Jak zacząć biegać, żeby biegać zdrowo?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam 17 lat i chcę zacząć biegać (docelowo na razie do 5 km). Mam styczność ze sportem na co dzień, bo 5 razy w tygodniu jeżdżę konno. Z uwagi na brak czasu będę biegać wieczorem, a więc po chodniku. Wiem, że należy mieć w tym wypadku odpowiednie buty chroniące stawy i ścięgna. Co jeszcze? Jak dobrać intensywność treningu? Czy macie jakieś dodatkowe rady biorąc pod uwagę zbliżającą się wielkimi krokami zimę? Wiem też, że powinno się stosować odpowiednią dietę, o której już sporo czytałam, jednak każde Wasze doświadczenie jest dla mnie cenne.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Trening kojarzy mi się zawsze z realizowaniem jakiegoś celu. Więc cel determinuje intensywności. Jeśli nie masz żadnego konkretnego, biegowego celu to podstawowa, tak zwana konwersacyjna intensywność w zupełności wystarczy. (czyli taka, że w trakcie biegu byłbyś w stanie rozmawiać).Outpepperyourself pisze:Jak dobrać intensywność treningu?
-
- Rozgrzewający Się
Dla jasności, moim celem jest pobiegnięcie jakiegoś niewielkiego dystansu na zawodach, ale na pewno nie w niedalekiej przyszłości.
I kolejne pytanie:
Czy te buty będą wystarczające w moim przypadku, czy polecacie jakieś konkretne obuwie?
http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-50-58282502/
I kolejne pytanie:
Czy te buty będą wystarczające w moim przypadku, czy polecacie jakieś konkretne obuwie?
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Dobre pytanie. Akurat dzisiaj byłem w Decathlonie i tam mają podział na buty: dla stopy pronującej, neutralnej i rekreacyjne. Zapytałem jakie to są rekreacyjne i dostałem odpowiedź, że takie buty to buty dla osoby, która bieganie traktuje bardzo hobbystycznie i więcej niż 1-2 razy w tygodniu nie biega. Dlatego odpuścił bym sobie buty za 50 bo to samo co byś biegał w zwykłych butach do chodzenia. Jeśli chcesz biegać regularnie to te buty na 100% nie zapewnią Ci należytej amortyzacji i ochrony. Poza tym dobór butów zacznij od badania biomechaniki stopy (tak to się chyba nazywa), bo jak Ci doradzić jak nie wiemy czy szukamy butów dla pronatora, supinatora czy osoby o stopie neutralnej. Ważna jest też wagaOutpepperyourself pisze:Dla jasności, moim celem jest pobiegnięcie jakiegoś niewielkiego dystansu na zawodach, ale na pewno nie w niedalekiej przyszłości.
I kolejne pytanie:

-
- Rozgrzewający Się
Super, bardzo dziękuję.
Jeszcze ostatnie zdawałoby się błahe pytanie,ale nie mogę znaleźć na stronie decathlonu ile kosztują takie buty? i co do tego ma waga? (ja jestem dość lekka, bo ważę niespełna 52 kg)
Jeszcze ostatnie zdawałoby się błahe pytanie,ale nie mogę znaleźć na stronie decathlonu ile kosztują takie buty? i co do tego ma waga? (ja jestem dość lekka, bo ważę niespełna 52 kg)
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/cwic ... egania.php
Otóż ciężsi biegacze muszą zwrócić uwagę przede wszystkim na amortyzację. Nie wszystko co może założyć lekki biegacz może założyć ciężki zawodnik. No i nie wszystkie udogodnienia które posiadają buty dla cięższego biegacza są niezbędne dla lekkiego. A co do ceny to zaczynają się od około 200 zł. Aczkolwiek często ich odpowiedniki można znaleźć nieco taniej na allegro.
Otóż ciężsi biegacze muszą zwrócić uwagę przede wszystkim na amortyzację. Nie wszystko co może założyć lekki biegacz może założyć ciężki zawodnik. No i nie wszystkie udogodnienia które posiadają buty dla cięższego biegacza są niezbędne dla lekkiego. A co do ceny to zaczynają się od około 200 zł. Aczkolwiek często ich odpowiedniki można znaleźć nieco taniej na allegro.