Witam,
Zanim przejdę do pytania, napiszę może coś o sobie... Podobnie jak wiele osób, zacząłem truchtać, żeby zrzucić zbędne kilogramy. Na przełomie sierpnia i września, zaczynając plan Odchudzanie z bieganie.pl ważyłem 97,7kg przy 182cm wzrostu. W ogólności zrzucanie tłuszczu zacząłem około 1,5 miesiąca wcześniej przy wadze 103,2kg, zmieniając dietę na JM (Jedz Mniej, o około 1/3) i chodząc na steperze.
Obecnie realizuję 9-ty tydzień planu - wypoczynkowy; w międzyczasie miałem 2 tygodnie przerwy związane z drobną kontuzją i wyjazdem służbowym oraz z chorobą, więc wszystko lekko się wydłużyło w czasie. Ważę 85,5kg więc wg. wskaźnika BMI wciąż jeszcze mam około 3 kilogramów za dużo ale z kolei waga z pomiarem poziomu tłuszczu mówi że delikatnie wymknąłem się już z przedziału "nadwaga", który zaczyna się od 20%, a ja mam 19,3%. W tym miejscu sądzę, że odpowiednie będzie podziękowanie portalowi bieganie.pl za świetny plan treningowy i doskonałe materiały oraz wszystkim na forum za okazaną pomoc i rady.
Dotychczas, zgodnie z wytycznymi biegałem jednostajnym tempem, może trochę za szybko, bo około 6:30 - 6:40 min/km ale takie tempo najbardziej mi pasuje. Oczywiście plan mam zamiar zrealizować do końca, a potem kontynuować, zastanawiając się nad dalszym rozwojem (może jakieś przygotowanie do biegu na 10km?) ale poczytałem trochę o korzyściach płynących z treningów interwałowych ("rozpędzony" metabolizm) i zastanawiam się czy korzystne byłoby wprowadzenie dodatkowych przebieżek? Dokładnie chodzi mi o przebieżki takie jak w planie Szczupła Sylwetka, tzn. poświęcenie końcówki treningu na przebieżki 8-10x20s i/lub 6-8x30s.
Już wczoraj, podczas 45 minutowego treningu przeznaczyłem ostatnie 10 minut na przebieżki - 10 x (20s biegu + 40s odpoczynku). Ostatnie 3 serie były już mocno męczące ale w ogólności czułem się świetnie i "prawdziwy bieg" (jak na moje możliwości) był fajną odmianą od monotonnego już czasem truchtania.
Czy dodanie przebieżek będzie dobrym posunięciem? Czy będzie pomocne w dalszym pozbywaniu się kilogramów i w dalszym rozwoju biegowym?
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Czy dodać przebieżki?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Przebieżki są zawsze dobrym dodatkiem.