Siła biegowa - jak to ugryźć ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
runner2010 pisze: P.S - co sądzicie o dodaniu do SB wieloskoków, ale odbicia obunóż ? (tak jak skok w dal z miejsca, tylko 3-5razy pod rząd)
bardzo dobre rozwiązanie, parkurowcy i freerunowcy tak ćwiczą
na yt można obejrzeć jak to dokładnie wykonać :)
bez ironi. co ma parkour do biegania? A ja obstaje przy tym, że takie wieloskoki są czasem lepsze od tradycyjnych.
PKO
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Oczywiście każde ćwiczenie które poprawia dynamikę raczej nam nie zaszkodzi, a dobrze mieć szeroki wachlarz rozwiązań, często się spotykam z różnego rodzaju podskokami, artykuł na ten temat pojawił się kiedyś nawet na bieganie.pl
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b_j_j pisze:dobrze mieć szeroki wachlarz rozwiązań
Myślę że ten cytat to klucz, potem pozostają indywidualne rozwiązania i poszukiwanie optymalnego sobie rozwiązania sposobem empirycznym, nie ma tu gotowców ... i chyba dobrze. Nam do rozkręcenia potrzebny jest jakiś tam ciągły, innym E lub trucht; dalej jestem jednak za tym by nie robić siły na dużym zamuleniu a robić ją na świeżości.

... no i jeszcze jedno moje spostrzeżenie, o którym dotychczas zapomniałem; najlepiej SB robi Mi się na miękkim podłożu na bosaka. Zmysł równowagi dynamicznej i statycznej najlepiej trenować dostarczając bodźców poprzez bosą stopę.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

owenb pisze:Właśnie zastanawiałem się czy ktoś wspomnie o zbiegach. Po sile biegowej dobrze jest z robic takich z 10x100m przerwa trucht bo nie tylko wzmacniaja uda ale wydłuzaja krok, rozluzniają mięśnie i zmniejszaja zamulenie nóg po sile biegowej.
Straszliwie zbiegi działają na miesnie uda, jak przebiegłem 8km w biegach gorskich (styl anglosaski - podbieg zbieg) mialem kilka dni z normalnym chodzeniem :D
wiec warto je robic czasami
owenb
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Runner11 pisze:
owenb pisze:Właśnie zastanawiałem się czy ktoś wspomnie o zbiegach. Po sile biegowej dobrze jest z robic takich z 10x100m przerwa trucht bo nie tylko wzmacniaja uda ale wydłuzaja krok, rozluzniają mięśnie i zmniejszaja zamulenie nóg po sile biegowej.
Straszliwie zbiegi działają na miesnie uda, jak przebiegłem 8km w biegach gorskich (styl anglosaski - podbieg zbieg) mialem kilka dni z normalnym chodzeniem :D
wiec warto je robic czasami
zbiegi również szkodzą kolanom, więc warto przyłożyć się do ich wykonania poprawnie technicznie
Zależy też jakie jest nachylenie. Gdy to pisałem miałem na myśli małe nachylenie i robienie tych zbiegów nie jakiś długich tylko krótkich luźnych na koniec SB w postaci przebieżek.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ