powrót po 2tyg przerwie
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie. Biegam od kilku lat , 3 -4x w tyg. +basen, siłownia po 2x/tydz.Ostatnie 1,5 roku wg Jurka Skarżyńskiego do maratonu na 5h.tj. 1x 20-25, 2x po 12km z przebieżkami i 1x kros. W sumie 54-59km/tydz. Dla mnie to największy systematyczny kilometraż w życiu. Mam 53, ale gdy próbowałem30 lat temu biegania, to dochodziłem,tj."dobiegałem" najwyżej do 40km/tydz. i kontuzja. W sobotę minie 2 tyg. choroby, gardło, tchawica, migdałki - kończę antybiotyk. Jak wrócić do kilometrażu, żeby m.in. stawy skokowe wytrzymały. Kolana dotychczas w porządku. Nie śpię już z tego powodu . Tempa mizerne np. wybiegania7,30". ale mam jak wszyscy tu bardzo silne uzależnienie i chciałbym wrócić do poprzedniego kilometrażu. Proszę o poradę. Pozdrawiam.Marek.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeżeli biegasz regularnie, to 2 tygodnie przerwy nie powinno mieć znaczenia dla stawów i niewielkie dla mięśni. Głównym problemem będzie osłabienie po antybiotyku/infekcji. Musisz zobaczyć jak organizm zareaguje, zwłaszcza pierwszy trening powinien być krótki i delikatny - zrób na początek 5-6km. Następnie ze dwie dyszki obserwująć, czy nic się nie dzieje - jeżeli wszystko OK, to biegaj normalnie.