Garmin f305

Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mam pytanie do uzytkownikow garmina :)

co mowia Wasze GPSy na temat atestowanych tras na zawodach? czy zdarzylo Wam sie, zeby Garmin pokazal dokladnie taki dystans, jaki jest wymierzony? jesli nie - czy przeklamanie jest 'w dol' (Garmin pokazuje o X metrow mniej, niz miala trasa) czy 'w gore'?
PKO
jackonet
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:55
Życiówka w maratonie: 3:23:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najbliżej mi pokazał na 10km 11.11.2011 W-wa tylko 50m więcej od pełnych 10-ciu km. Zawsze pokazuje więcej niż deklarowany dystans zawodów.
Z tego co widzę chyba najbardziej wpływ na zliczany dystans ma ukształtowanie terenu /podbiegi, zbiegi/ oraz duża liczba ostrych zakrętów.
Oczywiście poza normalnymi sprawami typu: mocne zachmurzenie, częste wymijanie, bieganie slalomem - tutaj jasne jest, że nadkładamy dystans. Atest robiony jest chyba po najkrótszej linii.
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Mi 11.11 w Wawie pokazał perfecyjnie - to samo w Toruniu 4.12 - choć trasa była bez atestu i przez całą trasę mylił się o 200-300m do tablic to na bieżni nadrobił do równego 21,1 ;) Ale zazwyczaj różnice na atestowanych trasach nie przekraczają mi 30-50m.
Obrazek
Because Running Sucks
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

misthunt3r pisze:Mi 11.11 w Wawie pokazał perfecyjnie - to samo w Toruniu 4.12 - choć trasa była bez atestu i przez całą trasę mylił się o 200-300m do tablic to na bieżni nadrobił do równego 21,1 ;) Ale zazwyczaj różnice na atestowanych trasach nie przekraczają mi 30-50m.
w Toruniu to garmin się mylił, a tablice. W zeszłym roku strasznie się wkurzyłem jak od tabliczki 20km do mety musiałem biec jeszcze 1,5 km. w tym roku przynajmniej się tego spodziewałem
Krzysiek
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Za dwa dni będę szczęśliwym posiadaczem 305-tki. I mam do szanownych użytkowników pytanie. Czy polecacie żebym zainstalował na komputerze oprogramowanie Garmin Training Center? Czy może lepiej jakiś inny program. Domyślam się, że w tym wątku było to poruszane już wielokrotnie ale nie wyobrażam sobie przeglądania od początku 35 stron tematu :P
I szybkie pytanko czy muszę coś pobierać ze strony garmina żeby pulsometr działał bezproblemowo?
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Ja mam GTC zainstalowane jako backup - zrzucam tam wszystkie treningi tak na wszelki wypadek jakby mi internetowy dzienniczek zdechł. Jeśli zaś korzystasz z run-loga lub innej podobnej strony najprawdopodobniej będziesz musiał też zainstalować add-on do przeglądarki żeby zrzucać dane bezpośrednio z zegarka na stronę. Ale to z tego co pamiętam strona Cię przekieruje
Obrazek
Because Running Sucks
Awatar użytkownika
Yafoo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:mam pytanie do uzytkownikow garmina :)

co mowia Wasze GPSy na temat atestowanych tras na zawodach? czy zdarzylo Wam sie, zeby Garmin pokazal dokladnie taki dystans, jaki jest wymierzony? jesli nie - czy przeklamanie jest 'w dol' (Garmin pokazuje o X metrow mniej, niz miala trasa) czy 'w gore'?

Na atestowanych 10-kach pokazywał od +20m do +40m
Obrazek
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Witam! Mam do Was pytanie, mianowicie mój Garmin przestał odczytywać tętno. Najpierw pomyślałem, że może bateria w pasku już słaba więc wymieniłem ale nadal nie odczytywał, więc kupiłem nowy czujnik tętna ale i to nie pomogło. Czy ktoś z Was miał taki problem??

Pozdrawiam.
Damian Noga

1500m-3:58:19
3000m-8:36:63
5000m-15:17:00
10 000m-31:47:39
10km-31:03
Półmaraton-1:09:30
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

misthunt3r pisze:Ja mam GTC zainstalowane jako backup - zrzucam tam wszystkie treningi tak na wszelki wypadek jakby mi internetowy dzienniczek zdechł. Jeśli zaś korzystasz z run-loga lub innej podobnej strony najprawdopodobniej będziesz musiał też zainstalować add-on do przeglądarki żeby zrzucać dane bezpośrednio z zegarka na stronę. Ale to z tego co pamiętam strona Cię przekieruje
Zainstaluję w takim razie GTC. Zobaczymy jak to wygląda. Na wszelki wypadek będę jeszcze korzystał z Run-Log. A i jeszcze widziałem na stronie Garmina coś takiego jak Garmin Connect co o tym myślicie?
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Damiano pisze:Witam! Mam do Was pytanie, mianowicie mój Garmin przestał odczytywać tętno. Najpierw pomyślałem, że może bateria w pasku już słaba więc wymieniłem ale nadal nie odczytywał, więc kupiłem nowy czujnik tętna ale i to nie pomogło. Czy ktoś z Was miał taki problem??

Pozdrawiam.
Jeśli Ci chodzi o FR305, to trzeba czujnik z zegarkiem sparować, wchodzisz w: ustawienia>ogólne>akcesoria>HRM>czujnik tętna, szukaj ponownie.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Damiano
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:47;39

Nieprzeczytany post

Meszka, super, dziękuje za pomoc!! :usmiech:
Damian Noga

1500m-3:58:19
3000m-8:36:63
5000m-15:17:00
10 000m-31:47:39
10km-31:03
Półmaraton-1:09:30
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Damiano pisze:Meszka, super, dziękuje za pomoc!! :usmiech:
Nie ma sprawy, szkoda tylko, że nie zapytałeś przed kupnem nowego czujnika, bo on tani nie jest.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yafoo pisze:

co za dokładność! jestem w szoku :)
a jak często zdarzyło Ci się mieć taki pomiar?
chemicalbro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
Yafoo pisze:

co za dokładność! jestem w szoku :)
a jak często zdarzyło Ci się mieć taki pomiar?
Dodałbym od siebie jeszcze, chociaż nie wiem czy było to poruszane w tym wątku. Chodzi mi o różne pokonywanie zakrętów podczas biegu,stąd mogą być też spore różnice we wskazaniach gpsu czy krokomierza na końcu trasy w porównaniu z jej rozmiarem. Najbardziej będzie widoczne to w półmaratonach i maratonach. Na rysunku to dokładnie widać dla typowego zakrętu ulicy o szerokości 6m.
Teoretycznie wskazania zegarka mierzącego trasę powinny być równe albo zawsze większe niż rozmiar trasy. No chyba, że trasa była jakoś dziwnie mierzona. Przy pokonywaniu trasy długim łukiem( czerwonym) możemy narzucić sobie sporo dodatkowych metrów w porównaniu do zielonego łuku. Zakładam, że gps nie gubił sygnału a krokomierz miał dobra kalibrację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od jakiegos czasu wrzucam dane na Strava.
W Polsce jest dotychczas niewielu uzytkownikow. Reszta nie wie co traci.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ