Gimnastyka Siłowa
-
- Rozgrzewający Się
Ja robie treningi obwodowe dosyc czesto. Przez 3 lata nie mialem zadnej kontuzji (moze dzieki temu). Zdazylem zauwazyc, ze prowadza one do pobudzenia i zwiekszenia szybkosci, ale niestety spadku wytrzymalosci. Poza tym jak wykonuje obwody zbyt dynamicznie, to jestem nastepnego dnia zakwaszony, mam zbite niektore partie miesniowe i przez to trace lekkosc biegania. MAM PYTANIA!!! Z jaka intensywnoscia cwiczyc obwody? Czy przez cwiczenia ogolnorozwojowe nie zwiekszamy masy niektorych zbednych partiii miesniowych?
- przemo
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niestety zawsze miałem awersje do siłowni. Wydaje mi się, że dość ciekawą formą treningu siłowego jest wspinanie. Świetnie rozwija mięśnie górnej części ciała, wzmacnia nogi (bez obciążeń dynamicznych, pracują inne mięśnie niż przy bieganiu). Nie słyszałem o kontuzjach nóg wśród wspinaczy (oczywiście o ile ktoś się nie"zwalił" i nie połamał) - na największe przeciążenia narażone są palce, stawy łokciowe i obręcz barkowa. Wspinając się często trzeba "wstawiać" się do stopni i chwytów które znajdują się w dość niewygodnych pozycjach (np. trzeba zrobić prawie szpagat), co rozciąga mięśnie. Ale ostrzegam, ta zabawa jest dość wciągająca, do tego stopnia, że można przez nią nawet zapomnieć (przynajmniej na jakiś czas) o bieganiu.
Przemo