Problem z obliczeniem wartości i stref tętna:(

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jaczmy
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:57
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niektórzy pewnie zaśmieją się czytając ten post ale naprawdę mam z tym problem. Naczytałem się i dalej nie potrafię sobie tego wyliczyć:( Chodzi mi o strefy tętna oraz wartości w procentach. Może mi ktoś z Was pomóc i to wyliczyć? Chodzi mi o wyliczenie od 50% co 5 czyli 55, 60, 65, 70 itd. No i jeszcze 3 strefy tętna, w jakim zakresie się mieszczą. Mam 36 lat, tętno spoczynkowe 57 a maksymalne 184. Bardzo proszę, niech mi ktoś to policzy bo czytałem, że to wcale nie liczy się np 50% ze 184 czyli max tylko jakoś inaczej:(
PKO
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55:36

Nieprzeczytany post

To zależy na czym chcesz bazować, czy na HRmax czy na HRR. Domyślam się, że chodzi o HRR. HRmax HRrest już masz, więc kolejna rzecz to rezerwa tętna, czyli (Tętno maksymalne - Tętno spoczynkowe) - to jest właśnie ta tak zwana rezerwa tętna (HRR - heart rate reserve). Twoja będzie wynosić 127.
Teraz musisz wyliczyć zakresy, czyli:
HR1= HRrest + 50% * HRR = 57 + 63 = 120
HR2= 57+ 55% * HRR = 57 + 70 = 127
HR3= 57+ 60% * HRR = 57 + 76 = 133

Mam nadzieję, że dalej sobie poradzisz :oczko:
Pozdrawiam wszystkich biegaczy
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

A jeśli mimo wszystko będziesz miał z tym problem, to tutaj wystarczy podać HR spoczynkowe i maksymalne. Resztę policzy się sama ;-)
rufuz

Nieprzeczytany post

Ja wyliczam wedlug Hr max. Korzystalem z zalecen J. Skarzynskiego. Wyliczylem tez wedlug Danielsa i faktycznie lepiej mi sie biega z zakresami wyliczonymi wg Skarzynskiego. J. Skarzynski podaje zakresy zarowno dla poczatkujacych, jak i zaawansowanych.
jaczmy
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panowie bardzo dziękuję za odpowiedzi! Teraz trochę rozjaśniło mi to sytuację:) Łatwiej będzie realizować plany treningowe:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ