Jak sprawdzić przebyty dystans na mapie?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak na szybko, bez użycia GPSa to:
1. Instalujesz u siebie Google Earth.
2. Przybliżasz sobie na mapie miejscowość lub okolicę, w której biegasz.
3. Wybierasz narzędzie "Ścieżka".
4. Klikasz kolejno przebiegnięte punkty.
5. Otrzymujesz obliczony łączny dystans.
Dokładność rzędu (+/-)50-100 m na 10 km (jeśli dokładnie pozaznaczasz punkty, bez "ścinania" zakrętów), jak dla mnie taki pomiar jest wystarczający.
1. Instalujesz u siebie Google Earth.
2. Przybliżasz sobie na mapie miejscowość lub okolicę, w której biegasz.
3. Wybierasz narzędzie "Ścieżka".
4. Klikasz kolejno przebiegnięte punkty.
5. Otrzymujesz obliczony łączny dystans.
Dokładność rzędu (+/-)50-100 m na 10 km (jeśli dokładnie pozaznaczasz punkty, bez "ścinania" zakrętów), jak dla mnie taki pomiar jest wystarczający.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- scieslik
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam po lesie ścieżkami czy drogami, takimi co to widoczne są na mapach turystycznych. Korzystam z http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
- Herflick
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kiedyś korzystałem z tego: http://www.mapmyrun.com/
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
No to jeszcze do kolekcji: http://www.runmap.net/
- Marteusz
- Dyskutant
a ja polecam polskiego www.sportmaper.pl
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
To znaczy biegłeś rozwijając w biegu nitkę ze szpulki a potem ją zwijałeś na inną szpulkę i mierzyłeś długość w domuPhilippos pisze:Czasem jednak tęsknię do czasów, gdy jedynym rozwiązaniem była nitka

ps. Bez urazy, dziś głupawka mnie dopadła. A z tymi portalami to fajne, może być nawet wygodniejsze niż GPS czasami...
-
- Rozgrzewający Się
jeszcze prostym i dobrym narzędziem jest http://www.runningmap.com/
Pamietam kiedy kupowalem dokladne wojskowe mapy i cyrklem mierzylem odleglosci. W kieszeni kartka papieru z kserokopia i rozrysowana trasa 

- wiercipieta
- Wyga
To i ja dołącze i rozwinę pytanie jeśli można. Czy da się trasę/dystans/prędkość odczytać, zmierzyć, zapisać na przykład telefonem (samsung galaxy S plus), plus zmiany HR w czasie i średnie dla całej trasy i beeper interwałów? Bo trochę przeraża mnie jako początkującego biegacza, ale z dużym zapałem, wydatek rzędu kilkuset złotych na pulsometr, ewentualnie mniej, ale za to taki, który będzie miał dokładność pomiaru "random".
Może wystarczy kupić sam ten pas z czujnikiem i telefon odczyta? Jak Wy sobie radzicie z tymi pomiarami? Jestem całkiem zielony, a chciałbym zacząć mierzyć postępy.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli chodzi o trasę i szybkość to na telefony z Androidem (czyli taki jak Twój) jest bardzo dużo aplikacji, np.: Te oraz inne aplikacje znajdziesz w markecie. Raczej nie ma "najlepszej", więc musisz poszukać testów w Internecie oraz opinii na tym forum i samemu przetestować kilka by wybrać tą która najbardziej Ci odpowiada. Oprócz samej aplikacji nie bez znaczenia może być strona internetowa, często z bardzo rozbudowaną społecznością i statystykami.wiercipieta pisze:Czy da się trasę/dystans/prędkość odczytać, zmierzyć, zapisać na przykład telefonem (samsung galaxy S plus),
Z tym jest już niestesty o wiele gorzej. Nie każda aplikacja potrafi odczytywać dane z pulsometrów, a jeśli już to tylko wybranych producentów. Może ktoś tutaj ma z tym doświadczenie ale moim zdaniem to gra nie warta świeczki, lepiej kupić osobny pulsometr.wiercipieta pisze:plus zmiany HR w czasie i średnie dla całej trasy
Nie wiem czy którakolwiek z aplikacji "treningowych" ma tą funkcjonalność wbudowaną ale na pewno w markecie są jakieś bardziej rozbudowane stopery które ją mają.wiercipieta pisze:i beeper interwałów?
Ja do mierzenia czasu, tempa i dystansu używam telefonu z GPS-em i Androidem. Jednocześnie mam włączone 2 aplikacje: Cardio Trainer (ma podpowiedzi głosowe co do czasu i tempa oraz odtwarza muzykę, przy braku sygnału GPS korzysta z akcelometru komórki - coś jak pseudo footpad) oraz RunKeeper (bardziej rozbudowana strona internetowa). Oprócz tego posiadam prosty pulsometr CW Kalenji 300 coded, którym mierzę sobie tętno, spalone kalorie oraz sprawdzam czas przebieżek.wiercipieta pisze:Jak Wy sobie radzicie z tymi pomiarami? Jestem całkiem zielony, a chciałbym zacząć mierzyć postępy.