Czy uzywanie pulsometru jest niezbedne ?
- Cabal
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
nie denerwuj sie :> zauwazylem nowy topic o pulsometrze to zapytalem, akurat nie chcialem nowego zaczynac,bo myslalem ze moja dyskusja skonczy sie na powiedzmy jednym poscie i 2-3 odpowiedziach.Jednak stalo sie inaczej- pozytywnie, ciesze sie ze taka dyskusja wynikla bo bardzo mi pomogla.
Tobie juz udzielono wielu odpowiedzi,nie wiem czego jeszcze oczekujesz - w temacie pewnie by juz nie pisano, a tak i ja i ty skorzystalismy.
Chcesz odpowiedzi na temat ?
oto ona: jesli uwazasz ze uzywanie pulsomentru co jakis czas/okresowo - bo tak go uzywales/pozyczales mniemam ci nie wystarcza,czujesz potrzebe wiekszej kontroli nad treningiem to zachecam do kupna ja pewnie go kupie w bliskiej przyszlosci a uzasadnienie moje juz znasz.
pozdrawiam
Tobie juz udzielono wielu odpowiedzi,nie wiem czego jeszcze oczekujesz - w temacie pewnie by juz nie pisano, a tak i ja i ty skorzystalismy.
Chcesz odpowiedzi na temat ?
oto ona: jesli uwazasz ze uzywanie pulsomentru co jakis czas/okresowo - bo tak go uzywales/pozyczales mniemam ci nie wystarcza,czujesz potrzebe wiekszej kontroli nad treningiem to zachecam do kupna ja pewnie go kupie w bliskiej przyszlosci a uzasadnienie moje juz znasz.
pozdrawiam
My true love has always been, and always will be HARDCORE !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiscie Marek to jest najpewniejszy sposob. Znajda sie oczywiscie sceptycy twierdzacy, ze na zawodach tetno mksymalne jest zafalszowane bo emocje, bo adrenalina, bo trema, bo... No i co z tego?! Tetno maksymalne wskazuje na maksymalne mozliwosci naszego serca, jezeli adrenalina, emocje i trema pomagaja nam te wartosc poznac to tym lepiej! Cabal, jezeli masz mozliwosc, startuj w pierwszych zawodach jakie beda mialy miejsce w Twej okolicy (z pulsometrem oczywiscie)Quote: from MarekC on 2:25 pm on Sep. 30, 2003
a co byś Kledziku powiedział na przyjmowanie Hrmax jako max z zawodów?
kledzik
- Cabal
- Rozgrzewający Się
Troszke spapralem test
wykonalem rozgrzewke i te przedbiegi nie za dobrze-mysle ze za malo tych przebiegow zrobilem, potem szybki dlugi odcinek pobieglem i max co moglem uzyskac to 190 HRmax.Ksiażkowo mam miec 196 .
Narazie pozostane przy ksiazkowej wartosci,a test bede musial przy nadazajacej sie okazji powtorzyc.
Dzieki za pomoc
wniosek dla mareloxa : w tym wypadku uzycie pulsometru bylo niezbedne i myslze ze uzywajac go nacodzien jest jeszcze latwiej.
wykonalem rozgrzewke i te przedbiegi nie za dobrze-mysle ze za malo tych przebiegow zrobilem, potem szybki dlugi odcinek pobieglem i max co moglem uzyskac to 190 HRmax.Ksiażkowo mam miec 196 .
Narazie pozostane przy ksiazkowej wartosci,a test bede musial przy nadazajacej sie okazji powtorzyc.
Dzieki za pomoc
wniosek dla mareloxa : w tym wypadku uzycie pulsometru bylo niezbedne i myslze ze uzywajac go nacodzien jest jeszcze latwiej.
My true love has always been, and always will be HARDCORE !!!
-
- Zaprawiony W Bojach
dziękuję Kledzik, jak zawsze można na Ciebie liczyć.Quote: from kledzik on 6:53 pm on Sep. 30, 2003
Oczywiscie Marek to jest najpewniejszy sposob.
kledzik
-
- Zaprawiony W Bojach
Cabal, test powtorz przy najblizszej okazji. Nie twierdzilbym zbyt pochopnie, ze sie nie udal tylko dlatego, iz wynik rozni sie od formuly 220 - wiek. Wiarygodny jest wynik testu nie formula, ktora bywa, ze rozni sie o 40 sk/min od rzeczywistego tetna maksymalnego (u mnie roznica wynosi 27 sk/min)
kledzik
kledzik
-
- Zaprawiony W Bojach
kledzik : Pytanie dodatkowe . Skoro hrmax najlepiej wyznaczyc
samemu , doswiadczalnie , to ktore hrmax mam uzywac , tego
ktore "wykrecilem" na rowerze , czy to ktore wybiegalem ,
bo te 2 wartosci sie roznia (o 5 uderzen) . A moze do wyznaczenia
odpowiednich stref musze uzywac roznych hrmax dla roznych
dyscyplin ??
dyscyplin ??
[i]swim - bike - run [/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
5 uderzen? To bardzo malo. Tetno maksymalne jest rozne dla roznych dyscyplin. Poniewaz w roznych formach ruchu zaangazowane sa rozne grupy miesni i pracuja one z rozna intensywnoscia, rozna jest tez wydolnosc serca, ktore ma "obslugiwac" ten wysilek. Podobno tetno maksymale rowerzysty moze byc nawet o 20 uderzen nizsze niz biegacza. U mnie jest jeszcze gorzej. Przy maksymalnym biegackim 206, trudno jest mi na rowerze przeskoczyc ponad 180.Quote: from proto on 2:16 pm on Oct. 3, 2003
kledzik : Pytanie dodatkowe . Skoro hrmax najlepiej wyznaczyc
dyscyplin ??
kledzik