Iwan pisze:Czy Gajos jest gorszym aktorem bo reklamuje kawę (marną) lub Marek Kondrat reklamując bank?
Też wierzycie w te bzdury, które muszą wygadywać, by zarobić na życie?
Ja tak do tego podchodzę. Potrafię oddzielić to co jest ewidentną reklamą, niezbędną do powstania jakiegoś produktu (np. książki, filmu, programu) od merytorycznej treści. Wy nie?
My tak. Ale zdajesz się nie widzieć gdzie przebiega granica tzw dobrego smaku. To że Gajos reklamuje kawę jest jak najbardziej ok, z czegoś trzeba żyć. Gdyby Gajos napisał podręcznik dla studentów szkół teatralnych, a w nim radził "pijcie kawę w antraktach, to pomaga utrzymać koncentrację i pobudzenie niezbędne do tego żeby w następnym akcie grać z pełnym zaangażowaniem" to też jest spoko. Gdyby jednak Gajos w takim podręczniku napisał "pijcie w antrakcie kawę Pedro's, bo dodaje pozytywnej energii i pobudza do działania. Kawa Pedro's zawdzięcza swój wyrazisty smak najlepszym gatunkowo ziarnom kawy, które specjaliści firmy Elite poddają starannemu procesowi palenia, wydobywając z nich to co najlepsze" to też byłoby ok? Na mój gust nie do końca...
Ja Jurkowi nie zarzucam że poleca picie izotoników, sam przed każdym treningiem rozrabiam sobie pół literka i po powrocie mam jak znalazł

Wypociłem się, pić się chce jak cholera, sama woda mi nie smakuje i nie gasi pragnienia a grejpfrutowy izotonik w takiej chwili jest boski. I jest na miejscu radzenie biegaczom "pijcie napoje izotoniczne bo ułatwiają wysiłek, uzupełniają to cośta stracili, a i skracają czas regeneracji tak, że nawet po wieczornej wycieczce biegowej już w nocy możecie w łóżku dokonywać cudów"

To jest ok. I jest ok reklamowanie przez Jurka Powerade (jak Gajos, musi zarobić

), jest też ok reklama Powerade na osobnej stronie w książce. Ale nie jest ok pisanie w jej treści:
[quote=""Biegiem przez życie", str.181"]Dlatego zdecydowanie bezpieczniej jest stosować gotowy już napój izotoniczny, taki jak Powerade. Mamy wtedy pewność, że jego skuteczność jest gwarantowana, ponieważ unikalna technologia produkcji oraz Systemy Jakości The Coca-Cola Company zapewniają identyczność składu w każdej butelce Powerade.[/quote]
No mnie się po przeczytaniu takiego zdania scyzoryk w kieszeni otwiera...