wybór butów
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich serdecznie. Przyszedł u mnie czas na zakup nowych butów, w zamyśle porządnych. Biegam tygodniowo około 40km, po twardej nawierzchni. Myślałem o zainwestowaniu większych pieniędzy i mój wybór padł na buty : asics nimbus 13 lub brooks glycerin 9. (Moja waga 80kg / 180cm/stopa neutrealna). Moje pytanie : Czy nie przepłacam wybierając któryś z tych butów ? Czy są warte swojej ceny ? Czy zbytnia amortyzacja i zmniejszona przez to elastyczność nie wpłynie zauważalnie negatywnie na moje wyniki ? Czy przy mojej wadze potrzebuje aż takie amortyzacji ? Może powinienem wybrać model z niższej półki z mniejszą ilością dodatkowych "bajerów" ? Bardzo dziękuje za pomocne wypowiedzi. Pozdrawiam
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Uważam, że Cumulus (model niżej od Nibmusa) w pełni Ci wystarczy, but ten bedzie: lżejszy, dynamiczniejszy, w podobny sposób trzymał stopę, fakt że amortyzacji jest trochę mniej ale przy twoich gabarytach i intensywności biegania da w rade, no i jeszcze zaoszczędzisz kilka groszy które można przeznaczyć na jesienną odzież biegową marki Asics 

-
- Rozgrzewający Się
Witajcie! Biegam od jakiegoś czasu rekreacyjnie w zwykłych adidasach za 40zł
Wszystko szło fajnie dopóki biegałem po lasach i polnych drogach. Obecnie jednak muszę biegać po asfalcie i innych chodnikach. Po kilku takich treningach zacząłem czuć kolana i nadwyrężyłem mięsień czworogłowy. Chcę więc kupić lepsze buty do biegania po asfaltach i innych twardych nawierzchniach najlepiej na jesień/zimę. Głównie chodzi mi o ochronę stawów. Ważę 70kg, stopa (raczej) supinująca lub (ewentualnie) neutralna
. Biegam do pracy 5 km 2x4 dni w tygodniu. Na buty chciałbym przeznaczyć 250 max 300zł. Zastanawiałem się nad Kalenji kiprun 1000 AW lub ASICS GEL-AFFOREST. Co o nich sądzicie? Co innego możecie polecić? Z góry dzięki za porady.

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt: