Komentarz do artykułu Podstawy treningu biegowego - bodziec i odpoczynek

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

1. skrzyżowanie 10km<25' z Easy/długi bieg<1,5h czyli 24 - 36h ,
2. skrzyżowanie dwóch 10km<25' czyli 36 - 52h

czyli intensywność= bieg na 10km, dystans=15km

Intensywnością z 10km nikt nie jest w stanie pobiec więcej :bum:
1. Bieg nie dłuższy niż 25 minut z intensywnością wyścigu na 10km, odpoczywasz 24-36h i lecisz bieg długi nie dłuższy niż 1.5h
2. Bieg nie dłuższy niż 25 minut z intensywnością wyścigu na 10km, odpoczywasz 36-52h i walisz to samo.

Anomalią są twoje wyniki. 10km w 40 minut na bieżni a na ulicy 00:53:42. To jest różnica dwóch klas biegowych, całkowicie niemożliwe.
Jeżeli robiłbyś te 40 minut to z najgorszą przepychanką na ulicy, z fatalnym samopoczuciem zrobiłbyś przynajmniej 43 minuty.
PKO
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

temat bardzo ważny i wreszcie zamiast ogólników pojawiła się konkretna propozycja!
Mam pytanie, do kogo jest adresowane zestawienie? do osób na jakim poziomie wytrenowania?
Brakuje źródła, nie wiadomo skąd pan Janik wziął to zestawienie - z własnych doświadczeń, z bardziej czy mniej rzetelnych źródeł?..
No i tabelka rzeczywiście przedstawiona w mało zrozumiałej formie. Dzięki kolegom forumowiczom została rozszyfrowana. *edit: nadal nie rozumiem tabelki,
cóż spróbuję poświęcić więcej czasu na rozszyfrowanie, co jest opisane w rzędach, a co w kolumnach, jak go znajdę po wieczornym treningu...
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamilj pisze: No i tabelka rzeczywiście przedstawiona w mało zrozumiałej formie.
To chyba jedyna taka tabela jaką widziałem, gdzie w nagłówkach poziomych i pionowych są te same dane. Czasami spotyka się tak rozpisane tabele, gdy chodzi o odległości między miastami ale wtedy na przecięciu tego samego parametru (w tym przykładzie miasta) widnieje zero.
Tu nie...
Do tego odległość między miastami X a Y jest ta sama co między Y i X.
Tu nie...
Przykład:
1. skrzyżowanie 10km<25 (Pion) z Easy/długi bieg<1,5h (poziom) = 24 - 36h ,
Niby to samo...
2. skrzyżowanie 10km<25 (poziomo) z Easy/długi bieg<1,5h (w pionie) = 24 - 52h ,

Ktoś mi powie dlaczego?
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Krzychu Janiku,

Ta tabela to diament. Teraz czas na szlifowanie, żeby powstał brylat :hejhej:
Co zrobić?

Moje propozycje:

1. dodać wartości dla intensywności 1km (już o tym wspominałem) :oczko:
2. w pierwszej kolumnie dopisać: Intensywność pierwszego treningu
3. nad pierwszym wierszem dopisać: Intensywność kolejnego treningu
4. pod tabelą dopisać: Skrzyżowanie wierszy i kolum - minimalny czas regeneracji między kolejnym treningami o danej intensywności
5. pod tabelą podać przykład np.: biegacz, który odbył trening nie dłuższy niż 25' w tempie wyścigu na 10km, kolejny trening nie dłuższy niż 15' w tempie wyścigu na 5km, może odbyć nie wcześniej niż po 48-58h.
NO Pain ---> MORE Gain
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iwan porównujemy kolumnę z wierszem nie odwrotnie. Tabelka jest 1 stronowa
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trenerze Krzychu,

Sprawa dotycząca rysunków. Marzy mi się, żeby wykresy obrazujące spadek wydolności i regenerację zachowywały proporcje. W literaturze bardzo często spotykam się z ilustracjami lekko wprowadzającymi w błąd. Jeśli czas trenowania to np. jedna godzina, a czas regenerowania to 48 h to niech to będzie widoczne na obrazku. Tak, jak to pokazano na zdjęciu ilustrującym. Ostry, prawie pionowy spadek w dół (trening) i łagodny wzrost wypłaszczający się w mirę przesuwania się w prawo (regeneracja). A w artykule na drugim obrazku wygląda jakby czas treningu i czas regeneracji były identyczne.

Żeby nie było. Artykuł bardzo mi się podoba i uznaję go jako niezwykle użyteczny. Ale czasem mam marzenia... :oczko:

Pozdrawiam
NO Pain ---> MORE Gain
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iwan, Twoja krytyka przeszła granice rozsądku i teraz jest czepianiem się.

W nagłówkach są takie same dane ponieważ w zarówno w poziomych jak i pionowych chodzi o te same rodzaje treningów. Na przecięciach o których mówisz sa wartości zalecanego odpoczynku pomiędzy treningami TEGO SAMEGO RODZAJU, co naprawde nietrudno zgadnąć i zrozumieć.

Co do drugiego pytania, odpowiedż również jest bardzo prosta.

Nagłówki poziome to trening dzisiejszy.
Nagłóki poziome to kolejny trening.

Istnieje róznica między zorbieniem dzisiaj treningu w tempie na dychę i nastepnego spokojnego a zrobieniem dzisiaj spokojnego i za czas jakiś (podany w tabeli) tempa pod dychę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Iwan, Twoja krytyka przeszła granice rozsądku i teraz jest czepianiem się.ę.
Qba... może dla kilku kolegów i autora jest to oczywiste ale na pewno nie dla osób, które tę tabelę widzą po raz pierwszy.
Nigdzie nie jest wyjaśnione że:
Qba Krause pisze: Nagłówki poziome to trening dzisiejszy.
Nagłóki poziome to kolejny trening.
czy
thomekh pisze:Iwan porównujemy kolumnę z wierszem nie odwrotnie. Tabelka jest 1 stronowa
Tak więc dobrze wiedzieć... bo wartości w nagłówkach są takie same w pionie i poziomie i nic na to nie wskazuje. A powinno!
Podobnie jak nie ma wyjaśnienia dotyczącego tempa. Osobom, które dotychczas zetknęły się z podręcznikami do biegania polskich autorów ten zapis bez wyjaśnienia nic nie mówi. Kompletnie!
Więc nie pisz mi
Qba Krause pisze:Iwan, Twoja krytyka przeszła granice rozsądku i teraz jest czepianiem się.
... bo tak nie jest.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 14:09 przez Iwan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wykresy nie muszą być wyskalowane ponieważ mogą obrazować zarówno jeden trening jak i mikrocykl (blok kilku, kilkunastu treningów), a nawet makrocykl (cykl kilku miesięcy treningów).

Tabela skonstruowana jest dla zawodników, którzy wiedzą co to jest intensywność treningu jeśli nie to odsyłam do artykułu który linkowałem w poprzednich postach. W innym przypadku faktycznie jest bezużyteczna.
Stworzona jest na własnych doświadczeniach w pracy z zawodnikami. Podaje ona przybliżone wartości, które mogą się zmieniać w zależności od wieku, stażu treningowego, układu jednostek treningowych w planie itd.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trenerze Krzysztofie,

Zgadzam się, że rysunki mogą obrazować jeden trening, mikro-, makro-, a może nawet mezocykle. Ale ten artykuł jest poświęcony JEDNEMU treningowi. Poza tym tabela dotyczy dwóch kolejnych trenigów, a nie kolejnych cykli.
Dodatkowo stwierdzenia np.:
"Gdy osiągniemy ten moment regeneracji, tak naprawdę możemy rozpocząć kolejny trening bez obawy, że będziemy obniżali swój poziom wytrenowania."
oraz
"Po niektórych typach treningów czas do osiągnięcia pełnej regeneracji może trwać nawet do 72 - 96 godzin"
świadczą o tym, że autor dywaguje o regeneracji po JEDNYM treningu.

Dlatego podtrzymuję zdanie na temat rysunków. Na rysunkach będących ilustracją do TEGO artykułu należy zachować proporcje dotyczące czasu treningu (np 1 godzina) i czasu regeneracji (np 48 godzin).

Drugi rysunek w TYM artykule nie pasuje do wartości zaprezentowanych w tabeli i wprowadza w błąd.

Podtrzymuję też zdanie:
Artykuł bardzo mi się podoba i uznaję go jako niezwykle użyteczny. :hejhej:
NO Pain ---> MORE Gain
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze: Tabela skonstruowana jest dla zawodników, którzy wiedzą co to jest intensywność treningu
To chyba nie powinna się znajdować w materiale pt. "Podstawy treningu biegowego"? Podstawy to ... podstawy. Zwłaszcza dla tych początkujących.
Krzysztof Janik pisze: Stworzona jest na własnych doświadczeniach w pracy z zawodnikami. Podaje ona przybliżone wartości, które mogą się zmieniać w zależności od wieku, stażu treningowego, układu jednostek treningowych w planie itd.
I chwała Ci za to. Stworzyłeś coś naprawdę przydatnego i gratisowo się tym podzieliłeś!
Ale (bez urazy) ... zachowałeś się trochę jak konstruktor zaawansowanego sprzętu Hi-Fi, który co prawda wyprodukował techniczne cudeńko ale nie wydrukował do niego instrukcji wychodząc z założenia, że prawdziwy meloman sobie poradzi, a jak nie... to info znajdzie w necie (link). :oczko:
Różnica między tobą a konstruktorem jest zasadnicza - jak stwierdziłem wyżej to dostrzegam i doceniam. Niemniej omówienie by się przydało, by Twój gest nie poszedł na marne i trafił do szerokiego grona biegaczy, a nie kilkunastu zawodników (czy nawet...kilkuset), którzy i tak do pomocy mają trenera.
Pozdrawiam. :usmiech:
Nazwa użytkownika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trenerze,

Teraz tabelka jest cool :hejhej:
Jednak przykład proponowałbym z dwoma różnymi intesywnościami, żeby nie było wątpliwości, co czytać na początku: wiersze czy kolumy. Myślę, że wtedy wszystko byłoby jasne jak światełko w tunelu po zakończeniu maratonu w 2:59:59 :hej:
NO Pain ---> MORE Gain
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nazwa użytkownika pisze:Trenerze Krzysztofie,

Zgadzam się, że rysunki mogą obrazować jeden trening, mikro-, makro-, a może nawet mezocykle. Ale ten artykuł jest poświęcony JEDNEMU treningowi. Poza tym tabela dotyczy dwóch kolejnych trenigów, a nie kolejnych cykli.
Dodatkowo stwierdzenia np.:
"Gdy osiągniemy ten moment regeneracji, tak naprawdę możemy rozpocząć kolejny trening bez obawy, że będziemy obniżali swój poziom wytrenowania."
oraz
"Po niektórych typach treningów czas do osiągnięcia pełnej regeneracji może trwać nawet do 72 - 96 godzin"
świadczą o tym, że autor dywaguje o regeneracji po JEDNYM treningu.

Dlatego podtrzymuję zdanie na temat rysunków. Na rysunkach będących ilustracją do TEGO artykułu należy zachować proporcje dotyczące czasu treningu (np 1 godzina) i czasu regeneracji (np 48 godzin).

Drugi rysunek w TYM artykule nie pasuje do wartości zaprezentowanych w tabeli i wprowadza w błąd.

Podtrzymuję też zdanie:
Artykuł bardzo mi się podoba i uznaję go jako niezwykle użyteczny. :hejhej:
Do każdego typu treningu (intensywność, czas trwania itd.) musiałby być inny wykres.
Iwan pisze:
Krzysztof Janik pisze: Tabela skonstruowana jest dla zawodników, którzy wiedzą co to jest intensywność treningu
To chyba nie powinna się znajdować w materiale pt. "Podstawy treningu biegowego"? Podstawy to ... podstawy. Zwłaszcza dla tych początkujących.
Krzysztof Janik pisze: Stworzona jest na własnych doświadczeniach w pracy z zawodnikami. Podaje ona przybliżone wartości, które mogą się zmieniać w zależności od wieku, stażu treningowego, układu jednostek treningowych w planie itd.
I chwała Ci za to. Stworzyłeś coś naprawdę przydatnego.
Ale (bez urazy) ... zachowałeś się trochę jak konstruktor zaawansowanego sprzętu Hi-Fi, który co prawda wyprodukował techniczne cudeńko ale nie wydrukował do niego instrukcji wychodząc z założenia, że prawdziwy meloman sobie poradzi, a jak nie... to info znajdzie w necie (link). :oczko:
Pozdrawiam.
To nie jest zaawansowana konstrukcja. Bardziej zaawansowaną mam na własne potrzeby. Ale troszeczkę pozmieniałem może będzie bardziej czytelne.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:1. Bieg nie dłuższy niż 25 minut z intensywnością wyścigu na 10km, odpoczywasz 24-36h i lecisz bieg długi nie dłuższy niż 1.5h
2. Bieg nie dłuższy niż 25 minut z intensywnością wyścigu na 10km, odpoczywasz 36-52h i walisz to samo.

Dziękuje bardzo, to wyjaśnienie do mnie trafia, w końcu rozumiem. Proponowałbym taki opis do tej tabelki:

Intensywności umieszczone w kolejnych wierszach pierwszej kolumny oznaczają typ treningu nr. 1,
Intensywności umieszczone w kolejnych kolumnach pierwszego wiersza oznaczają typ treningu nr. 2,

Wybieramy typ treningu nr.1 (wybieramy wiersz w pierwszej kolumnie), następnie wybieramy typ treningu nr. 2 (wybieramy kolumnę) i skrzyżowanie wybranego wiersza z wybraną kolumną prezentuje nam czas niezbędny na regenerację pomiędzy tymi dwoma typami treningu.

Przyznam że bez dyskusji w tym wątku, czytając jedynie artykuł, nie byłem w stanie tego zrozumieć.

Przyznam że artykuł bardzo mi się podoba i trafia do mnie ta argumentacja i postaram się wyciągnąć z niego wnioski. Sam ze względów czasowych (konkretnie braku czasu) często podejmowałem się kolejnego treningu jeszcze przed pełną regeneracją, czyli 2x15km z przerwą pomiędzy tylko 8h (konkretnie 15km w czwartek o 22:00 i kolejne 15km w piątek o 5:00) - często zastanawiałem się nad sensem tego drugiego biegu, bo sam czułem że moje samopoczucie drugiego dnia rano nie jest najlepsze. Jeśli takie podejście ma szkodzić to warto to przemyśleć.

Edit: widzę że tabelka uległa transformacji. teraz jest czytelnie i zrozumiale.
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bczupa pisze: Edit: widzę że tabelka uległa transformacji. teraz jest czytelnie i zrozumiale.
Cieszę się.

Faktycznie te dwie piętnastki po 8 godzinach mogły być za wcześnie. Jakość snu odgrywa tutaj także ważną rolę.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ