Polar RS400 czy RS800 czy może...?

wysiwyg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, tym bardziej, że to mój pierwszy post na forum.

Planuję zakup pulsometru, kiedyś (kilka ładnych lat temu) używałem Sigmy, wówczas jednak więcej czasu spędzałem na rowerowym siodełku. Zawsze jednak gdzieś w myślach krążył Polar. Początkowo myślałem o RS300 ale teraz krążę wokół RS400 i RS800. Biegam często, raczej muszę uważać aby nie biegać zbyt często niż się zmuszać do treningu.

Nie potrzebuję GPS ani sensora biegowego (przynajmniej aktualnie więc mam możliwość "rozbudowy" w przyszłości) natomiast zależy mi na dokładnym pomiarze i analizie treningów. Różnice w tym przypadku między modelami są chyba stosunkowo niewielkie ale np. w RS800 nie ma funkcji HeartTouch (dostęp do funkcji bez używania przycisków tylko poprzez zbliżenie pulsometru do nadajnika). Nie wiem czy to jest tak naprawdę przydatne w praktyce stąd właśnie moje pytanie: który pulsometr byście wybrali?

Czy te modele mają jakieś wady wychodzące w praktyce (nie wiem np. przypadkowe włączanie funkcji itp.)?

Forum przeglądam od jakiegoś czasu i widzę wielu zwolenników Geramina. Czy biorąc pod uwagę moje priorytety (dokładność pomiaru, dokładna analiza treningów, brak konieczności GPS czy sensora biegowego) polecacie także Geramina (jeśli tak to jaki model)?

I na koniec włożę kij w mrowisko: a może dla osoby nie biorącej udziału w zawodach (ale jednak poważnie podchodzącej do spraw treningu) tak naprawdę wystarczy RS300 lub analogiczny model innej firmy?

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
Pozdrawiam,
wysiwyg
PKO
rufuz

Nieprzeczytany post

Jesli potrzebujesz analiz i pomiarow treningow to pulsometr z GPS moim zdaniem bedzie lepszy. Mam tutaj na mysli pomiary i analizy tras biegowych. Mozliwosc przegladania tras w Google Earth lub Google Map itd jesli zdecydujesz sie na Garmina to wzial bym raczej model, w ktorym menu obsluguje sie za pomoca przyciskow a nie tarczy. Nie pamietam, ktory to model. Mozna sie przyzwyczaic do tej tarczy ale u roznych osob roznie to wyglada.
Polar ma te zalete, ze nie trzeba ciagle ladowac baterii i mozna uzywac go jako zwykly zegarek. W Garminie niestety trzeba ladowac baterie i jako zwykly zegarek to chyba nie bardzo. Tylko jak to ktos napisal tutaj na forum, ze garmin to nie zegarek ale urzadzenie GPS.
1064
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z roznych wzgledow mam RCX5, RS800CX i RS300X i zaden nie jest bez wad.
Gdyby RCX 5 mial wyskosciomierz bylby najlepszy, ale niestety, wiec polecilbym RS800CX gdyby nie ta Irda... RS300 ma slaba analize treningu, a RS400 nie daje sie rozbudowac...
Wiec wybieraj miedzy RCX 5 a RS 800 CX z tym, ze jesli jestes lamerem i zalezy Ci na wirtualnym treneze to RCX5 ma przewage. Wiec wyboru nie masz. :-)
RCX 5 dziala tez w wodzie. Sprawdzalem :-) gdybys zamarzyl o 3thlon.
Pozdr
Adam
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Co do RCX5 z gpsem G5, jak radzi sobie z podawaniem wysokości? i czy możliwe jest wyciągnięcie przewyższeń?
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

wysiwyg pisze:Witam wszystkich, tym bardziej, że to mój pierwszy post na forum.

Planuję zakup pulsometru, kiedyś (kilka ładnych lat temu) używałem Sigmy, wówczas jednak więcej czasu spędzałem na rowerowym siodełku. Zawsze jednak gdzieś w myślach krążył Polar. Początkowo myślałem o RS300 ale teraz krążę wokół RS400 i RS800. Biegam często, raczej muszę uważać aby nie biegać zbyt często niż się zmuszać do treningu.

Nie potrzebuję GPS ani sensora biegowego (przynajmniej aktualnie więc mam możliwość "rozbudowy" w przyszłości) natomiast zależy mi na dokładnym pomiarze i analizie treningów. Różnice w tym przypadku między modelami są chyba stosunkowo niewielkie ale np. w RS800 nie ma funkcji HeartTouch (dostęp do funkcji bez używania przycisków tylko poprzez zbliżenie pulsometru do nadajnika). Nie wiem czy to jest tak naprawdę przydatne w praktyce stąd właśnie moje pytanie: który pulsometr byście wybrali?

Czy te modele mają jakieś wady wychodzące w praktyce (nie wiem np. przypadkowe włączanie funkcji itp.)?

Forum przeglądam od jakiegoś czasu i widzę wielu zwolenników Geramina. Czy biorąc pod uwagę moje priorytety (dokładność pomiaru, dokładna analiza treningów, brak konieczności GPS czy sensora biegowego) polecacie także Geramina (jeśli tak to jaki model)?

I na koniec włożę kij w mrowisko: a może dla osoby nie biorącej udziału w zawodach (ale jednak poważnie podchodzącej do spraw treningu) tak naprawdę wystarczy RS300 lub analogiczny model innej firmy?

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
Pozdrawiam,
wysiwyg
jedne rzeczy nie kumam gościu chcesz pulsometru a pytasz o jakas funkcje jak pulsometr za 50 zł z lidla to ciągły pomair pulsu w czasie rzeczywistym. Mysle że nie msaszbladego pohjecia

Tompoz
kristo79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.57
Życiówka w maratonie: 3.05.27

Nieprzeczytany post

A jakie to problemy Rs800cx ma z Irdą..?
To ,że nie współpracuje z Mac-ami.?
Czy wychodzą jakieś inne problemy w ``praniu``?

A te przewyższenia z rxc5 z gps są w miarę ok.?

mam dylemat czy:
rs800cx czy rxc5 ..a może garmin,ale zależy mi na przewyższeniach ,także rs800cx z altimetrem chyba..
ale w rcx5 wydaje mi się obudowa jakaś solidniejsza..gdyby pominąć brak altimetra w rcx5 to który..?
rs800cx vs rcx5 ?

może ktoś używa/ł obu ?
Czasem biegam po górkach..

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
dominator79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:11
Życiówka w maratonie: 3:34:55

Nieprzeczytany post

Kolego Kristo
Zawsze bedzie dylemat z wyborem sam mam taki ale Ja zastanawiam sie miedzy RCX5 a 910XT nie wiem jak bedzie mi sie biegalo z dodatkowym balastem na rece w przypadku GPS.Poczekam jeszcze na wiecej testow Garmina bo narazie to tylko na DC R jest tescik.Tak jak juz wspomnial kolega wczesniej kazdy z nich ma swoje wady i zalety ale co nie wybierzesz bedziesz zadowolony , kazdy z nas ma inne wymagania zwiazane z pulsometrem i ciezko jest komus doradzic skoro samemu nie wie sie do konca co wybrac , pomijam oczywiscie cene bo zarowno RS800cx ,RCX5 jak i 910XT to spory wydatek
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gdyby Rcx5 miał wysokościomierz barometryczny ,byłby to dla mnie oczywisty wybór..Polar z partaczył ,cóż może kiedyś to zmienią w tym lub innym nowszym modelu. Rs800cx wydaje mi się taki plastikowy..sam nie wiem nie miałem w ręce.

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
dominator79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:11
Życiówka w maratonie: 3:34:55

Nieprzeczytany post

Z oczywistego powodu RCX5 jest okrojony gdyby mial wysokosciomierz spadlaby sprzedaz flagowego modelu RS800cx a tak maja dwa konkurencyjne modele
kristo79
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dokładnie ,świadomy chwyt Polara. I dlatego wybrałem już Rs800cx. Choć Rcx5 podoba mi się wizualnie. Ciekawe kiedy Polar zastąpi RS800cx.Chyba ,że nie mają na razie pomysłu na nowszy model.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ