Potworny ból Achillesa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
PlayTo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Dokładnie od wczoraj zaczął mnie bolec Achilles gdy się rozgrzeje mniej boli lecz gdy chodzę boli mnie bardzo mocno a dokładniej boli mnie nad kostko obok piszczela pomocy co robić żeby nie przerywać treningów ?
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

"Zapalenie ścięgna Achillesa.

Ostre:
dochodzi do niego u osób niewytrenowanych podejmujących nagłe, zbyt intensywne wysiłki fizyczne oraz u sportowców zmieniających nagle warunki treningu (np. nawierzchnię, obuwie, technikę).
Do objawów zapalenia ścięgna Achillesa należą: ból ścięgna (szczególnie w pierwszej fazie wysiłku, zmniejszający się w czasie wysiłku i narastający ponownie po jego zakończeniu), obrzęk i charakterystyczne trzeszczenia na przebiegu ścięgna przy czynnych i biernych ruchach stopy.
Stan ten wymaga natychmiastowego leczenia. Polega ono na przerwaniu wysiłków fizycznych, chłodzeniu i unieruchomieniu kończyny (często także w opatrunku gipsowym). Pomocne mogą być także wcierki preparatów przeciwbólowych i przeciwzapalnych w postaci żelu. W ostrych stanach możemy także podać steryd w injekcji okołościęgnowej."

Najgorsze co teraz możesz zrobić to dalej trenować. Jak Ci to przejdzie w przewlekłe zapalenie, to leczenie i wymuszona przerwa będzie jeszcze dłuższa.
The faster you are, the slower life goes by.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

PlayTo pisze:Witam
Dokładnie od wczoraj zaczął mnie bolec Achilles gdy się rozgrzeje mniej boli lecz gdy chodzę boli mnie bardzo mocno a dokładniej boli mnie nad kostko obok piszczela pomocy co robić żeby nie przerywać treningów ?
Włóż sobie podpiętkę pod stopę w której achilles boli.
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
PlayTo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem ze zrobienie sobie przerwy było by najlepsze ale niestety nie mogę za niedługo są mistrzostwa śląska w Spale i trzeba się szykować wiec nie można robić wolnego . Powiedział by mi ktoś jeszcze jak można się nabawić własnie takiego zapalenia i jak się przed tym chronić na przyszłość ? A i jeszcze jedno czy to na pewno jest Achilles bo nie boli mnie noga z tyłu tylko mięsień obok piszczela nad kostka jest spuchnięty ?
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Przyłóż nogę do monitora to popatrzę :).
Przecież zdalnie nikt ci tego nie powie, idź do lekarza sportowego to się dowiesz.
The faster you are, the slower life goes by.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''

Nieprzeczytany post

PlayTo pisze:Wiem ze zrobienie sobie przerwy było by najlepsze ale niestety nie mogę za niedługo są mistrzostwa śląska w Spale i trzeba się szykować wiec nie można robić wolnego . Powiedział by mi ktoś jeszcze jak można się nabawić własnie takiego zapalenia i jak się przed tym chronić na przyszłość ? A i jeszcze jedno czy to na pewno jest Achilles bo nie boli mnie noga z tyłu tylko mięsień obok piszczela nad kostka jest spuchnięty ?
Ja miałem podobną sytuację, ważna impreza-achilles boli mimo to biegałem i opłaciło się :)
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Master Piernik pisze:
PlayTo pisze:Wiem ze zrobienie sobie przerwy było by najlepsze ale niestety nie mogę za niedługo są mistrzostwa śląska w Spale i trzeba się szykować wiec nie można robić wolnego . Powiedział by mi ktoś jeszcze jak można się nabawić własnie takiego zapalenia i jak się przed tym chronić na przyszłość ? A i jeszcze jedno czy to na pewno jest Achilles bo nie boli mnie noga z tyłu tylko mięsień obok piszczela nad kostka jest spuchnięty ?
Ja miałem podobną sytuację, ważna impreza-achilles boli mimo to biegałem i opłaciło się :)
pewnie, jak się zerwie przynajmniej będzie wiadomo co jest i po napisaniu posta o objawach, nawet laik bedzie potrafił wirtualnie zdiagnozować przypadłość :nienie:
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PlayTo pisze: A i jeszcze jedno czy to na pewno jest Achilles bo nie boli mnie noga z tyłu tylko mięsień obok piszczela nad kostka jest spuchnięty ?
Myślę, że to nie Achilles. Co by to nie było w przypadku takiego bólu, przydadzą się:
- przerwa w treningach
- okłady zimne i gorące
- masaż
- maść przeciwzapalna np. "Fastum".

Ja ostatnio właśnie w ten sposób podleczyłem swojego ostro bolącego Achillesa i powolutku wracam do treningów stopniowo zwiększając "kilometraż". Zrobiłem sobie 2 tyg. przerwy.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lekarz.

i nie jestem przekonany do gorących okładów.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: i nie jestem przekonany do gorących okładów.
A ja jestem.
W moim przypadku były skuteczniejsze od zimnych. Ulga była odczuwalna natychmiast zwłaszcza, gdy jednocześnie stosowałem masaż (gorąca woda + miękka szczotka).
Dodatkowo po "zabiegu" sprzyjało to szybszemu i głębszemu wchłanianiu maści w nogę (poprzez rozszerzone pory skóry).
Po solidnym rozgrzaniu i wymasowaniu nogi mogłem chodzić bez bólu przez godzinę czy dwie. Po okładach lodem tego efektu nie było.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
tupajek86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Krioterapia... a jak nie masz dostępu do tego typu zabiegu to musisz chłodzić sobie jeśli to zapalenie...dodatkowo smaruj maścią przeciwbólową przeciwzapalną ... i pod piętę w bucie włóż wkładkę żeby podnieść achilles "odpoczywał" ... i trzeba czasu..
i nie proponuję robić "blokady" w achillesa bo to osłabi go i może być jeszcze gorzej
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ