tętno spoczynkowe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Kolarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Polski kolarz zAwodowy Gwiazdowski zwycięństwa klasyku pucharu świata w Zurichu opowiadał kiedyś w Eurosporcie że jego najmniejszy teno spoczynkowe wynosiło 28-29 uderzeń na minutę. Ale wtedy gdy był w maxymalnej formie gdy wygrywał swoje najważniesze wyścigi m.in. ten p[uchar świata to tętno spoczynkowe miał wcale nie najmniejsz egdyż miał okołó 32-33. Jestem ciekawy jka to jest u was koledzy i koleżanki ewentualnie czy usiebie zaopserwowaliście inne zjawiska związane z tętnem ewentualnie z wnioskami wynikajacymi z poziomu tętna.
Tompoz "Kolarz"                
Tompoz
PKO
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niższe tętno spoczynkowe jest efektem powiększenia mięśnia sercowego a więc powiększenia objętości wyrzutowej serca, aby utrzymać stału poziom objętości minutowej zmniejsza się ilość uderzeń serca na minutę.

powiększenie mięśnia sercowego polegające na zwiększeniu jego pojemności i grubości ścianek jest jednym z efektów treningowych

z tego teoretyczny wniosek że im niższe tętno spoczynkowe tym potencjalnie wyższy poziom wytrenowania.

ale nie ma tak prosto - tętno jest regulowane przez wiele czynników - miedzy innymi przez aktywność układu nerwowego, poziom hormonów itp więc sądzę że okreslenie stanu wytrenowania od poziomu tętna spoczynkowego to trochę za daleko idący wniosek...
SBBP.WAW.PL
marelox
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jasne szczegolnie jak ktos pije duzo kawy :)
Awatar użytkownika
Kolarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

i tu z kolego sie nie zgodze a dokładnei z ostatnim zdaniem uważam ze nalejące teno spoczynkowe jest znakiem świadczącym o rosnacym wytrenowaniu szczególnie gdy dotyczy to zawodników zbyt długo nie trenujących wtedy malejace tetno spocvzynkowe świadczy bardoz jednoznacznie o rosnącym wytrenowaniu. Oczywiscie inny temat jest u zawodników juz troch etrenujacyh wtedy jka kolega bardfoz dokładnie opisał jest wiele czynników warunkujacyh poziom tego tetna czym przykładem jest wypowied xzkolegi Gwiazdowkiego.

Tompzo"Kolarz"    
Tompoz
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolarz : Znam wielku kolarzy ktorzy byli lepsi od Gwazdowskiego a mieli o wiele wieksze tetno spoczynkowe (np Fondriest, ) a sam Indurain mial wlasnie cos kolo 28 .  A roznica w klasie
miedzy Gwiazdowskim a pozostalymi jednak jest znaczna :)
Tetno jest jednym z wielu czynnikow i nie nalezy go przeceniac .
Tetno spoczynkowe natomiast jest waznym elementem sprawdzania
stanu organizmu , jesli np tetno spoczynkowe ktoregos ranka
jest wyraznie wyzsze niz wczesniej , moze to byc oznaka przetrenowania - i sugeruje sie zmiane planu treningowego .
[i]swim - bike - run [/i]
Bodek
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jezeli chodzi o klarzy(zaodowych i przy kasie) to na ich tetno ma wplyw EPO. Jest to srode brany przez klarzy jak vit.C. Chociaz teraz  ich kontrole przystopowaly.kto sledzil afere z tour de france to wie ze 95% peletonu zawodowego to koksiarze.Jezli chodzi tentno to ich nie mozna brac pod uwage.To jest inny swiat sportu.
Bogdan Sądel
Pulsar Sport
Awatar użytkownika
Kolarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pisząc że malejące tętno spoczynkowe świadczy o rozwoju wytrenoawania chodziło mi o danego zawodnika a nie porównywanie tęn spoczynkowych u róznych zawodników iwdze ze koledzy nie czytaja dokładnei postów.    
Tompoz
Awatar użytkownika
crisder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a jak zmierzyć swoje tetno spoczynkowe mając pulsometr sigma 1600?
Biegnąc pozostawiać wszystko w tyle!
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobacz ile wskazuje sigma rano w lozku po przebudzeniu
- to bedzie tetno spoczynkowe ...
[i]swim - bike - run [/i]
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolarz
rozumiem że chodziło o badanie ogólnej tendencji? tzn np branie pod uwagę tetna spoczynkowego średniego w tygodniu? albo w jakimś innycm okresie? dzienne wahania mogą być duże :), poza tym jak zniwelować wpływ innych czynników na poziom tetna spoczynkowego? a chociażby to czy jesteś wyspany w danym dniu? a przed zawodami moze Ci wogóle skakać do góry. i co, wtedy znaczy że nie jesteś wytrenowany? najlepszym wskaźnikiem wytrenowania jest poprawa wyników sportowych. można to sprawdzić stosując sprawdziany lub starty kontrolne.
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś rano miałem robione EKG spoczynkowe, pani, która przeprowadzała badanie była w szoku. Najpierw kazała mi się rozluźnić, następnie sprawdzała poprawność połączeń elektrod, po czym spytała się "Czy ja zawsze taki wolny jestem?" Pytam, zależy w czym? Ona: Bo tętno mi tu pokazuje 35 - 38, przecież to zapaści można dostać. Ja mówię, że biegam, a Ona, że z takim tętnem (35) u nas na oddziale pacjenci są kwalifikowani do rozrusznika. Teraz pytanie, czy takie tętno spoczynkowe po 8 miesiącach biegania jest ok?

Waga: 78
Wzrost: 177
Obrazek
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

smoła pisze:Dziś rano miałem robione EKG spoczynkowe, pani, która przeprowadzała badanie była w szoku. Najpierw kazała mi się rozluźnić, następnie sprawdzała poprawność połączeń elektrod, po czym spytała się "Czy ja zawsze taki wolny jestem?" Pytam, zależy w czym? Ona: Bo tętno mi tu pokazuje 35 - 38, przecież to zapaści można dostać. Ja mówię, że biegam, a Ona, że z takim tętnem (35) u nas na oddziale pacjenci są kwalifikowani do rozrusznika. Teraz pytanie, czy takie tętno spoczynkowe po 8 miesiącach biegania jest ok?

Waga: 78
Wzrost: 177
https://www.youtube.com/watch?v=sjZ_s3EeSwA
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:hej: :hej: :hej:
Obrazek
Flower20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:49

Nieprzeczytany post

Ja tetno spoczynkowe mam 32, jak robilam EKG i lekarz odczytal zapis to nie pozwolil mi wracac do domu tylko od razu pogotowie zabralo mnie na kardiologie, spedzilam tam ponad tydzien i robili mi wszystkie mozliwe badania, okazalo sie ze moje serce ma sie calkiem dobrze, pracuje idealnie, lekarze byli w szoku ze w tak mlodym wieku mozna sobie tak ,, wytrenowac serce,,.. wtedy mialam 17 lat :-)
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje spoczynkowe jak ostro trenuję jest w granicach 40-42 a przy luzowaniu przed startowym spada do 37-38.
Zaczynając biegać prawie 3 lata temu miałem 55-60 i dość szybko bo po około biegania roku uzyskałem okolice 40.
Co ciekawe mój HRmax to 206 a mam 40 lat,więc żadne wzory wyliczające tętno maksymalne się u mnie nie sprawdzają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ