do tego dochodzi fakt, że GPS nie zmierzy dokładnego łuku, a jedynie proste odcinki łączące zapamiętane punkty w trakcie jego pokonywania. Przy najlepszym ustawieniu zegarka będzie to co 1sek. Biegnąc po 5'00" na kilometr, w tym czasie pokonamy 3,3m. Przy 4'30" - 3,7m, 3'45" - 4,5m, a przy 3'00" to będzie aż 5,6m. A więc im szybszy bieg tym dokładność pomiaru na łukach będzie mniejsza.chemicalbro pisze: Dodałbym od siebie jeszcze, chociaż nie wiem czy było to poruszane w tym wątku. Chodzi mi o różne pokonywanie zakrętów podczas biegu,stąd mogą być też spore różnice we wskazaniach gpsu czy krokomierza na końcu trasy w porównaniu z jej rozmiarem. Najbardziej będzie widoczne to w półmaratonach i maratonach. Na rysunku to dokładnie widać dla typowego zakrętu ulicy o szerokości 6m.
Teoretycznie wskazania zegarka mierzącego trasę powinny być równe albo zawsze większe niż rozmiar trasy. No chyba, że trasa była jakoś dziwnie mierzona. Przy pokonywaniu trasy długim łukiem( czerwonym) możemy narzucić sobie sporo dodatkowych metrów w porównaniu do zielonego łuku. Zakładam, że gps nie gubił sygnału a krokomierz miał dobra kalibrację.
Garmin f305
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30
- Życiówka w maratonie: 2:27:16
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
-
- Zaprawiony W Bojach
Joasiu, praktycznie nie ma możliwości aby GPS pokazał na 10 km dokładnie 10 km. Powód jest bardzo prosty. Atestator, dokonując pomiaru, mierzy trasę w odległości jednego metra od brzegu trasy. Ty biegnąc nie biegniesz w takiej linii. Dodatkowo, na trasie wyprzedzasz zawodników, czasem szukasz cienia, zbiegasz do wodopoju, itd. Wynika z tego, że biegniesz trochę zygzakiem w stosunku do linii pomiaru. Ciekawe natomiast jest to, że GPS zwykle nadmierzają trasę. W zasadzie nie zdarzyło mi się aby pulsometr pokazał mniej niż deklaruje organizator. Największe odchylenie miałem w Berlinie na trasie raczej dokładnie wymierzonej i oznakowanej. Wynosiło 900 metrów. Jednak jednym z elementów które mogą zniekształcać pomiar jest zwarta, wysoka zabudowa wzdłuż trasy. W Berlinie tak było. Warto jednak zauważyć, że owe 900 metrów nadal mieściło się w granicach błędu pomiarowego który w przypadku Garminów wynosi 3%.ioannahh pisze:mam pytanie do uzytkownikow garmina
co mowia Wasze GPSy na temat atestowanych tras na zawodach? czy zdarzylo Wam sie, zeby Garmin pokazal dokladnie taki dystans, jaki jest wymierzony? jesli nie - czy przeklamanie jest 'w dol' (Garmin pokazuje o X metrow mniej, niz miala trasa) czy 'w gore'?
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
wiem o tym doskonale i dlatego wlasnie pytam - ile pokazywaly GPSy na atestowanych trasachRyszard N. pisze: Joasiu, praktycznie nie ma możliwości aby GPS pokazał na 10 km dokładnie 10 km.

-
- Zaprawiony W Bojach
Mnie w Warszawie 42 320 ale to naprawdę nic nie oznacza. Na pulsometr patrzę w konfrontacji z oznaczeniami km na trasie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam,
Z innej beczki, ale cały czas o f305.
Dziś rano używałem go przez około 2 h, później wyłączyłem, a gdy chciałem ponownie włączyć, już się nie dało. Nie pomogło doładowanie, ani podłączenie do komputera.
Czy ktoś miał podobny problem i może pomóc?
Pozdrawiam
Dziś rano używałem go przez około 2 h, później wyłączyłem, a gdy chciałem ponownie włączyć, już się nie dało. Nie pomogło doładowanie, ani podłączenie do komputera.
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Zostaw zegarek do całkowitego rozładowania. Później załaduj baterię, powinno zadziałać.
-
- Zaprawiony W Bojach
musisz zrobić reset.TST pisze:Witam,
Pozdrawiam
klawisze 'lap' i 'mode' trzymasz równocześnie naciśnięte przez chwilę. Później nie puszczając ich wciskasz jeszcze 'power'. Trzymasz wszystkie trzy naciśnięte ok. 10sek.
Puszczasz je. I włączasz zegarek przyciskiem 'power'.
Przyzwyczaj się do tego

#WrocławskieIten
-
- Zaprawiony W Bojach
Grzesiu, jak ma zrobić reset
skoro nie może załączyć,...
-
- Zaprawiony W Bojach
???Ryszard N. pisze:Grzesiu, jak ma zrobić reset
przeczytałeś w jaki sposób ma to zrobić?
Dla 'Rysiów' bardziej łopatologicznie, z obrazkami:
http://www.youtube.com/watch?v=OyAw-4GjUJA
#WrocławskieIten
-
- Rozgrzewający Się
Panowie, dziękuję za rady.
Ryszard nie czekałem aż się rozładuje, bo przy wyłączonym pulsometrze wyładowanie musiałoby trwać chyba ze 2 lata.
Grzechu, zrobiłem jak doradziłeś. Pomogło o tyle, że mogłem go włączyć, ale w dalszym ciągu nie dało się przesłać danych do PC. Oprócz tego za każdym razem gdy chciałem włączyć musiałem zastosować manewr z resetem.
Dziwne, bo obydwa problemy znikły po kolejnym treningu. Zastanawiam się czy powodem takiego zachowania pulsometru nie jest zbyt szybkie wyłączanie go zaraz (mniej niż sekundę) po zakończeniu.
Ryszard nie czekałem aż się rozładuje, bo przy wyłączonym pulsometrze wyładowanie musiałoby trwać chyba ze 2 lata.
Grzechu, zrobiłem jak doradziłeś. Pomogło o tyle, że mogłem go włączyć, ale w dalszym ciągu nie dało się przesłać danych do PC. Oprócz tego za każdym razem gdy chciałem włączyć musiałem zastosować manewr z resetem.
Dziwne, bo obydwa problemy znikły po kolejnym treningu. Zastanawiam się czy powodem takiego zachowania pulsometru nie jest zbyt szybkie wyłączanie go zaraz (mniej niż sekundę) po zakończeniu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie jest to wina zbyt szybkiego wyłączania.TST pisze: Dziwne, bo obydwa problemy znikły po kolejnym treningu. Zastanawiam się czy powodem takiego zachowania pulsometru nie jest zbyt szybkie wyłączanie go zaraz (mniej niż sekundę) po zakończeniu.
Spróbuj zaktualizować w nim oprogramowanie, jeśli nie pomoże to zostaje tylko telefon do serwisu Garmina. Tam na wszelkie problemy na wstępie proponują aktualizajcę, więc przynajmniej ten krok będziesz miał już za sobą.
Przy poważniejszej awarii wymieniają urządzenie na nowe w ramach gwarancji.
Aktualizację możesz zrobić za pomocą webupdater'a ze strony: http://www.garmin.com/webupdater
#WrocławskieIten
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Czytając posty z innego tematu kolega herson zmartwił mnie tym, że po okresie gwarancji zazwyczaj bateria w zegarku przestaje działać i trzeba oddać go do serwisu. Gdzieś doczytałem, że jest to płatne i to nie mało. Czy macie na to jakąś radę? Może martwię się na zapas ale tak już mam.
-
- Zaprawiony W Bojach
To rzecz indywidualna. Mnie się nic nie zepsuło i nic nie zużyło.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja już używam 2 lata fr305 i oznak zużycia baterii nie widać, jak naładuję to trzyma te 10 godzin. Poza tym można z powodzeniem samemu wymienić baterię, na konkurencyjnym forum jest opis szczegółowy krok po kroku, ze zdjęciami instruktażowymi, jak to zrobić. Trochę zabawy z tym jest, ale koszt tylko ok 20 złotych.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz