Półmaraton - dam radę? :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Nobiusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam 23 lata. Biegam od końca lipca. Od dwóch miesięcy staram się trenować według planu na 10km (trening 4 x w tygodniu) 14 tygodni.
Początkowo moim celem był start 30 października w zawodach i przebiegnięcie skromnych 7 km (jedno okrążenie). Aktualnie jest pewny że bez problemu dam radę przebiec 14 km, w ostatnią niedzielę przebiegłem bez większych problemów 12 km. Kusi mnie jednak próba przebiegnięcia półmaratonu czyli trzech okrążeń. Nie jest dla mnie istotny czas w jakim bym go przebiegł, tylko sam fakt dobiegnięcia :)
Zdrowie jednak najważniejsze i nie chciałbym sobie zrobić krzywdy... :)
Tutaj mój dzienniczek na run-log: http://run-log.com/profiles/profile/Nowiusz/
Proszę powiedzcie mi czy półmaraton w moim przypadku wchodzi w grę?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeżeli nie masz problemów ze zdrowiem (np. z sercem), to spokojnie, dasz radę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

+1

Pamietaj jednak ze na takim biegu, po przekroczeniu granicy w ktorej nigdy nie byles (tj 12-15km) najprawdopodobniej zaczna ci doskwierac nogi, u mnie zawsze dawaly czworoglowe. Da sie z tym dobiec ale czujesz jak nogi sztywnieja....
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zrobiłbym tak: Zacznij powoli, zachowaj siły na dystans po 15km. Potraktuj te zawody jako próbę organizmu. Nie ciśnij na wynik i nie biegnij tempem innych od samego początku. Nawet jak będziesz musiał odpuścić to zrób to. Zdrowie najważniejsze. Przed Tobą przecież jeszcze mnóstwo startów.
anna_27
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53.58

Nieprzeczytany post

Staraj sie zwiekszac swoj dystans o nie wiecej niz 10% tygodniowo. Jesli starasz sie cos zrobic za szybko, czesto to sie moze skonczyc kontuzja.. ja bym dodala po kilometrze do kazdego biegu i w ten sposob nawet sie nie obejrzysz a przebiegniesz pol maraton w szybciej i latwiej niz Ci sie wydaje:-)
Run to live, live to run!
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

" Co nagle to po diable. " - formę buduję się stopniowo. Dlatego tak jak napisali poprzednicy, potraktuj ten pierwszy półmaraton jako próbę organizmu.
Running - my way of life.
Obrazek
lykief
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Jeszcze sie nabiegasz kolego...
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

sprobowac zawsze mozesz ja swoj pierwszy polmaraton przebieglem w czerwcu gdzie moje najdluzsze wybiegania wynosily 8 km reszte treningu uzupelnialy tzw. Tempowki np.
2serie 10x100m
15x200m
10x400m
Dodam ze w polmaratonie uzyskalem czas 1:25:19. Chociaz dodam ze od 17km bylo ciezko:p
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
Nobiusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedź :)
Mam zamiar podjąć próbę :) postąpię zgodnie z radą wolf1971, dwa okrążenia pobiegnę bardzo spokojnie i zobaczę jak się będę po nich czuł, wtedy podejmę decyzję - nie muszę dystansu deklarować przed biegiem.
Jakieś wskazówki na ostatnie dwa tygodnie przygotowań? :)
W tygodniu zawodów mam biegać mniejsze dystanse? Mam zrobić rozbieganie? Na czym ono polega... ? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ