Qba Krause - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

i bys musial zmienic tytuł bloga :) bo i na 1o km moze byc ciezko

Czytam czasami Twe wpisy i jak na przyg pod 10 biegasz duzo Raczej za duzo
Mowisz ze lubisz biegac dlugie dystanse ale sam wiesz jaki jest banał By biegac lepiej dlugie musisz byc szybszy na krotkich
Musisz na cos sie zdecydowac bo taki poszatkowany trening chyba niewiele pozytku bedzie dawał w sensie poprawy szybkości

Wiem wymadrzam sie ale chyba mam podobny dylemat jak ty I tez musze zdecydowac co wybrac:)
2 lata temu jak biegalem mniej to rzeczywoscie czulem postepy i byly one widoczne w czasach

pozdrowka
New Balance but biegowy
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mario, masz rację :)

mój trening jest wypadkową tego co bym chciał a tego co mogę. czasami przez kilka dni nie mogę biegać i kiedy wreszcie przychodzi weekend to po prostu chcę jak najwięcej czasu spędzić na bieganiu, wtedy zamiast akcentu, który przybliżałby mnie do realizacji upragnionego celu robię 30 km, które mnie od niego raczej oddala... tym niemniej to, co jest realizowane wzorcowo, to przyjemność z bieganie :)

ja miałbym ochotę (i siły już też) biegać po 80-90 km tygodniowo, cóż z tego, skoro mnie na to nie stać czasowo?

tytuł bloga faktycznie zmienię - i pewnie jak zmienię, to łatwiej przyjdzie jego realizacja - ironia losu :) i któreś z praw Murphy'ego.

z punktu widzenia optymalizacji postępu w bieganiu to co robię na pewno jest kiepskie, ale za to daje mi przyjemność, satysfakcję, dzięki czemu nie tracę motywacji i cały czas podsycam ten płomyczek pasji. myślę, że dzięki takiemu podejściu nie ma ryzyka wypalania i jestem pewny, że jeżeli zdrowie pozwoli, to za kilka lat nadal będę biegał.

masz jednak rację co do "zdecydowania się". muszę jakoś to bardziej jasno poustawiać, pewnie przyjdzie na to czas i sposobność przy nowym roku :)

cele już są jakoś tak sprecyzowane, tzn. docelowe imprezy, pozostaje jeszcze dobrać środki treningowe, i jak to w życiu bywa, zrezygnować pewnie z bardziej ambitnych planów na rzecz tego, co faktycznie "da się" zrobić.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fajnie. w sumie 6 km interwałów, to już coś. jurku, jacku, dobrze? :P
Dopiero jak wprowadzisz to systematycznie do planu treningowego zaczniesz iść we właściwą stronę. Teraz, załóżmy ... że przedmuchałeś płuca.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

we właściwą stronę w każdym przypadku czy tylko wtedy kiedy chcę pobiec szybko 5/10k?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę że w każdym ... Żeby być kompletnym biegaczem trzeba biegać wszystko, nie tylko long run i easy.
Popracuj trochę nad techniką na prędkości 4'/km - na Easy stopy są zazwyczaj bliżej podłoża. :hahaha:
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Heh, ten sam problem mam. Lubię biegać długo i luźno, a chciałbym szybciej :). Długie biegi w zasadzie nie są mi potrzebne, bo tlen wyrabiam na rowerze, z kolei jak biegam poniżej godziny to nie mam poczucia że trenowałem ;). Czy 15km (aktualny poziom mojego "komfortowego" kilometrażu, nie jestem po tym specjalnie zmęczony przy spokojnym biegu) to już za dużo, żeby wplatać w to efektywne interwały i przebieżki?
Qba, widzę że ostatnio intensywnie użytkujesz minimusy, jak tam z wytrzymałością butków? Nie chcą się sypać?
The faster you are, the slower life goes by.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przebieżki (6-10 x ok. 20 sekund, biegane szybko ale luźno) możesz robić na każdym treningu, a jeżeli trening nie trwa więcej niż 2h, to już w ogóle nie ma o czym mówić.

Jeżeli chodzi o interwały, to przy 15km treningów moim zdaniem równiez jak najbardziej można - chociaż ktoś kto ma mocniejszego zajoba na punkcie dobrych wyników 5k - 10k będzie się pewnie kłócił.

na razie w minimusach zrobiłem jakieś 150km, czyli nic. póki co jedyna zmiana względem nowości jaką zauważyłem to ogólne pobrudzenie :D oraz pewne zbicie podeszwy w śródstopiu.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Acha, no to ja jak patrzę to przebiegłem w minimusach ~12h, czyli podobnie, w okolicach 130-140km. Też już łydy się uspokoiły, ale na początku było ciężko :). W tygodniu biegam po Puszczy Nadnoteckiej, bo tam pracuję, spróbuj kiedyś pobiegać w głębokim mokrym piachu - świetne uczucie :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Łohoho Paaanie jakie cele! Już przestaje ganić za zamulanie!
Trzymam kciuki!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki Bogil :)

na pewno się przydadzą :)

póki co zbieram wiadomości odnośnie Rzeźnika i MGS, wychodzi na to, że dłuuuugie wybiegania i siła biegowa 2-3 razy w tygodniu.

Za pół roku będę miał kopyta i żarł będę siano.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:
Za pół roku będę miał kopyta i żarł będę siano.
:hahaha:
bede obserwowac Twoje przygotowania :))

gory stolowe piekna sprawa :taktak:
a Rzeznika chyba robi sie dwojkami dobrze kojarze? jesli tak to czy masz juz kogos do pary?:)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

muły piękne zwierzęta :)

Góry Stołowe kocham od czasów wycieczki szkolnej w 7 czy 8 klasie podstawówki - pamiętam jakby to było w zeszłym roku :)

Uwielbiam też Bieszczady, choć nie znam ich prawie wcale - byłem w nich tylko raz, ale klimat pustych gór i skojarzenia z dzieciństwa- chociażby z Pana Samochodzika, silnie do mnie przemawiają.

Rzeźnika biega się w parach, owszem. Mam już partnera - bez tego nie zabierałbym się za przygotowania. Mając w świadomości, że wspólnie decydujemy się na coś dużego, czuję większą motywację i odpowiedzialność - nie chcę zawieść kumpla :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Achh..Bieszczady..Znam jak własną kieszeń całą trasę Rzeźnika i mógłbym ją bez mapy przejść :spoko: Zajebista sprawa i życzę ci powodzenia z tym wyzwaniem :taktak:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki Gife :)
Nie da się ukryć, że oba biegi traktuję jak przygodę życia :D i prezent na 30 urodziny :D :D :D

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No to może się spotkamy na Rzeźniku w tym roku. Kurcze..., sporo osób z Pozka w tym roku się tam wybiera :niewiem:

Zamiast MGS, raczej postawię w tym roku na maraton Karkonoski - po prostu lepiej znam te góry.

Z tym że wszystko raczej z marszu, bez specjalnych przygotowań.
ODPOWIEDZ