Garmin f305
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ok, spróbowałem raz jeszcze i faktycznie pika kiedy odchylam się od założonego tempa - tyle, że odchylenie musi być wielkości +/- 0:15 żeby garmin oznajmił to dźwiękiem. A jeśli wyznaczony zakres tempa, w którym chcę biec to np. 5:30-5:32, to te dźwiękowe komunikaty są w tym momencie bezużyteczne. Jak zrobić, żeby komunikat pojawiał się gdy średnie tempo zmieni się choćby o 1 sek?
- goldie77
- Zaprawiony W Bojach
ot i racjaApau pisze:Średnie tempo w 305 jest tak samo prawdziwe jak Pinokio, nie ma sensu na nim sie opierac.
wczoraj doświadczyłem takiego tematu

duża bezwładność jest w tym urządzeniu, ale i tak nie zamieniłbym go na inne na dzień dzisiejszy.
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
testowałem moją 305 na różnych zawodach na dystansach od 10 km do maratonu i nigdy średnia prędkość nie różniła się bardziej niż o 1 do max 2 sek od czasu zmierzonego za pomocą chipaApau pisze:Średnie tempo w 305 jest tak samo prawdziwe jak Pinokio, nie ma sensu na nim sie opierac.
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
-
- Rozgrzewający Się
Jak uważacie zatem:
chcąc biec określonym tempem podczas maratonu, ma sens trzymanie się wskazań średniego tempa (+ śr. tempa lapa, gdy Autolap co 1km), czy raczej patrzeć np. tylko na pomiar czasu i oficjalne oznaczenia odległości na trasie?
Gdy planuje mieć na pierwszych ~20km tempo niższe, by potem je w miarę możliwości podnosić, wskazania Wirtualnego Partnera (gdy ustawi się go na średnie tempo całego biegu) są pomocne? [podobno 310XT ma opcje zmiany założonego tempa VP podczas biegu, to by było to].
chcąc biec określonym tempem podczas maratonu, ma sens trzymanie się wskazań średniego tempa (+ śr. tempa lapa, gdy Autolap co 1km), czy raczej patrzeć np. tylko na pomiar czasu i oficjalne oznaczenia odległości na trasie?
Gdy planuje mieć na pierwszych ~20km tempo niższe, by potem je w miarę możliwości podnosić, wskazania Wirtualnego Partnera (gdy ustawi się go na średnie tempo całego biegu) są pomocne? [podobno 310XT ma opcje zmiany założonego tempa VP podczas biegu, to by było to].
-
- Stary Wyga
- Apau
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1h1min
- Życiówka w maratonie: marzenie
Mnie chodziło o prędkość chwilową w danym momencie biegu. Średnie tempo oczywiście wychodzi prawdziwe, bo wystarcza do tego precyzyjne zmierzenie czasu i odległości co 305 potrafi.piter82 pisze:testowałem moją 305 na różnych zawodach na dystansach od 10 km do maratonu i nigdy średnia prędkość nie różniła się bardziej niż o 1 do max 2 sek od czasu zmierzonego za pomocą chipaApau pisze:Średnie tempo w 305 jest tak samo prawdziwe jak Pinokio, nie ma sensu na nim sie opierac.

-
- Zaprawiony W Bojach
generalnie wiele nieporozumień i wątpliwości wokół funkcji tempo chwilowe, która jest porażką.
Ja mam ustawionego AUtolapa co 1 km i podczas maratonu i półmaratonu jest to wg mnie najlepszy sposób bieżącego kontrolowania tempa.
Tempo średnie np. po 20,30 km nie będzie odpowiednio szybko informowała, że nasze tempo na ostatnim kilometrze spadło albo niebezpiecznie wzrosło.
Tempo średnie z danego lapa (Lap Pace) już po ok. 100m jest zupełnie wiarygodne i precyzyjne i powinno stanowić pierwsy parametr do kontroli.
Warto jednak zaznaczyć, że często Garmin nalicza trochę więcej dystansu niż jest w rzeczywistości. Jeżeli ktoś biegnie by np. złamać 3:30 i wg Garmina jest na styk, to de facto może być nieco z tyłu, po 30 km np. o pół minuty-minutę, co może zaważyć na końcowym sukcesie, dlatego ja zawsze weryfikuję wskazania Garmina z oznaczeniami biegu co 5-10 km.
Ja mam ustawionego AUtolapa co 1 km i podczas maratonu i półmaratonu jest to wg mnie najlepszy sposób bieżącego kontrolowania tempa.
Tempo średnie np. po 20,30 km nie będzie odpowiednio szybko informowała, że nasze tempo na ostatnim kilometrze spadło albo niebezpiecznie wzrosło.
Tempo średnie z danego lapa (Lap Pace) już po ok. 100m jest zupełnie wiarygodne i precyzyjne i powinno stanowić pierwsy parametr do kontroli.
Warto jednak zaznaczyć, że często Garmin nalicza trochę więcej dystansu niż jest w rzeczywistości. Jeżeli ktoś biegnie by np. złamać 3:30 i wg Garmina jest na styk, to de facto może być nieco z tyłu, po 30 km np. o pół minuty-minutę, co może zaważyć na końcowym sukcesie, dlatego ja zawsze weryfikuję wskazania Garmina z oznaczeniami biegu co 5-10 km.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30
- Życiówka w maratonie: 2:27:16
Mam problem z moja 305 i SportTracks.
Przez dłuższy czas nie miałem dostępu do komputera (jakieś 3 tygodnie), więc nie zgrywałem danych. Na zegarku miałem sporo więcej danych, jakieś 3 miesiące.
Dzisiaj jak zrzuciłem te treningi z trzech tygodni do ST i tylko z dwóch ostatnich dni mam pełne dane, z innych brakuje mapki i tętna...
Jak przeglądam na zegarku to tętno średnie i średnie okrążenia pokazuje.
ST także prawidłowo pokazuje długość treningów, międzyczasy, czas treningu...
Problem z ST? Mam wersję 3.0.4224 Trial.
Podobno ST sam oblicza długości na podstawie współrzędnych GPS z zegarka, czyli powinien dostawać te dane skoro dobrze liczy...
Przez dłuższy czas nie miałem dostępu do komputera (jakieś 3 tygodnie), więc nie zgrywałem danych. Na zegarku miałem sporo więcej danych, jakieś 3 miesiące.
Dzisiaj jak zrzuciłem te treningi z trzech tygodni do ST i tylko z dwóch ostatnich dni mam pełne dane, z innych brakuje mapki i tętna...
Podobno ST sam oblicza długości na podstawie współrzędnych GPS z zegarka, czyli powinien dostawać te dane skoro dobrze liczy...
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
-
- Stary Wyga
Garmin 305 osobno pamięta tzw. "lapy" (okrążenia) z takimi danymi jak czas, średnie tętno itp. a osobno szczegółowe dane treningu (lokalizacja czyli mapa biegu itd). Pamięć okrążeń to (o ile pamiętam) 1000 okrążeń, pamięć szczegółów w zależności od ustawień sposobu zapisu danych, przy zapisie co sekundę wystarcza na ok 3,5 godziny treningu (lub treningów).grzechu_wroc pisze:Mam problem z moja 305 i SportTracks.
Zatem nie ma żadnego problemu ani ze sprzętem ani z aplikacją - po prostu stare dane (szczegółowe) treningów zostały zastąpione nowszymi.
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Kontakt:
wlasnie, wlasnie, ja tez mam problem ze zgrywaniem treningow na SportsTrackera - a konkretnie z odpowiednim konwertowaniem zapisow. zainstalowalam sobie programik 'TCX CONVERTER', ktory przez jakis czas dzialal idealnie, a od jakiegos czasu cos sie w nim popsulo. czasami podczas konwertowania pliku wyskakuje informacja o jakims bledzie, czasami nie, ale za kazdym razem Tracker przeklamuje zarowno przebiegniety dystans, jak i zapis trasy na mapie. w Garmin Training Center wszystko jest OK, kilometraz i trasa wygladaja ladnie, a w Trackerze nie. podejrzewam, ze to wina Convertera, wiec stad moje pytanie: czy znacie inny program do zmiany rozszerzenia plikow z treningami?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30
- Życiówka w maratonie: 2:27:16
Czyli co? dane z tych dwóch ostatnich dni nadpisały mi 2 tygodniową historię?maciej65 pisze:Garmin 305 osobno pamięta tzw. "lapy" (okrążenia) z takimi danymi jak czas, średnie tętno itp. a osobno szczegółowe dane treningu (lokalizacja czyli mapa biegu itd). Pamięć okrążeń to (o ile pamiętam) 1000 okrążeń, pamięć szczegółów w zależności od ustawień sposobu zapisu danych, przy zapisie co sekundę wystarcza na ok 3,5 godziny treningu (lub treningów).
Zatem nie ma żadnego problemu ani ze sprzętem ani z aplikacją - po prostu stare dane (szczegółowe) treningów zostały zastąpione nowszymi.
#WrocławskieIten
- chel
- Zaprawiony W Bojach
hej, mam pewnie idiotyczny problem.
mój kompjuter nie widzi podłączonej 305tki. garmin training center za każdym razem krzyczy, żebym sprawdziła czy urządzenie jest włączone i podłączone (oczywiście spełniam te warunki), poza tym wysyła komunikat 'you may also need to set the interface option on your gps to garmin or host'. sterowniki mam zainstalowane, i z tego co wiem najnowszą wersję gtc też, system - wspaniała vista.
próbowałam nawet różnych portów usb, bo miałam pomysł, że pewnie coś na tej linii zawiodło.. bez skutku. jest mi ktoś coś w stanie poradzić? 
edit: nieaktualne.
mój kompjuter nie widzi podłączonej 305tki. garmin training center za każdym razem krzyczy, żebym sprawdziła czy urządzenie jest włączone i podłączone (oczywiście spełniam te warunki), poza tym wysyła komunikat 'you may also need to set the interface option on your gps to garmin or host'. sterowniki mam zainstalowane, i z tego co wiem najnowszą wersję gtc też, system - wspaniała vista.

edit: nieaktualne.

Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 17:30 przez chel, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
A to masz ?chel pisze:hej, mam pewnie idiotyczny problem.
mój kompjuter nie widzi podłączonej 305tki. garmin training center za każdym razem krzyczy, żebym sprawdziła czy urządzenie jest włączone i podłączone (oczywiście spełniam te warunki), poza tym wysyła komunikat 'you may also need to set the interface option on your gps to garmin or host'. sterowniki mam zainstalowane, i z tego co wiem najnowszą wersję gtc też, system - wspaniała vista.próbowałam nawet różnych portów usb, bo miałam pomysł, że pewnie coś na tej linii zawiodło.. bez skutku. jest mi ktoś coś w stanie poradzić?
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=591
-
- Dyskutant
Miewalem podobne objawy, okazalo sie, ze antvir blokowal FR-ke co ciekawe po kilku minuach FR-ka sama uzyskiwala polaczenie.
Jesli mi sie nie chce czekac wylaczam antywira czekam az FR sie zaloguje i wlaczam ponownie.
Zatestuj moze pomoze.
Pozdrawiam
Jesli mi sie nie chce czekac wylaczam antywira czekam az FR sie zaloguje i wlaczam ponownie.
Zatestuj moze pomoze.
Pozdrawiam