Powrót do biegania po 3 latach. Rady, wskazówki?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
MmateuszM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie :)

Na początek trochę historii. Trenowałem przez ok. 2 lata (intensywnie 1,5). W klubie ale raczej rekreacyjnie bez fajerwerków. Wielkim osiągnięciem dla mnie było 17:31 na 5km na OOM. Ale zmogła mnie kontuzja kolana, inne problemy zdrowotne, matura i tak jakoś urwał mi się kontakt z bieganiem. Teraz studiuje i pomyślałem, że czas w końcu znów zadbać o zdrowie :)

Mam 19 lat; 180cm; 64kg; kondycja? Brak.

Wczoraj wybrałem się na "pierwszy" trening. I tak jak oczekiwałem, szczytem było 5km.

Zastanawiam się nad treningiem 10 km dla ambitnych początkujących (http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=169) lub po prostu dla początkujących(http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431), co moglibyście mi o tych planach powiedzieć? Z racji tego, że zdołam biec 25-30min (oczywiście z wielkim wysiłkiem) to chciałbym ominąć marszobiegi. Jak na razie celem jest bieg godzinny, jednak w przyszłości (raczej dalszej) marzy mi się maraton.

Pozdrawiam :)
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na Twoim miejscu nie dobierałbym teraz planu, ponieważ prawdopodobnie stan rzeczy będzie sie bardzo szybko zmieniać - to co wypracowałeś prawdopodobnie dość szybko wróci (jesteś młody, lekki itd.) ale jak szybko nie wiadomo. Pobiegałbym bez planu kilka tygodni, żeby wróciła podstawowa kondycja, po czym zrobiłbym jakiś teścik, wymarzył sobie jakąś imprezę biegową docelową, na bazie wynuki z tesy dobrąłbym plan pod konkretny założony start.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
MmateuszM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak więc zrobie.

Pozdrawiam, szczęśliwego nowego roku :)