krótkie podbiegi

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
W planie który realizuję są podbiegi rozpisane w następujący sposób 6x40 s. Problem w tym, że w mojej okolicy nie mam tak długich podbiegów. Zamiast tego zrealizowałem dzisiaj 8 podbiegów, ale każdy z nich trwał jedynie 10 sekund bieganych szybkim tempem. Czy takie podbiegi mają sens? Jeśli nie, to pozostaje mi jedynie trening na bieżni elektrycznej w dzień, kiedy wypadają podbiegi. Oczywiście mogę zwiększyć ilość tych moich krótkich podbiegów (10-15 czy ile tam będzie trzeba), ale czy ma to większy sens?
PKO
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Wiesz, lepsze takie podbiegi jak żadne. Ja bym robił tyle powtórzeń aż się konkretnie zmęczę.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pollinus pisze:Witam,
W planie który realizuję są podbiegi rozpisane w następujący sposób 6x40 s. Problem w tym, że w mojej okolicy nie mam tak długich podbiegów. Zamiast tego zrealizowałem dzisiaj 8 podbiegów, ale każdy z nich trwał jedynie 10 sekund bieganych szybkim tempem. Czy takie podbiegi mają sens? Jeśli nie, to pozostaje mi jedynie trening na bieżni elektrycznej w dzień, kiedy wypadają podbiegi. Oczywiście mogę zwiększyć ilość tych moich krótkich podbiegów (10-15 czy ile tam będzie trzeba), ale czy ma to większy sens?

A skąd masz ten plan? Wszystko zależy co autor chciał spowodować tym treningiem. Jeśli chodziło mu o siłę to możesz wykonywać inne ćwiczenia które zastąpią podbiegi lub robić na tym krótkim odcinku ale zwrócić uwagę na technikę i żeby to była faktycznie siła. Jeśli o wytrzymałość to możesz robić na odcinki na płaskim.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cóż plan z biegania.pl: http://bieganie.pl/?cat=19&id=1283&show=1

Nie wiem co autor miał na myśli, a jeśli chodzi o inne ćwiczenia na siłę, to trochę boję się je wykonywać z racji usuniętego fragmentu łąkotki w prawym kolanie oraz naderwanym więzadle krzyżowym, więc pozostają chyba tylko podbiegi?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pollinus pisze:Cóż plan z biegania.pl: http://bieganie.pl/?cat=19&id=1283&show=1

Nie wiem co autor miał na myśli, a jeśli chodzi o inne ćwiczenia na siłę, to trochę boję się je wykonywać z racji usuniętego fragmentu łąkotki w prawym kolanie oraz naderwanym więzadle krzyżowym, więc pozostają chyba tylko podbiegi?

Ewidentnie chodzi o siłę. Więc możesz robić krótkie podbiegi ale pamiętaj o technice. Tułów wyprostowany nie pochylony, kolanka do góry tak żeby maksymalnie przesuwać się do przodu ale bez wieloskoków :) bo tak czasami się dzieje. Pamiętaj że masz męczyć mięśnie bo to ma być siła dlatego rób w miarę długie przerwy pomiędzy odcinkami.
Ps. To że masz problem z kolanem nie limituje cię od ćwiczeń, tym bardziej powinieneś je wzmacniać. Mógłbym ci podać jakieś ćwiczenia ale nie wiem w jakim etapie zaawansowania jesteś, dlatego polecam udanie się do fizjoterapeuty który dobierze ćwiczenia.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Kontuzje miałem dwa lata temu. To nie jest tak, że w ogóle nie ćwiczę mięśni nóg, ale trochę boje się skipów i wieloskoków.
Jeśli znasz jakieś ćwiczenia, które mogę być wykonany w ramach siły biegowej poza podbiegami, to proszę napisz o nich kilka słów.
Z góry wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego wszyscy ubzdurali sobie że siła to musi być biegowa :)
Do tego planu masz link do ćwiczeń wzmacniających nogi:http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze:Nie wiem dlaczego wszyscy ubzdurali sobie że siła to musi być biegowa :)
Do tego planu masz link do ćwiczeń wzmacniających nogi:http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069
Bo jest najbardziej efektywna... nie umniejszając oczywiście znaczeniu ćwiczeń z linka.
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Krzysztofie,
Tak jak zauważyłeś, plan określa, żeby w każdą niedzielę wykonywać ćwiczenia siłowe i tak zamierzam robić (pierwsze już dzisiaj :)).
Natomiast co do samej siły biegowej, to w planie są podbiegi w sobotę i mój problem wziął się stąd, że nie mam takiej górki, stąd pytanie czy robić dużo krótkich podbiegów, czy może jakąś inną formę ćwiczeń w ramach siły biegowej.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ewa123 pisze:
Krzysztof Janik pisze:Nie wiem dlaczego wszyscy ubzdurali sobie że siła to musi być biegowa :)
Bo jest najbardziej efektywna... nie umniejszając oczywiście znaczeniu ćwiczeń z linka.
Czekam na konkret ? Po czym to wnioskujesz.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pollinus pisze:Krzysztofie,
Tak jak zauważyłeś, plan określa, żeby w każdą niedzielę wykonywać ćwiczenia siłowe i tak zamierzam robić (pierwsze już dzisiaj :)).
Natomiast co do samej siły biegowej, to w planie są podbiegi w sobotę i mój problem wziął się stąd, że nie mam takiej górki, stąd pytanie czy robić dużo krótkich podbiegów, czy może jakąś inną formę ćwiczeń w ramach siły biegowej.

Już napisałem że możesz robić krótkie podbiegi tylko musisz zwracać uwagę na technikę i przerwy.
Ale jak także napisałem nie musisz robić podbiegów tylko dołożyć sobie ćwiczenia siłowe na nogi np w środę jeśli wykonujesz takowe w niedziele. A w sobotę zrób normalne rozbieganie z przebieżkami. Wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli mam to rozumieć tak, że siłę biegową mogę zastąpić ćwiczeniami siłowymi na nogi i efekt treningu będzie podobny?
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze:
Ewa123 pisze:
Czekam na konkret ? Po czym to wnioskujesz.

Nie jestem teoretykiem sportu, jakich wielu na forum ( bez aluzji rzecz jasna ). Tak mnie uczono od lat, tak realizowano i tego się trzymam.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czyli nie wiesz dlaczego?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:czyli nie wiesz dlaczego?
Odpowiedziałam, na czym oparłam swoje zdanie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ