Dziękuję za każdą pomoc.
Niskie tętno i ciśnienie w młodym wieku.
- Marta96
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak jak w temacie: mając niespełna 16 lat moje tętno spoczynkowe wynosi jakieś 40 uderzeń / min, nieraz jest niższe, a ciśnienie przykładowo dzisiaj to 70/50. Nie czuję się źle, nie mam zawrotów głowy, nie słabnę, a podczas treningu też czuję się dobrze. Biegam regularnie od trzech lat prawie, od roku nieco więcej trenuje. Jedyne z czym miałam wcześniej problemy, to z wagą i anemią, ale właśnie z sercem nic, i ostatnio mnie to zainteresowało - chciałabym wiedzieć, czy to wymaga może wizyty u kardiologa. Dodam, że na pewno nie jest to nie jest zły pomiar zegarka, bo na dwóch mierzyłam puls, + jeszcze ręcznie.
Dziękuję za każdą pomoc.
Dziękuję za każdą pomoc.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To może być wszystko efekt anemii ale byłaś u jakiegoś lekarza, nie koniecznie kardiologa, nawet internisty?
-
Colin2000
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
To samo jest umnie, chociaż jestem starszy od Ciebie pamietam ze juz w podobnym wieku miałem tak niskie tetno. Sam juz sie zastanwaim czy to nie predyspozycja genetyczna do tego treningi ( ogólne wytrenowanie) zrobiło swoje...
Tez nigdy nie zdazyło mi sie zasłabnac itp. Jednak miewam dni ( zwłaszcza do południa ) iz jestem osłabiony. Wtedy mocna czarna kawa pomaga.
Jednak nadal nie pozostawie tematu, zamierzam porobic gruntowne badania na wszelki wypadek...
Pozdrawiam
Tez nigdy nie zdazyło mi sie zasłabnac itp. Jednak miewam dni ( zwłaszcza do południa ) iz jestem osłabiony. Wtedy mocna czarna kawa pomaga.
Jednak nadal nie pozostawie tematu, zamierzam porobic gruntowne badania na wszelki wypadek...
Pozdrawiam
-
EyeOfTheTiger
- Wyga

Też mam takie niskie ciśnienie, byłam z tym u lekarza, który najpierw powiedział "cieszymy się, że nadal jest pani wśród żywych"
. Po badaniach stwierdził, że taka jest moja uroda i że jeśli mi to nie przeszkadza to nie będziemy nic z tym robić, bo tak czy inaczej jestem zdrowa.
Ostrzegł mnie też, że zazwyczaj na stare lata niskociśnieniowcom wywala nagle wysokie ciśnienie. I miał rację, babcia całe życie miała niskie ciśnienie i teraz ma jakieś hece ze skokami tego ciśnienie ...no ale ma 83 lata więc chyba nie muszę się jeszcze przejmować.
Ostrzegł mnie też, że zazwyczaj na stare lata niskociśnieniowcom wywala nagle wysokie ciśnienie. I miał rację, babcia całe życie miała niskie ciśnienie i teraz ma jakieś hece ze skokami tego ciśnienie ...no ale ma 83 lata więc chyba nie muszę się jeszcze przejmować.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale jedno to niskie tętno a drugie ciśnienie. Nie wiem, czy 70/50 to nie jest już niepokojąco nisko.