Czas treningu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40 min
- Życiówka w maratonie: brak
ile średnio wam zajmuje trening? osobom którzy na zawodach do 5 km która trenuje min. rok
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 16:18 przez tobiasz.olszak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
jak już zadajesz pytanie to spróbuj być trochę bardziej precyzyjny. co innego amator zaczynający przygode z bieganiem, co innego średniodystansowiec, co innego ultramaratończyk. Wiele jest tez rodzajów treningu jednego zawodnika. Na tak zadanie pytanie nie można konkretnie odpowiedzieć. Ja trenuję od 40 minut do 4 godzin, i co ci to daje?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 53.58
Ja biegam trzy razy w tygodniu (kazdy bieg ok. 1 godz do dwoch) plus do tego chodze trzy razy w tygodniu na silownie (trening zajmuje mi ok. godziny i wtedy w albo plywam, jezdze na rowezrze albo robie cwiczenia z ciezarkami). Do tej pory bralam udzial w polmaratonach, w kwietniu biegne pierwszy w zyciu maraton, wiec pewni ebede musiala zaczac cwiczyc troche wiecej:-) Pozdrawiam
Run to live, live to run!
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
To żeś walnął. Człowiek który trenuje dłużej (nie chodzi tylko o czas jednego treningu) będzie zawsze bardziej ekonomiczny w wykonywaniu ruchu i przy tym będzie lepiej regenerował się po treningu. A co powiesz np o lekkim biegu na 10km i szybkim biegu np na zawodach na 5km. Po czym szybciej się zregenerujesz?Santiago pisze:im trening zajmuje mniej czasu tym lepiej dla mechaniki ruchu, dla całego organizmu, nie tak się męczy, potrafi szybciej się regenerować itp... zależnie od dystansu pod który się trenuje,tobiasz.olszak pisze:ile średnio wam zajmuje trening? osobom którzy na zawodach do 5 km która trenuje min. rok
bo ten trenujący po maraton będzie dłużej trenował niż ten co trenuje po 800m
To dlaczego sportowcy którzy biegają na 100m mają też kontuzje. Przecież to jest najkrótszy dystans...
pozdro
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Santiago pisze:może zmieńmy trochę długość czasu, ale jak jesteśmy przy zawodach, to kto jest bardziej narażony na kontuzję, ten kto przeleci maraton w 3h, czy ten co przetruchta w 5h ?CríostóirSweeney pisze:Właśnie dałem przykład co można zrobić w krótszym czasie i jak to może wpłynąć na regenerację.
po drugie to nie widziłem jeszcze nikogo kto robiłby interwały podczas zawódów na 5km.
A ty wiesz co to są interwały?
Ten który jest źle przygotowany... Kontuzja nie zależy od czasu biegu. Przeważnie jest ona wynikiem błędów - w czasie samego biegu lub w czasie przygotowań.
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
Trudno powiedzieć.Santiago pisze:może zmieńmy trochę długość czasu, ale jak jesteśmy przy zawodach, to kto jest bardziej narażony na kontuzję, ten kto przeleci maraton w 3h, czy ten co przetruchta w 5h ?CríostóirSweeney pisze:Właśnie dałem przykład co można zrobić w krótszym czasie i jak to może wpłynąć na regenerację.
po drugie to nie widziłem jeszcze nikogo kto robiłby interwały podczas zawódów na 5km.
A ty wiesz co to są interwały?
Ale na pewno ten będzie bardziej narażony na kontuzje, który jest mniej wypoczęty i ma nadwyrężone mięśnie lub stawy i który jest gorzej przygotowany do danego biegu
Do tego też dochodzi na pewno czy były wcześniej jakieś kontuzje i czy są zaleczone.
Też zależy kto jest w jakiej kondycji.Np ten pierwszy jeśli przebiegnie się z kumplem który dopiero zaczyna przygodę z maratonem to jest oczywiste że będzie miał dużo mniejsze ryzyko kontuzji.
A w jakim celu zadajesz to pytanie?
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Jestes tego pewny?Santiago pisze:im trening zajmuje mniej czasu tym lepiej dla mechaniki ruchu, dla całego organizmu, nie tak się męczy, potrafi szybciej się regenerować itp... zależnie od dystansu pod który się trenuje,tobiasz.olszak pisze:ile średnio wam zajmuje trening? osobom którzy na zawodach do 5 km która trenuje min. rok
Trening pod maraton:
2:45 godziny biegu ciaglego.
Trening pod 800m:
20min. trucht,
45min ABC
40min szybkosc
20min cool down
potem w domu 40min brzuszki pompki i stanga.
Sprobuj.
Pozdrowiena
Rolli
-
- Wyga
Bez przesady ale ty porównujesz amatora przygotowujacego się do maratonu i zawodowca który trenuje 800m. Pozatym do biegu ciagłego godzinnego też jest rozgrzewka w tym truch 15-20 min i z 10-15min schłodzenia, rozciaganie i gimnastyka w domu to wychodzi przynajmniej wychodzi 2 h.Rolli pisze:Jestes tego pewny?Santiago pisze:im trening zajmuje mniej czasu tym lepiej dla mechaniki ruchu, dla całego organizmu, nie tak się męczy, potrafi szybciej się regenerować itp... zależnie od dystansu pod który się trenuje,tobiasz.olszak pisze:ile średnio wam zajmuje trening? osobom którzy na zawodach do 5 km która trenuje min. rok
Trening pod maraton:
2:45 godziny biegu ciaglego.
Trening pod 800m:
20min. trucht,
45min ABC
40min szybkosc
20min cool down
potem w domu 40min brzuszki pompki i stanga.
Sprobuj.
Pozdrowiena
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32'41''
ja biegam średnie dystanse na bieżni i ulice do półmaratonu włącznie najdłuższy trening ponad 3 h, dziennie podczas dwóch treningów nawet ponad 4,5 h
Gdy biegałem samą bieżnie nie przekraczałem 2,5 h tak ze różnica nie jest aż tak ogromna 

Do poprawienia:
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja porownuje tutaj tylko moj training na 800m i do maratonu. Czysto amatorski trening. Do tego dochodzi, ze taki rodzaj treningu w planie maratonskim jest tylko 1-2x w tygodniu. W treningu na 800m jednak do 3-4x w tygodniu.owenb pisze: Bez przesady ale ty porównujesz amatora przygotowujacego się do maratonu i zawodowca który trenuje 800m. Pozatym do biegu ciagłego godzinnego też jest rozgrzewka w tym truch 15-20 min i z 10-15min schłodzenia, rozciaganie i gimnastyka w domu to wychodzi przynajmniej wychodzi 2 h.
Pozd.
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
Trener jest moim doradzca i przyjacielem. Plany ukladam sam, a on je tylko koryguje, bo bym sie sam zajechal...owenb pisze:A z czystej ciekawości trenujesz sam czy masz trenera i jaki masz czas ?
A czasy? Jestem pawdopodobnie starszy od twojego taty, dlatego watpie ze te czasy sa dla ciebie relatywne.
800m 2:03
MRT 2:39
Pozd.
Rolli
-
- Wyga
Aż takim raczej gówniarzem nie jestem, ale w takim razie mogę zakładać że masz 40 parę a to mniej niź wiek mojego ojca więc bez przesady.Rolli pisze:Trener jest moim doradzca i przyjacielem. Plany ukladam sam, a on je tylko koryguje, bo bym sie sam zajechal...owenb pisze:A z czystej ciekawości trenujesz sam czy masz trenera i jaki masz czas ?
A czasy? Jestem pawdopodobnie starszy od twojego taty, dlatego watpie ze te czasy sa dla ciebie relatywne.
800m 2:03
MRT 2:39
Pozd.
Rolli

Nie mniej jednak czasy jak na wiek 40+ są imponujące długo trenujesz ?