Trening - 1000-3000m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim nie da się nikogo wytrenować przez internet nie widząc go jak jest zbudowany, ile biega,jak biega,jaka jest jego konstrukcja psychiczna, jaka jest jego sprawność. Ale poniewaz obserwuję, że jest bardzo duża ilość  młodych forumowiczów,których nagle ktoś pokonał, których zźera ambicja więc -rzuciłem jakiś podstawowy element treningowy chcąc zobaczyć co evil dalej zrobi.Tak mówiąc szczerze to trochę liczyłem ,że ewil odpisze, że to już przerobił i jak mu to poszło, jakie uzyskał czasy.Wtedy wiedziałbym, że mu bardzo zależy i chce czegoś dokonać. Sądzac po wyniku do  talentów nie należy,/nie obraź sie ewil ,ale taka jest prawda/ ale myślałem że może jest pracowity i dzięki temu coś jest w stanie osiągnąć.Postęp tej wielkości jest w trzy miesiące  prawie niemożliwy.I raczej na taki postęp postawiłbym u osoby,która wogóle nie trenowała, niż u osoby już trenującej. Ale tak naprawdę to niewiemy jak wyglądał jego dotychczasowy trening.Pozdrawiam wszystkich.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ewil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegalem interwaly! Ale Panowie jak na nowicjusza to chyba 12x400 to troche przesada! Ja moge tak robic nie ma sprawy! Ale do tychczas nie dawno robilem 9x400 mysle ze 12 jeszcze nie dal bym rady ale czemu nie sprubowac mozna! A co do klubu to niestety mieszkam w malym miasteczku i klubow chyba nie ma! Mysle ze na klub to chyba troche za cienki jestem nie uwazacie?
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ewil z grubsza proponuję, żebys na poczatek starał się uzyskać  z 40- 50 km na tydzień wybiegania,oczywiście spokojnego nie jakiegoś szaleńczego, żebyś do takiego kilometrażu doszedł stopniowo i spokojnie przez kilka tygodni a może i miesięcy.Może tempo około 5.15 będzie dobrym dla Ciebie nie wiem.Naucz się rozkładać siły, biec równo. Nie zrób tego za szybko/dojście do takiego kilometrażu/.Gdy ten kilometraż nie będzie Ci sprawiał problemów nie będziesz zmęczony nim to na takiej bazie można  będzie ciężej popracować nad elementami szybkościowymi. Nigdy nie staraj się robić niczego na siłę i przeciw sobie.Bo co to znaczy że 12x to za dużo.To przecież jest tylko około 5km a dla Ciebie jest to aż 5km. Przecież nie musisz tego robić w tempie na 1min. Możesz je robić  w tempie na 1.45min  bo na tyle np. Cię stać. Z czasem trzeba zmniejszać ilość a zwiększać tempo i ewentualnie skracać wypoczynki
Na tej bazie jeszcze raz wychodzi że nie można Cię wytrenowac przez sieć.  
I pamiętaj że nie ma  jednej skutecznej metody treningowej.To co u jednego będzie przynosiło dobre efekty u drugiego może nic nie dać.Ale napewno obieganie jest podstawą.
Dla mnie nie ma pojęcia za cienki do klubu bo najczęściej w klubie zostają najbardziej pracowici, uparci nie poddający się, a na efekty pracy trzeba czekać kilka lat .
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ewil - cieńcy są Ci - którzy biegają średnie dystansy i nie reprezentują żadnego klubu. ;)
Nie będe sie powtarzał - wiesz co masz robić.
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
ewil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja na kazdym treningu robie po 10-15km a zima po 20-25km ale ja niechce od was kazania ja chce jakas rozpiske.Robiac 15 km robie interwaly roztruchtania rozgrzeke zabawi biegowe itp. Chyba macie racje ze nie mozna tego zrobic przez internet! Dzieki za pomoc ale chyba nic nie wymyslicie a uparty to ja raczej jestem tylko co mi po tym ze mam robic na kazdym treningu to samo i ma mi to przynosic 10-20s w dol rocznie! Potrzebuje jakiegos urozmaicenia po zimnie!!! Jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam wszystkich co chcieli pomoc!!!
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nic nie rozumiem z jednej strony jestes nowicjuszem a z drugiej przynajmniej 15km robisz a czasami 25.To ile systematycznie robisz tygodniowo podaj.
Awatar użytkownika
ewil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podczas ostatniego tygodnia zrobilem 15km!!! W zime sie robi wiecej z jak mi wiadomo bo w zime trzeba robic duzo kilometrow prawda wiec w zime dochodzilo do 25km!!!
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli Evil robi 15-25km / tydz. - też się przestraszyłem, że nowicjusz robi tyle na dzień :)

(Edited by Bartek Sz at 10:52 am on June 6, 2003)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
marcinpolak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam 14 lat i czas na 1000m   3 : 20  . To dobry czas ???? (ja nietrenuje biegania tylko piłkę nożną)
Trening czyni mistrza
ODPOWIEDZ