plan przygotowań do maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Staram się przygotować od zera do maratonu we wrześniu.

Skąd mogę zdobyć jakiś sensowny plan treningów, przygotowań?
PKO
Awatar użytkownika
Pawel271
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:16:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od zera czyli żadnej aktywności że tak powiem prosto zza biurka.
A biegasz coś teraz ?
Planów masz mnóstwo w necie musisz go dobrać do swojego aktualnego wytrenowania czyli teraz np: jesteś w biec przez 30min.
Na tej stronie też znajdziesz kilka np: coś takiego http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Czemu akurat celujesz w maraton ?
napisz coś więcej :hejhej: czyli dlaczego ten dystans i dlaczego akurat bieganie :niewiem:
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jestem dość czynny sportowo, ale nigdy nie biegałem.
tylko koszykówka, tenis, rower.
maraton- dlatego że zawsze miałem go w głowie.

zamierzam wystartować w maratonei warszawskim- 30 września 2012, czyli Niedziela.

Czy w takim razie w przygotowaniach niedziela powinna być dniem wolnym czy właśnie tym najdłuższym treningiem?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

martinelli pisze: zamierzam wystartować w maratonei warszawskim- 30 września 2012, czyli Niedziela.

Czy w takim razie w przygotowaniach niedziela powinna być dniem wolnym czy właśnie tym najdłuższym treningiem?
nie ma to znaczenia - wszystko zależy od Twojego wolnego czasu, którego w niedziele najczęściej jest dużo
Awatar użytkownika
Pawel271
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:16:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Słuchaj nie jest źle trochę się ruszasz w innych sportach więc wiesz że z dobrego treningu[zmęczenia] można czerpać wiele radości i przy okazji odpocząć psychicznie od problemów,pracy itp.
U mnie niedziela to zawsze były długie wybiegania z tego względu że miałem więcej czasu chociaż zdarzało się że zaczynałem biec o 4 rano. Dopasuj plan do swoich możliwości czasowych i do przodu.
Powodzenia i jeżeli wytrwasz to widzimy się na maratonie.
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
Awatar użytkownika
Krzysiek_J
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozwolą sobie podłączyć się pod temat, trenuje do maratonu w Dębnie 15 kwietnia (pierwszy raz), korzystam z planu treningowego dla początkujących (24 tygodnie) z pewnymi modyfikacjami typu krosy, podbiegi itp. Obecnie jestem na etapie 11 tygodnia wiec wg kalkulacji plan treningowy kończy się w lutym. Zastanawiam się co zrobić z półtora miesięczną przerwą od zakończenie planu treningowego do startu? Czy wystarczy że po zakończeniu planu przebiegnę próbnie dystans maratonu (planowo ostatni trening w 24 tygodniu) i potem przez pozostały czas będę podtrzymywać formę czy lepiej wydłużać trening powtarzając przykładowo tygodnie treningowe? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Krzysiek
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to drugie wyjście - kopiuj wklej kilka pierwszych tygodni, tak żeby ustawić koniec planu zgodnie z docelowymi zawodami.
absolutnie nie biegać próbnie maratonu na półtora miesiące przed docelowym startem :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Krzysiek_J
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post