Nauka języków obcych podczas biegu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Dark Jocker
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co o tym myślicie? Pomyślałem, że mógłbym się trochę pouczyć języka podczas biegu i napisałem na innym forum o pomoc w doborze audio kursu a tam z kolei ludziom, że tak to ujmę mój pomysł wydał się głupi.

Co o tym myślicie? Ktoś próbował? Jakie skutki?
Oczywiście zakładając, że potrafimy biec przez dłuższy czas bez przerwy a nie zatrzymujemy się co kilometr z zmęczenia.
PKO
Awatar użytkownika
mnich86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem pomysł nie jest zły. Ja zawsze biegam z audiobookiem jakimś, przez co nadrabiam "czytanie" na które nie mam czasu...
Jeśli uda Ci się znaleźć jakiś ciekawy audio kurs to wydaje się to być dobrym wyjściem. Widziałem coś takiego w empiku.
=================================
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Akurat ja sobie tego nie wyobrażam, co nie znaczy, że komuś innemu nie sprawi to przyjemności. Dla mnie odpada nawet muzyka, po prostu mnie drażni.
Dark Jocker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No więc tak po teście podtrzymuje moje zdanie, iż to ma sens przerobiłem trzy pierwsze lekcje (Trochę wiedziałem o co chodzi, ale nie do końca ) i nawet mimo beznadziejnej pogody (Boże jaki wiatr) co ogólnie utrudniało bieg i możliwości słuchania tylko na jedną słuchawkę (Druga nawet mimo zmiany gumki na największą ciągle mi wypadała z ucha, jutro kupie sobie baterie do MP3 to nie będzie problemu bo tam mam lepsze słuchawki) zapamiętałem o co chodziło. Jedną lekcje wysłuchałem dwa razy. Potem przełączyłem się już na muzykę do końca. Na cały bieg się to nie nadaje (Komu by się chciało przez godzinę czy więcej uczyć niemieckiego), ale na 'rozrywkę' połączoną z samorozwojem na pewien czas jak najbardziej.

Czekam na dalsze opinie/doświadczenia z tym związane :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obiecałam sobie jakiś czas temu zrzucić język na sprzęt, ale jak do tej pory się nie zmobilizowałam... może zaraz to uczynię i jutro przetestuję.
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nigdy nie biegałem z muzyka, radiem czy audiobookami (a biegałem swego czasu sporo) a teraz od miesiąca biegam i żałuje, ze nie robiłem tego wcześniej, polecam, można się wsłuchać i kilometry same lecą :D jako ze mój angielski jest na poziomie mniej niż zadowalającym to lecę książki dla dzieci :ble: teraz kończę Hobbita (b prosty język, super dla mniej wprawnych), jak skończę to będę leciał Narnie i His Dark Materials. przesłuchałem tez wcześniej biegowo Stanislaw Lem Solaris FULL CAST AUDIOBOOK by bbc - polecam klimat taki ze hej :spoko:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Próbowałem, ale nic z tego nie wyszło, być może kursy były źle dobrane, wróciłem do muzyki, a od jakiegoś czasu porzuciłem nawet mp3 i biegam free. Również bardzo miłe doznania.
Jeżeli ktos ma jakieś sensowne propozycje kursów, bardzo chętnie spróbuję ponownie
Awatar użytkownika
patryk91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 33:33
Życiówka w maratonie: 2:47:52

Nieprzeczytany post

Też chciałbym się nauczyć języka obcego na dobrym poziomie, ale niestety pozostał by mi kurs jedynie taki "live" gdzie się "stresuję" odpowiedzią itd. wtedy człowiek jest bardziej zmobilizowany. Te kursy na mp3 są nic nie warte.
Kalenji Team Poland

10 km - 33'33"
21,097 km - 1h13'55"
42,195 km - 2h47'52"
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja polecam ściąganie sobie jakiś podcastów np. ze strony BBC (oczywiście mówię o angielskim, do innych języków inne strony) - wybór jest ogromny, można znaleźć mnóstwo ciekawych audycji i dodatkowo świetnie osłuchać się z językiem. Ja praktycznie inaczej nie biegam, nie ma to jak rozwój jednocześnie ducha i ciała:D
Awatar użytkownika
Philippos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Próbowałem. Fajna rzecz, choć trzeba stale ściągać coś nowego bo się nudzi (dobry pomysł z podcastami). Generalnie jednak trzeba dobrze dobrać poziom. Jak próbowałem słuchać włoskich audiobooków to się złapałem na tym, że nie dość, że niedostatecznie dużo rozumiem, to koncentruję się tak na zrozumieniu, że nie zwracam uwagi na to, czy nie mam pod nogami korzeni, czy też nie wbiegam wprost pod samochód :oczko: Z tego też względu lepsze są krótsze teksty - jak coś odwróci Twoją uwagę, nie będziesz musiał wracać do momentu, w którym Ci przerwano, po prostu za chwilę będzie już kolejny tekst... znaczy słuchowisko.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niestety u mnie by sie nie sprawdzilo. nie potrafie skupic sie na tekscie ... tylko muzyka ...
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A wiecie może skąd można ściągnąć jakieś darmowe audiobooki? Interesują zwłaszcza po angielsku, ale po polsku też mogą być:)
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

sluchowisko.com
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59