Gimnastyka Siłowa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tematy o siłowni, mięśniach brzucha, ćwiczeniach przeciw kontuzjom kolan itp. pojawiają się co jakis czas, ale jeszcze nie było konkretnego tematu.
A mnie interesuje kilka rzeczy, proszę każdego kto może i chce o odpowiedź żeby wyrobic sobie jakiś wspólny pogląd na ten temat.

A więc, czy robicie GS tak jak to proponuja przynajmniej 3x w tygodniu???
Czy wasza GS to 20 MInutowy program składający się z najprostszych ćwiczeń (pompki, przysiady, brzuszki itp)
czy bardziej złożony zestaw jak np ten który opisałem w dziale BIEGANIE PO SIŁOWNI

Rozumiem że jeżeli ktoś biega 6-7x na tydzień to ciężko jest mu poświęcić np 1h na ćwiczenia siłowe, ale może warto mimo wszystko jeden dzień biegania zastąpić siłką??
I co jest efektywniejsze jeśli chodzi o sprawność, namachac się raz na tydzień przez 1,5 h w 20 ćwiczeniach, czy lepiej zrobić codziennie 5 ćwiczeń na najważniejsze partie mięśniowe, np rano albo po treningu tak jak to opisuje Pan Skarżyński w książce??
A może ktoś z was nie robi w ogóle GS bo uważa że nie musi??

I jeszcze jedno ćwiczycie na ilość (wytrzymałość) czy na siłe z ciężarami i seriami???

JAKA JEST TWOJA GS???????????
www.kolarstwo.z.pl
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja cwiczenia silowe wykonuje praktycznie tylko zima. Normalnie ograniczam sie do podciagniec na drazku i pompek ale to bardziej zeby sie przygotowac do zaliczenia w-fu niz dla biegania jako takiego. Nie uwazam zeby cwiczenia na silowni byly mi potrzebne. Sile potrzebna do biegania realizuje w terenie. Zima dochodzi do tego skakanka, brzuszki (ale to takie na drabinkach polegajace na podciaganiu nog) i ewentualnie przysiady z jakas lekka stanga. Jeszcze na klatke piersiowa robie "rozpiętki", nie wiem czy to oficjalna nazwa ale polega na tym ze klade sie na laweczce i na wyprostowanych rekach podnosze hantle do gory w plaszczyznieprostopadlej do osi ciala.
TT Szczecin
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cwiczenia ogólnorozwojowe, w tym i cwiczenia silowe sa baardzo waznym elementem treningu.

moja sesja ogólnorozwojowa to prawie 3 godziny cwiczen. ostatnio mam czas niestety tylko na jedna taka jednostke treningową w tygodniu.

od kiedy zaczalem regularnie trenowac ogolnorozwojówkę moje wyniki drgnely, takze umozliwolo mi to zwieszenie intensywnosci treningu bez ciaglego balansowania na granicy kontuzji.

w kwestii formalno-metodycznej - zestawienie czestotliwości treningu i jego efektu w sensie rozwijania trenowanej cechy, czyli np sily miesniowej:

1raz w tygodniu - podtrzymująco
2raz wtygodniu - rozwój 66% skuteczności treningowej
3raz w tygodniu - rozwój 100% skuteczności treningowej
4raz w tygodniu - rozwój 125% skuteczności treningowej
(zestawienie za ksiązką "Kompleksowe zwiększanie siły mięśniowej sportowców")

pozdrowienia

PS z zestawienia wynika ze optymalnie jest trenować silowo/ogólnorozwojowo 3 razy w tygodniu, jeśli zależy nam na wyksztalceniu cech silowo-ogólnorozwojowych. moze tak byc np w okresie zimowym, na poczatku przygody z bieganiem, w trakcie rehabilitacji po kontuzjach przeciążeniowych itepe. w okresie startowym (paru starterów na tym forum mamy) zaleca się trening OR raz w tygodniu.
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czyli ten trening to ma byc silownia?? wogole to jakich partii miesni nie wolno zaniedbac? slyszalem kiedys ze miesnie grzbietu maja spory wplyw na wyniki...
TT Szczecin
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poruszony temat jest dosyć wazny i najcześciej zaniedbywany przez nas biegaczy.
Ja ostatnie 2 lata w sezonie jesienno-zimowym chodziłem 3 razy na siłownie. Owszem miesni przybyło,ale nie miało to raczej przełozenia na bieganie.Teraz staram sie ze 2 razy w tyg ćwiczyć w domu(w dni wolne od biegania).Wiekszość cwiczen mozna realizować w domu,nie trzeba siłowni.Tylko trudniej się do tego zmusić niż do biegania.W 20 min to ledwo sie rozgrzeje. Potrzeba raczej 40 min,a moze byc wiecej.A np ćwierćprzysiady na jednej nodze(chyba mi pomaga na kolana) realizuję  w kazdej wolnej chwili i miejscu np w łazience w pracy.:)

Pozdrawiam
Mirek K
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dokladnie.
nie trzeba koniecznie biegac na silownie, aaczkolwiek przydaja sie sztangielki/sztanga/drazek/mata itepe wszystko to mozna kupic w cenie 1 miesiecznego karnetu na silownie, w ramach ultra opcji ;) dobrze jest sprawic sobie ciezarki na kostki i robic cwiczenia przepisywane przez wojtka i kledzika. to i tak bedzie wiecej niz robi średni polski szarak biegacz ;)
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy orientujecie się może, gdzie można kupić (w Warszawie) drążek? Wydaje mi się, że najlepszy byłby taki rozporowy, który można by zamocować we framudze drzwi.

Z góry dzieki za info :)
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

poszukaj w każdym większym markecie w dziale sportowym
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Padre on 9:35 am on Aug. 21, 2003
Czy orientujecie się może, gdzie można kupić (w Warszawie) drążek? Wydaje mi się, że najlepszy byłby taki rozporowy, który można by zamocować we framudze drzwi.

Z góry dzieki za info :)
na pl. konstutucji - 32 PLN
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
awozni1
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja wcześniej ćwiczyłem na siłowni, między innymi nogi, brzuch, grzbiet, suche wiosła itp. WYkonywalem na nogi ok. 20-22 powtorzen na dosyc malym ciezarze. Niestety pomimo tego, oraz faktu ze uwazalem ze od gry w pilke nogi i jazdy na rowerze mam mocne nogi to niestety juz 3 tydzien sie zmagam z kontuzja lydki. Tak wiec uwazam ze pomimo cwiczen silowych czy ogolnorozwojowych ryzyko kontuzji jest wciaz wysokie. Aczkolwiek wydaje mi sie ze nie wolno zaniedbywac przygotowania atletycznego.
[i]"biegnąc patrz przed siebie"[/i]
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Same ćwiczenia siłowe nie uchronia przed kontuzją a mogą się do nich przyczynic nawet ponieważ najogólniej mówiąc trening siłowy powoduje skracanie mięśni, zmniejszanie ich elastyczności. więc potrzebna jest równowaga miedzy treningiem biegowym, ogólnym siłowym i rozciąganiem. I tu nie ma reguł bo każdy inaczej reaguje i ma inną wrodzoną elastyczność itp itd. Trzeba słuchac organizmu bo czasem cos ważnego mówi.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
Hubert
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja mam takie pytanie:

Jak to jest konkretnie z tym wzmacnianiem kolan i nóg w ogóle. Czy robienie "siły biegowej" i/lub ćwiczenie według ćwiczenień wzmacniających (sama nazwa niby coś tłumaczy) Wojtka rzeczywiście wzmacnia mięśnie, które (i tu jestem zielony) np, lepiej amortyzują nogi, czy może wzmacniają ścięgna. Ciekawi mnie jak to właściwie jest z tym ćwiczeniem siłowym nóg.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur - cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skipy, wieloskoki itp buduja siłe biegową!!!!

A wzmacnianie mięśni ćwiczeniami jest poto aby podołały one także tym akcentom, są to ćwiczenia z małymi ciężarami albo ich brakiem ale wzmaxcniają one okolice np kolana i mięśnie które nim sterują.
Warto wykonywać Gimnastykę Wojtka i kledzika, chyba że wolimy iść na rehabilitacje (tak było u mnie jak dużo biegałem a nie wzmacniałem kolan)
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Hubert
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czy takie cwiczenia opłaca się dołączyć do treningu obwodowego czy może lepiej wykonywać je codziennie?

A jeżeli codziennie to jak biegam rano to pewnie najlepiej wykonywać je wieczorem?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur - cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie - codziennie.
Sam sobie odpowiedziałeś, ja przeważnie trenuje wieczorem a nogi ćwicze rano, ty trenujesz rano to ćwicz wieczorem.

Obwód to obwód, trzymaj się tych ćwiczeń (te wzmacniające nie są zbyt aktywne żeby je stosować w ACT)
www.kolarstwo.z.pl
ODPOWIEDZ