parametry biegu w polmaratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Irko biegasz na zawodach z tajnym nickiem?
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odnośnie moich parametrów, to planowo pobiegłem nieco zachowawczo pierwsze cztery kółka, później przyspieszyłem. moje Hrmax=194 a w biegu AVG=169 HRmax na finiszu=190.

Po kilku latach biegania mam pewne własne koncepcje dotyczące startów w zawodach i tętna. Zauważcie, że głównym błędem założenia odpowiedniego tętna jest to, że zaczynamy biec na tętnie średnim i potem jesteśmy już ugotowani. W półmaratonie pierwsze koła przebiegłem na tętnie 164-166, mam je obiegane jako tako, potem przeszedłem na 174-175, a na ostatnim kole wiedząc, że pozostaje ok. 15 min biegu w ogóle tętnem się nie zajmowałem. Czyli na tętnie średnim praktycznie w ogóle nie biegłem. Mam również w miarę podobną taktykę na innych dystansach, prócz maratonu (tu za mało doświadczeń z tętnomierzem). Dawniej jak zaczynałem 10-tkę zbyt szybko, to później łapały mnie skurcze żołądka i truchtem ledwo dobiegałem do mety.
Awatar użytkownika
Dwarf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W tym roku w Wiązownej miałem 1:35 przy parametrach
Hrmax (finisz) 185
HR Avg 174 (ile z tego to adrenalina startowa to nie wiem ale biegając na treningach w takim tempie mam jakieś 168-170)

Normalne Hr max 191
Ogółem na biegu tym nie czułem się najlepiej, rozegrałem go źle taktycznie. Myślę, że byłem przygotowany na jakieś 1:30.
Dwarf
Awatar użytkownika
Styku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zastanawia mnie to wasze przejmowanie się jakimiś tam Hrmaxami, HR avgami. Na prawde chce się wam bawić w mierzenie tego (nawet nie wiem czy to się mierzy) nie zadużo techniki wykorzystujecie do biegania?
"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem" 2TM  4,7
ODPOWIEDZ