Poznaj nową linię Asics33 - Excell i Hyper
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Opcja jest u Saucony ( 8 mm ) a jak reszta to nie wiem, jakbys mial cos na oku to mozesz sie pochwalic :p
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
But wydaje sie byc idealny tylko ja musze przymierzyc dany model, a inov chyba nie jest dostepny w krk w sklepie biegacza, ani w zadnym innym miejscu
Sa jeszcze modele NewBalance chyba seria Minimus i Brooks Pure.

Sa jeszcze modele NewBalance chyba seria Minimus i Brooks Pure.
- ErgoJanek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:52
- Życiówka w maratonie: 3h28
Raul7 pisze:a co myślisz o Inov-8 Road x255 ?
Buty Inov-8, w tym model szosowy Road X-255 oraz damski odpowiednik, są dostępne u nas w ERGO w Warszawie.rockduck pisze:a inov chyba nie jest dostepny w krk w sklepie biegacza, ani w zadnym innym miejscu
Pzdr,
Janek
Janek
- artur_totalfit
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39.20
- Życiówka w maratonie: 3.20
- Kontakt:
Pawle - zakładam (przez zbieżność podawanych danychPAwel pisze:w USA we wrześniu tego roku sprzedaż biegowych szosowych butów minimalistycznych wzrosła 107% rok do roku, a trailowych minimalistycznych aż 1500%. Sprzedaż tradycyjnych butów biegowych nie ruszyła się rok do roku ani w wolumenie ani w ujęciu dolarowym. minimalizm nakręca wzrosty sprzedaży.Adam Klein pisze:Asics jest bardzo zachowawczy ale wierzą w to, że to co robią jest właściwe, zobaczymy za kilka lat czy utrzymają ten trend czy odpuszczą.
Zachowawczość przy tych trendach to utrata udziału w rynku.

Ja nie widzę w nich niczego odkrywczego - początkowo myślałem że będzie to model zbliżony - niejako odpowiedź na ruchy saucony/ nike - do kinvary lub lunarów, ale po oględzinach twierdzę niestety, że to marketingowe zamieszanie nie wnoszące niczego do nurtu natural (bo o minimal przy wadze 300g nie mówimy

cena też nie jest atrakcyjna bo prawie 600 zeta to zupelnie poza obszarem zainteresowania tych dla których ma to być druga para ...

artur
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)
sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Leisure Trends Group podaje, że w USA we wrześniu w specjalistycznych sklepach biegowych sprzedano butów biegowych za 69 mln $, w tym minimalistycznych szosowych za 2.6 mln $. Wiec proporcje raczej jak 1000 tradycyjnych w tym 37 minimalistycznych, a biorąc pod uwagę, że minimalistyczne są tańsze w produkcji to proporcje są może być jak 1000 do 100, a to już jest istotna sprzedaż dla producenta. Sęk w tym, że za rok może być 1000 i 200, a jeśli firma teraz nie ma modeli minimalistycznych, a nawet niskoprofilowych do biegania naturalnego to trudno będzie jej odzyskać stracony czas. Niedawno przeczytałem, że jakiś tam potentat komputerowy jest ze swoimi produktami 7 lat za Apple, a Google+ nigdy prawdopodobnie nie doścignie Facebooka. Dobry start to podstawa.Adam Klein pisze:PAwel pisze: Paweł, mówisz o sytuacji w której sklep sprzedawał w zeszłym roku 1000 butów szosowych i jeden trailowy minimalistyczny.
Teraz sprzedaje 1070 szosowych i 15 trailowych minimalistycznych.
Zainteresowanie oczywiście jest ale skala rynku jest nieporównywalna więc bazowanie na procentach raczej nic nie wyjaśnia.
Ale może minimalizm to ślepa uliczka, tego nikt nie wie.
ENTRE.PL Team
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
Ceny butów nowych - takich których marketing jest rozdmuchany do granic możliwości są straszne...
To jest co prawda tylko i wyłącznie moje osobiste zdanie - ale uważam, że płacić 450 - 500 - 600 czy 700 zł za but do biegania, który ma wystarczyć na krótki okres czasu to jest masakra jakaś. To sa buty chyba dla zawodowców, którzy mają sponsorów a nie dla zwykłego zjadacza chleba, który siedzi na tyłku w urzędzie - kocha biegać i owszem, ale biega dla siebie.
Dlaczego skoro reklamują to jako but minimalustyczny to cena nie jest minimalistyczna? Przeciez jak but jest minimalistyczny to mniej kasy posżło w jego produkcję - ja to tak rozumuję.
Dlaczego te buty są takie drogie? Dlaczego w Stanach można kupić fajne buty tanio a u nas trzeba płacić za nie tak niebotyczne sumy?
Nie rozumiem... nie rozumiem
To jest co prawda tylko i wyłącznie moje osobiste zdanie - ale uważam, że płacić 450 - 500 - 600 czy 700 zł za but do biegania, który ma wystarczyć na krótki okres czasu to jest masakra jakaś. To sa buty chyba dla zawodowców, którzy mają sponsorów a nie dla zwykłego zjadacza chleba, który siedzi na tyłku w urzędzie - kocha biegać i owszem, ale biega dla siebie.
Dlaczego skoro reklamują to jako but minimalustyczny to cena nie jest minimalistyczna? Przeciez jak but jest minimalistyczny to mniej kasy posżło w jego produkcję - ja to tak rozumuję.
Dlaczego te buty są takie drogie? Dlaczego w Stanach można kupić fajne buty tanio a u nas trzeba płacić za nie tak niebotyczne sumy?
Nie rozumiem... nie rozumiem

-
- Zaprawiony W Bojach
to ja może trochę wyjaśnię, przynajmniej się postaram.
oczywiście but mini ma mniej systemów i td., mniejsza ilość "features'ów", za które mamy zapłacić.
Z drugiej strony mamy długi proces koncepcyjny na zasadzie: jak odchudzićodeszwę (może inne rodzaje worzywa), jak odchudzić cholewkę, przeprojektować ją. To są nowe technologie, nowe idee użyte, to są fazy testów, to są inne, możnaby prowokacyjnie zaryzykować stwierdzenie LEPSZE materiały, bo lżejsze.
W taki NB Minimus jest zaangażowany jeden z najlepszych amerykańskich ultrasów, plus współpraca z Vibramem, który jest najlepszym prodecentem podeszw butów outdoorowych.
To są trochę innego rodzaju koszty, ale jednak koszty.
Na pewno nie równoważą one pierwszej strony ale myślenie, że ponieważ but jest mini to koszty też, jest wg mnie błędne.
Na koniec- to kolejny dowód na to ile płacimy za łańcuch dystrybucji, markę itd....
oczywiście but mini ma mniej systemów i td., mniejsza ilość "features'ów", za które mamy zapłacić.
Z drugiej strony mamy długi proces koncepcyjny na zasadzie: jak odchudzićodeszwę (może inne rodzaje worzywa), jak odchudzić cholewkę, przeprojektować ją. To są nowe technologie, nowe idee użyte, to są fazy testów, to są inne, możnaby prowokacyjnie zaryzykować stwierdzenie LEPSZE materiały, bo lżejsze.
W taki NB Minimus jest zaangażowany jeden z najlepszych amerykańskich ultrasów, plus współpraca z Vibramem, który jest najlepszym prodecentem podeszw butów outdoorowych.
To są trochę innego rodzaju koszty, ale jednak koszty.
Na pewno nie równoważą one pierwszej strony ale myślenie, że ponieważ but jest mini to koszty też, jest wg mnie błędne.
Na koniec- to kolejny dowód na to ile płacimy za łańcuch dystrybucji, markę itd....
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Moim skromnym zdaniem ceny butów biegowych nie mają nic wspólnego z kosztami ich wytworzenia, reklamy, dystrybucji itp.
Dotyczy to butów minimalistycznych i maksymalistycznych.
Nikt mnie nie przekona, że cena rekomendowana przez producenta na poziomie 500-700zł ma jakiś związek ze zdrowym rachunkiem ekonomicznym.
Na rynku amerykańskim cena rekomendowana bardzo rzadko przekracza 100$, topowe modele mają cenę na poziomie 120$.
Nie pojmuję polityki cenowej producentów wobec rynku europejskiego, a polskiego w szczególności.
Dotyczy to butów minimalistycznych i maksymalistycznych.
Nikt mnie nie przekona, że cena rekomendowana przez producenta na poziomie 500-700zł ma jakiś związek ze zdrowym rachunkiem ekonomicznym.
Na rynku amerykańskim cena rekomendowana bardzo rzadko przekracza 100$, topowe modele mają cenę na poziomie 120$.
Nie pojmuję polityki cenowej producentów wobec rynku europejskiego, a polskiego w szczególności.

Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
-
- Rozgrzewający Się
Przeciez przy dzisiejszym kursie dolara to takie pierwsze z brzegu Brooksy Adrenaline wychodza raptem 30-40zl drozej niz w USA, co przy bandyckich podatkach w eurokołchozie i tak nie jest takim złym wynikiem. Wczoraj z ciekawosci zaszedlem do norweskiego intersportu i malo mnie nie zwalilo z nog -> bez 1000zl nie ma co sie zabierac za wyzsze modele, a te najbardziej topowe 1200złfotman pisze: Na rynku amerykańskim cena rekomendowana bardzo rzadko przekracza 100$, topowe modele mają cenę na poziomie 120$.

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46:33
poleżą butki na półkach to i rekomendacja producenta się zmieni 
dziwne, wypuszczają but w sezonowym dołku i dają zaporową cenę. a na gwiazdkę mogliby trochę sprzedać.
gdyby były w okolicach 400 to może bym kupił i excele i hypery a tak wzbogaci się konkurencja.

dziwne, wypuszczają but w sezonowym dołku i dają zaporową cenę. a na gwiazdkę mogliby trochę sprzedać.
gdyby były w okolicach 400 to może bym kupił i excele i hypery a tak wzbogaci się konkurencja.
Najważniejsze w moim treningu maratońskim są długie niedzielne ... wyleżenia.