaniu :)
Wtedy trzeba liczyć okrążenia :/
Awatar użytkownika
arathunku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bartosh_5 pisze:
ooco pisze:wczoraj zacząłem słuchać "Ender's game" - godzinka minęła błyskawicznie :)
Wtedy trzeba liczyć okrążenia :/

gps? orientacyjnie wystarczy
foot pod na stadionie lepiej zda egzamin:P
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mam gps...
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ooco pisze:nigdy nie biegałem z muzyka, radiem czy audiobookami (a biegałem swego czasu sporo) a teraz od miesiąca biegam i żałuje, ze nie robiłem tego wcześniej, polecam, można się wsłuchać i kilometry same lecą :D jako ze mój angielski jest na poziomie mniej niż zadowalającym to lecę książki dla dzieci :ble: teraz kończę Hobbita (b prosty język, super dla mniej wprawnych), jak skończę to będę leciał Narnie i His Dark Materials. przesłuchałem tez wcześniej biegowo Stanislaw Lem Solaris FULL CAST AUDIOBOOK by bbc - polecam klimat taki ze hej :spoko:
Ooco, jeżeli byś mógł podał byś namiar na audiobooki tego typu ??
Bartosh_5 pisze:Ja polecam ściąganie sobie jakiś podcastów np. ze strony BBC (oczywiście mówię o angielskim, do innych języków inne strony) - wybór jest ogromny, można znaleźć mnóstwo ciekawych audycji i dodatkowo świetnie osłuchać się z językiem. Ja praktycznie inaczej nie biegam, nie ma to jak rozwój jednocześnie ducha i ciała:D
Skąd można pobierać podcasty ? słyszałem że fajna sprawa jeżeli chodzi o obsłuchanie się, jeżeli chodzi o Język Angielski.
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Darekbe022 pisze: Ooco, jeżeli byś mógł podał byś namiar na audiobooki tego typu ??
spróbuj google :taktak:
Darekbe022 pisze: Skąd można pobierać podcasty ? słyszałem że fajna sprawa jeżeli chodzi o obsłuchanie się, jeżeli chodzi o Język Angielski.
http://www.bbc.co.uk/podcasts i gneralnie audycje "mówione" to domena 4 kanału bbc :) polecam :)
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ze strony BBC nie ma możliwości pobrania tych podcastów ?? tak żeby sobie wrzucić na telefon i słuchać podczas biegania ?
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jaki masz telefon? Android, ios, nokia symbiana? Specem nie jestem ale w pierwszych dwóch systemach na milion procent masz do wyboru z 15 programów do podcastów, mogę polecić jakieś. Jeśli nokia to zależy jaka, generalnie mając do czynienia z dwoma w obu miałem możliwość ściągania podcastów dzięki aplikacji systemowej zainstalowanej od nowości. Jeśli nie, to nokia ovi sklep coś również proponuje.
Ostatecznie na stronie BBC jak byk pisze jak ściągnąć podcast. Słowo download i nawet instrukcja by robić to za pośrednictwem - ppm - zapisz jako :)

Od siebie polecam podcast esl - chyba najlepsza sprawa do nauki słownictwa - co dzień około 15 słów tłumaczonych ładnie + zainscenizowany dialog z ich użyciem. + raz na tydzien 30 minutowa pogadanka na 2/3 tematy (filmy, piosenki, ksiazki, miasta, prezydenci, muzycy sławni) również z tłumaczeniem co cięższych słów.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PiotrSw pisze:jaki masz telefon? Android, ios, nokia symbiana? Specem nie jestem ale w pierwszych dwóch systemach na milion procent masz do wyboru z 15 programów do podcastów, mogę polecić jakieś. Jeśli nokia to zależy jaka, generalnie mając do czynienia z dwoma w obu miałem możliwość ściągania podcastów dzięki aplikacji systemowej zainstalowanej od nowości. Jeśli nie, to nokia ovi sklep coś również proponuje.
Ostatecznie na stronie BBC jak byk pisze jak ściągnąć podcast. Słowo download i nawet instrukcja by robić to za pośrednictwem - ppm - zapisz jako :)

Od siebie polecam podcast esl - chyba najlepsza sprawa do nauki słownictwa - co dzień około 15 słów tłumaczonych ładnie + zainscenizowany dialog z ich użyciem. + raz na tydzien 30 minutowa pogadanka na 2/3 tematy (filmy, piosenki, ksiazki, miasta, prezydenci, muzycy sławni) również z tłumaczeniem co cięższych słów.

Klapki na oczach chyba dzisiaj mam :hej: znalazłem magiczny przycisk download.
Co do podcastów esl, możesz dać jakiś sprawdzony namiar ??
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kod: Zaznacz cały

http://www.eslpod.com/website/index_new.html
Transkrypt dialogu,słowka no i podcast. Jak będziesz 'member' to dostaniesz reklamowaną w każdym odcinku fajną learning guide. Z tego co widze 700pare lekcji dialog + słówka oraz 300 coś tych dłuższych 30 minutowych słuchowisk. Radziłbym też nie nastawiać się negatywnie po pierwszym odsłuchaniu, bo niektóre odcinki(1 na 10) są bądź kiepskie, bądź trudne. Ale ogólnie baardzo trzyma poziom a przynajmniej koło numeru 500 trzymał:)

plus jeśli w telefonie masz program od podcastów to je tam na pewno znajdziesz. Taki program to duży bonus, samoczynnie bowiem się aktualizuje.
syncia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 83minuty
Życiówka w maratonie: 7h2minuty13s

Nieprzeczytany post

Nie wyobrażam sobie nauki podczas biegania, bo ja się uczę poprzez powtarzanie na głos...
a dobry odtwarzacz mp3 to nie taki, które ma wypaśne opcje, ale taki, który dużo wytrzyma i ma klips do przypięcia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ