bez ironi. co ma parkour do biegania? A ja obstaje przy tym, że takie wieloskoki są czasem lepsze od tradycyjnych.Santiago pisze:bardzo dobre rozwiązanie, parkurowcy i freerunowcy tak ćwicząrunner2010 pisze: P.S - co sądzicie o dodaniu do SB wieloskoków, ale odbicia obunóż ? (tak jak skok w dal z miejsca, tylko 3-5razy pod rząd)
na yt można obejrzeć jak to dokładnie wykonać
Siła biegowa - jak to ugryźć ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Oczywiście każde ćwiczenie które poprawia dynamikę raczej nam nie zaszkodzi, a dobrze mieć szeroki wachlarz rozwiązań, często się spotykam z różnego rodzaju podskokami, artykuł na ten temat pojawił się kiedyś nawet na bieganie.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Myślę że ten cytat to klucz, potem pozostają indywidualne rozwiązania i poszukiwanie optymalnego sobie rozwiązania sposobem empirycznym, nie ma tu gotowców ... i chyba dobrze. Nam do rozkręcenia potrzebny jest jakiś tam ciągły, innym E lub trucht; dalej jestem jednak za tym by nie robić siły na dużym zamuleniu a robić ją na świeżości.b_j_j pisze:dobrze mieć szeroki wachlarz rozwiązań
... no i jeszcze jedno moje spostrzeżenie, o którym dotychczas zapomniałem; najlepiej SB robi Mi się na miękkim podłożu na bosaka. Zmysł równowagi dynamicznej i statycznej najlepiej trenować dostarczając bodźców poprzez bosą stopę.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Straszliwie zbiegi działają na miesnie uda, jak przebiegłem 8km w biegach gorskich (styl anglosaski - podbieg zbieg) mialem kilka dni z normalnym chodzeniem :Dowenb pisze:Właśnie zastanawiałem się czy ktoś wspomnie o zbiegach. Po sile biegowej dobrze jest z robic takich z 10x100m przerwa trucht bo nie tylko wzmacniaja uda ale wydłuzaja krok, rozluzniają mięśnie i zmniejszaja zamulenie nóg po sile biegowej.
wiec warto je robic czasami
-
- Wyga
Zależy też jakie jest nachylenie. Gdy to pisałem miałem na myśli małe nachylenie i robienie tych zbiegów nie jakiś długich tylko krótkich luźnych na koniec SB w postaci przebieżek.Santiago pisze:zbiegi również szkodzą kolanom, więc warto przyłożyć się do ich wykonania poprawnie technicznieRunner11 pisze:Straszliwie zbiegi działają na miesnie uda, jak przebiegłem 8km w biegach gorskich (styl anglosaski - podbieg zbieg) mialem kilka dni z normalnym chodzeniem :Dowenb pisze:Właśnie zastanawiałem się czy ktoś wspomnie o zbiegach. Po sile biegowej dobrze jest z robic takich z 10x100m przerwa trucht bo nie tylko wzmacniaja uda ale wydłuzaja krok, rozluzniają mięśnie i zmniejszaja zamulenie nóg po sile biegowej.
wiec warto je robic czasami