Przepisy bardziej lub mniej wegetariańskie.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1341
Rejestracja: 04 paź 2010, 21:18
Życiówka na 10k: 59'47''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a ja do ciasta na takie placki jeszcze warzywa wciskam: kikurydze, papryke czerwona fasoele czy co tak pod reka mam
i u nas sie one nazywaja Zahnarztplätzchen bo przepis na nie wyczytalam w poczekalni u dentysty.
PKO
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 693
Rejestracja: 13 lis 2010, 20:52
Życiówka na 10k: 01:01:11
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Toronto

Nieprzeczytany post

"Zahnarztplätzchen" :):):) nie do końca kumam, bo niemiecki u mnie oznacza, że ich wohne gdzieś tam i ich bin XX jahre alt - i to chyba wszystko, poza madchen i wurst, co kumam, niemniej coś tam się jeszcze po głowie kołacze i kołacze na tyle, że nazwa zachwyca ;)))
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

Fest ciasteczka dentystyczne anty próchnicze :bum: :hahaha:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1341
Rejestracja: 04 paź 2010, 21:18
Życiówka na 10k: 59'47''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dokladnie tlumaczac placki dentystyczne genealoogia (nie jestem pewna czy ja dobrze to slowo napisalam) jw. bo przepis wynalazlam w azecie siedzac w poczekalni u dentysty
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

Ja już poszedłem deczko do przodu ;)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2460
Rejestracja: 25 cze 2011, 11:48
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Knurów>Łódź Teofilów

Nieprzeczytany post

Bigosik z cukinii

3 cukinie
3 marchewki
1 wiekszy seler
4 zabki czosnku
3 cebule
3 pomidory duze, dobre polskie czerwone :D
2 biale pietruchy
2 papryki czerwone

W dobrym garnku lub glebokiej patelni podsmazam na oleju cebulke pokrojona w kostke, tylko zeszklic, na zeszklona cebule wrzucic pokrojona w kostke papryke i starte na tarce; seler, marchew, pietruche i dusic. Pilnowac, coby sie nie przypalilo :). Kiedy papryka bedzie na wpol miekka dorzucic cukinie (nie trzeba obierac jak mloda, bo az zal :hej:) pokrojona w wieksza kostke i dusic do miekkosci cukini. Jak cukinia juz dojdzie (na nie lubie tak calkiem rozciapanej wiec pilnuje, aby byla jedrna, to dodac wycisniety przez praske czosnek i dodac pokrojone w kostke wieksza pomidory. Dusic razem do miekkosci, pomidory oddadza troche wody, niech to wszystko sie razem ladnie polaczy, dla ladniejszego koloru mozna dodac troszke keczupu badz przecieru, doprawic do smaku sola, pieprzem badz ostra papryka, wymieszac i gotowe.

Pyszne na cieplo i na zimno, samo, z chlebem, bez chleba, z ziemniakami badz ryzem.

Polecam!
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

jem często a cukinie dochodzą później bo nie podlewałem w te skwary :) lenistwo
Kanas78 pisze: Pyszne na cieplo i na zimno, samo, z chlebem, bez chleba, z ziemniakami badz ryzem.

Polecam!
a to jest kwintesencja, dorzucam jeszcze indyka :bum:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 693
Rejestracja: 13 lis 2010, 20:52
Życiówka na 10k: 01:01:11
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Toronto

Nieprzeczytany post

ja podam kilka przepisów, ktore dostałam wraz z dietą, a które bardzo smaczne ;)
ilość sobie dostosujcie do siebie, ja tu odchudzające miary podaję, więc przemnożyć x2 np. można śmiało :D


Aromatyczne szaszłyki z tofu (2 porcje):
200g tofu, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6 średnich pieczarek, kilka pomidorków koktajlowych, porządna garść dowolnej mieszanki sałat, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju. Tofu pokroić w średniej wielkości kostkę. Pieczarki po oczyszczeniu i wymyciu przepołowić. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli i połączyć z natką pietruszki, oliwa i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian tofu, pieczarki – polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie piec szaszłyki na grillu lub w piekarniku. Sałatę wymieszać z przepołowionymi pomidorkami, skropić octem balsamicznym i podawać z szaszłykami.


Krem z pomidorów z pestkami dyni i bazylią (4 porcje):

1 łyżka oliwy z oliwek, mała posiekana cebula, 4 duże pomidory pokrojone w ćwiartki (około 800g), 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki, sól, pieprz, tymianek, dowolne zioła (np. świeża bazylia), 4 łyżeczki pestek dyni. Podgrzać oliwę z oliwek w garnku i podsmażyć lekko cebulę przez 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i dowolne zioła do przyprawienia. Gotować około 15 minut. Całość zmiksować, posypać liśćmi świeżej bazylii i łyżeczką pestek dyni (1 łyżka na każdą porcję).
Ja miksowałam tak nie do końca, żeby totalna papka nie wyszła ;)


Kuskus z cieciorką i warzywami (2 porcje):

6 łyżek ugotowanego kuskusu, 1 duża marchewka, 1 czerwona papryka, średni pomidor, ½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), 4 łyżki cieciorki z puszki, łyżka oliwy z oliwek curry, sól, natka pietruszki. Marchewkę pokroić w plastry, paprykę i pomidory w kostkę. Marchew i paprykę wrzucić na rozgrzaną oliwę, dusić 5 minut, dodać pomidory i dusić kolejne 5 min, po czym wlać bulion, przyprawić, dodać cieciorkę. Dusić, aż woda odparuje. Na koniec wymieszać gotowy kuskus z warzywami, posypać natką pietruszki.
Ciecierzycę brałam zwykłą, i moczyłam przez noc, bo wolę to od puszkowych produktów ;)


Zapiekanka brokułowo-pomidorowa (3 porcje):

200g makaronu typu rurki (penne) pełnoziarnistego, 1 posiekana cebula, 1 czerwona papryka, 200g różyczek brokułu, 1 puszka krojonych pomidorów, sól, pierz, oregano, 100 ml bulionu warzywnego, oliwa z oliwek do wysmarowania formy + 1 łyżka na podsmażenie. Makaron ugotować al. dente. Cebulę podsmaż na łyżce oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i pomidory z puszki, całość dopraw solą, pieprzem i oregano, wlej bulion i duś aż sos lekko zgęstnieje. Brokuły blanszuj we wrzącej wodzie. Formę żaroodporną wysmarują oliwą, dodaj makaron i brokuły, całość zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w
temp 220 stopni przez około 15 minut.


Bakłażan faszerowany (2 porcje):

1 duży bakłażan, 1 cebula, 1 mała papryka, 1 pomidor, 1 jajko, 10 oliwek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kaparów, bułka tarta (1 łyżeczka), sól, pieprz, papryka. Bakłażana umyć. Przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć zostawiając cienką warstwę miąższu. Wyjęty miąższ pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z obraną i posiekaną cebulą. Dodać obrane i pokrojone pomidory, paprykę, jajka, oliwki, kapary, zioła, sól, pieprz i paprykę. Następnie całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić bakłażana. Posypać bułką tartą, piec 50 minut w temperaturze 185°C.


Cukiniowe placuszki z płatkami owsianymi (2 porcje):

1 małą cukinię starkować na tarce z grubymi oczkami, dodać szczyptę soli i 3 łyżki płatków owsianych, poczekać aż do nich wsiąknie cały sok z cukinii Dodać 2 łyżki mąki, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę majeranku i łyżką nakładać placki na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Zupa krem z bobu i szpinaku (3 porcje):

1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 mała posiekana cebulka, 1 ząbek czosnku (posiekany), 2 szklanki (500 ml) wody, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu, 150 g szpinaku (świeżego), opłukanego, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do dodania na koniec, garść liści bazylii, posiekany szczypiorek do posypania zupy. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, nie rumieniąc. Wlać wodę, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zagotować. Dodać bób a po ponownym zagotowaniu szpinak. Gotować przez 15 sekund, następnie zdjąć z ognia i zmiksować z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i bazylią. Zupę ewentualnie doprawić i podgrzać przed podaniem. Podawać np. z posiekanym szczypiorkiem.



Naleśniki gryczane z brokułami (2 porcje):

Naleśniki: szklanka mąki gryczanej, 2 jajka, ¾ szklanki wody mineralnej gazowanej, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, dowolne zioła. Farsz: 300g różyczek bor kuła, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, posiekany szczypiorek. Przygotować ciasto na naleśniki, usmażyć je na oliwie z oliwek. Brokuły ugotować, jajka pokroić w kostkę – brokułu, jajka, keczup i szczypiorek wymieszać – przyprawić. Naleśniki napełnić farszem.



Tortilla z duszonymi warzywami:

2 duże placki tortilla, 1 mała cukinia, 1 średni bakłażan, 1 mała papryka czerwona, 2 średnie pomidory, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano. Pokroić cukinię, cebulę i paprykę. Lekko zeszklić cebulę na patelni, dodać cukinię i paprykę- podsmażyć. Dodać pomidory (wcześniej sparzone i obrane). Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano- dusić do miękkości. Warzywa zawinąć w tortille – 1 tortilla na porcję.



Wstążki ze szpinakiem i grzybami (2 porcje):

100g makaronu pełnoziarnistego wstążki, 2 garści świeżego szpinaku, 150 g kurek, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 1 mała cebula, łyżeczka zielonego pesto (przygotowane samodzielnie, bez dodatku sera). Makaron ugotować al. dente. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Grzyby pokroić na małe kawałki wrzucić na patelnię, smażyć około 10 minut, dodać szpinak i poczekać aż zwiędnie. Do warzyw dodać makaron i łyżeczkę pesto, całość dokładnie wymieszać.


Pikantny bakłażan z tofu (2 porcje) (może być cukinia, wtedy warto curry dodać):

1 duży bakłażan, 100g twardego tofu, 2 małe czerwone chilli, ząbek czosnku, posiekana kolendra, ½ małej cebuli, sok z limonki/cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, liście świeżej bazylii. Bakłażana obsmażyć na oliwie z oliwek, aż skórka zacznie czernieć, zdjąć, pokroić na plastry. Tofu pokroić w kostkę. Przygotować sos-pastę, zmiksować na gładko chilli, czosnke, kolendrę, cebulę, sok z cytryny/limonki, Na tej samej patelni podgrzać pastę aż zacznie wydzielać aromat, dodać bakłażany, dusić po przykryciem około 3 minut. Na koniec, na chwilkę dodać tofu i kilka liści bazylii. Podawać przybrane pozostałą częścią bazylii.


Sałatka ze świeżego szpinaku (1 porcja):

szklanka świeżych liści szpinaku, 1 jajko na twardo, 1 duży pomidor, łyżeczka pestek słonecznika. Sałatkę skropić oszczędnie smakową oliwą z oliwek.



Śmiało próbujcie - taką dietę mogę mieć forever, naprawdę pyszności ;)
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2460
Rejestracja: 25 cze 2011, 11:48
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Knurów>Łódź Teofilów

Nieprzeczytany post

Aśka, zawstydziłaś nas tymi super przepisami :hej: na pewno wykorzystam coś z makaronowych dań.
Przypomniały mi się wegetariańskie gołąbki- zamiast mięska do farszu pieczarki usmażone z cebulką i zamiast zwykłej kapusty kapusta włoska... poezja smaku, szczególnie w wykonaniu mojej mamy!

A i jeszcze z dań na szybko takie coś a'la leczo mi się przypomniało:

1 kilo żółtej papryki polskiej- usunąć gniazda nasienne
2 cebule
4 pomidorki-obrać ze skórki
mały przecier pomidorowy

Podgrzać w głębokim garnku tudzież rondlu olej, na nim zeszklić cebulkę, wrzucić pokrojoną paski paprykę i dusić. Jak papryka będzie dochodzić wrzucić pokrojone w kostkę większą pomidory i wymieszać wszystko razem i gotować, aż wyparuje woda. Na koniec doprawić do smaku wedle uznania, jak potrawa będzie trochę rzadka dodać łychę przecieru.
Jak zwykle dobre na ciepło i na zimno z czym kto lubi :taktak: smacznego!
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1050
Rejestracja: 23 wrz 2007, 08:41
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:38:26

Nieprzeczytany post

Niech dane mi będzie odświeżyć mój ulubiony wątek....
Podaję przepis na super szybki obiad, gdy już absolutnie na nic nie ma czasu, a rodzina domaga się czegoś na ząb.

Kasza z boczniakami.

Składniki:
- kasza jęczmienna ( taką akurat miałam w szafce) - ok. 1 szklanki,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 50 dag boczniaków,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, odrobina vegety wg uznania i smaku.

Kasze płuczmy i zalewamy bulionem. Zagotowujemy i odstawiamy na kilka min do wchłonięcia wody. W tym czasie płuczemy grzyby, obieramy cebulę i oba te składniki kroimy w dość małe kawałki, ale bez przesady, jak kto lubi. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i grzyby. Dodajemy przyprawy i całość dusimy. Nie czekamy, aż cały sos wyparuje tylko dodajemy kaszę. Całość jeszcze przez chwilę dusimy i gotowe.
Przygotowanie trwa krócej, niż pisanie o nim. Do kompletu pasuje sałatka z buraków( przepis już podawałam), surówka z kapusty, ew. kefir, jak kto lubi.
Pozdrawiam. I smacznego, oczywiście.
Dota de Guapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 180
Rejestracja: 28 lis 2011, 10:35
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tutaj przepisy wegetarianskie:
http://oneginetatopa.blogspot.com/searc ... tariańskie
jak tylko opisze to podesle link do training food wegetarianskiego - na dobre weganskie jeszcze nie trafilam:(
Awatar użytkownika
makar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1050
Rejestracja: 23 wrz 2007, 08:41
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:38:26

Nieprzeczytany post

Dzisiaj przepis na przystawkę z bakłażanów. Właśnie zjedliśmy to danie i rodzina orzekła, że dobre......

Przystawka z bakłażanów.

Składniki:
- 1 bakłażan,
- sól,
- 1-2 łyżki oleju,
- ocet winny (najlepszy jest sos na bazie octu winnego, gęsty, przypominający wyglądem sos czekoladowy, kupiłam taki w Lidlu).

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 0,5cm, posypujemy solą i odstawiamy na 20 min, aż puści sok. Musimy ten sok osunąć, bo danie będzie gorzkie. Można umyć plastry pod strumieniem wody, ja usuwam sok przy pomocy ręcznika papierowego. Plastry bakłażana obsmażamy na patelni na oleju z obu stron, czekamy chwilę, aż nieco przestygną i zwijamy w ruloniki, które spinamy wykałaczkami. Wszystko pakujemy do naczynia żaroodpornego i na chwilę do piekarnika. Po wyjęciu pozostaje tylko zrobić esy-floresy sosem z octu winnego i podawać.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4779
Rejestracja: 01 sie 2010, 11:25
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Lozanna

Nieprzeczytany post

Można te ruloniki dodatkowo nadziać pastą z białego serka, też super wychodzi.
Dota de Guapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 180
Rejestracja: 28 lis 2011, 10:35
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a tutaj Risotto - na prawde pyszne i mozna mrozic:)
http://oneginetatopa.blogspot.com/2012/ ... -food.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ