Czy mozna biegac tylko OWB3??

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Abaddon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czesc
Biegam sobie z malymi przerwami od paru miesiecy no i mam pewien problem. Ostatnio kupilem sobie pulsometr Polara no i okazalo sie ze moje treningi przeprowadzam z tetnem mocno powyzej 160. I nie chodzi tu o superszybkie bieganie - biegne na przyklad 10 km w 55 minut ze srednim tetnem 175 a maksymalnym (na finiszu 195)... Czytalem ksiazke pana Skarzynskiego i wyczytalem ze bedzie to prawdopodobnie OWB3 a nawet WT... No i teraz sie zastanawiam co z tym zrobic... Myslicie ze powinienem mocno zwolnic tak zeby wykorzystywac OWB1, 2 i 3? Problem w tym ze moje tetno tuz po rozgrzewce to juz 140 wiec pozostaje nieduzo na OWB1 :) A maksymalne zmierzone to jakies 200 (na razie..) wiec niby regula 220-wiek mniej wiecej sie sprawdza (mam 23 lata).

No sam nie wiem co zrobic... Myslicie ze powinienem biegac dalej jak biegam, czy tez moze sprobowac biec z okreslona intensywnoscia? (no bo w sumie po to kupilem pulsometr...). Czy OWB3 buduje wytrzymalosc czy raczej sile, skoro jest mniej tlenowe?

Bede wdzieczny za odpowiedzi
Pozdrawiam
Krzysiek Bartosiewicz
New Balance but biegowy
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najwieksza zaleta pulsometru jest fakt, iz uczy on wolnego biegania :) . Kazdy chyba z nas przezywal te same problemy co Ty, po kupnie tego urzadzenia. "Cholera, przeciez to niemozliwe aby tak wolno biegac!?" Szybki bieg jest bez watpienia niezwykle przyjemny (to uczucie gdy wiatr szumi w uszach, ach... ) jest tez w treningu bardzo potrzebny. Najwazniejsze jednak dla dlugodystansowca sa dlugie wybiegania na dystansie dwudziestu do trzydziestukilku kilometrow, te zas musisz biegac z tetnem ok 140 sk/min (przy max. ok. 200 - jak piszesz) .

kledzik
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok. ale chyba najwazniejsze to znac HRmax, u mnie 220-wiek rozni sie od zmierzonego o 10
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Masiulis on 11:02 pm on Sep. 21, 2003
ok. ale chyba najwazniejsze to znac HRmax, u mnie 220-wiek rozni sie od zmierzonego o 10
U mnie o 27 :)

kledzik
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Abaddon, jak juz masz monitorek to zmierz sobie HRmax i operuj dalej raczej wartosciami procentowymi tetna w ustalaniu obciazenia treningowego.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Abaddon
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No sek w tym ze na razie zmierzylem najwiecej 195 ;) Musze sie chyba troche bardziej wymeczyc... Ale jak mialem 195 to juz naprawde bylem zmeczony :) Mysle ze wiecej jak 205-210 nie wyciagne...

W kazdym razie te limity w ksiazce mniej wiecej odpowiadaja moim - pozostaje tylko pytanie jak ja bede biegac z tetnem np. 150 jesli mam 140 po rozgrzewce? :)

Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Krzysiek
meriadok
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam od roku (z maleńkim okładem).
moim zdaniem jeszcze przez ladnych kilka m-cy
bedziesz sie adaptował do biegania.
Mozesz zdziwic sie jak duze zmiany tetnie zaobserwujesz.
Na pewno warto biegac wolniej a dłuzej i ew.
dolozyc pozniej trening szybkości.
pzdr.
PS. Nie mam monitorka ale skutecznie walcze
ze sklonnościa do za szybkiego (w stosunku do mozliwości ) biegania
kalinor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze pomoze Ci info z moich zapiskow treningowych, ktore ostatnio przegladalem. Okazalo sie, ze rok temu wolne wybiegania z tetnem 135-140 (czyli ksiazkowym dla mojego Tmax=190) robilem w tempie ok 6.30 min/km. W tym roku biegajac z tym samym tetnem wybiegania realizuje przy 5.45-6.00 min/km. Nie nalezy sie wiec przejmowac, ze na poczatku jest wooolno., postep przyjdzie z czasem a za to bedzie o wiele bardziej stabilny.

kalinor
marelox
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ogolana zasada progresji we wszystkich sportach
polega na okresowej zmianie bodzca tzn trzeba stosowac roznorodny trening : od wolnych wybiegan po
sprinty
ODPOWIEDZ