ITBS - moje boje

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
stev72
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy w ITBS występuje także kujący ból z boku kolana ? Wszystko zaczęło się od tępego bólu ale na początkowe przy przejściu do marszu ból ustawał. Wracałem więc do domu marszobiegiem. Po 5 dniach wybrałem się na bieganie ale bardzo szybko dopadł mnie głuchy ból a potem kucie z zewnętrznej strony kolana. Poszedłem dalej już spacerem ale do domu docierałem z bardzo silnym kującym bólem. Po okładach z lodu już nie boli ale boję się dalej biegać.
blog 2w1 - proszę o komentarze :)
viewtopic.php?f=27&t=59275
New Balance but biegowy
mpiter1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich. I ja chyba dołączam do grona ITBSowcow. Heh.
Po kolei. Pierwszy w życiu półmaraton, tępy ból w zewnętrznej części lewego kolana i co? dalej bieg i dokończenie zawodów kuśtykając. Debilizm owszem. Dwa dni w lodzie altacety, ketonale itp. Bylem pewien że poszło kolano ale zaczął boleć pośladek a czasem nawet stopa, tylko co dziwne, już po 15 sek biegu. Minął tydzień mogłem chodzić wszystko ładnie pięknie poszedłem na mecz przebiegłem 2minuty i znowu to samo. Ból w zewnętrznej stronie lewej nogi kończacy się bólem kolana. Ortopeda powiedział, że może być problem ze skróceniem 1 nogi względem drugiej i zalecił rtg miednicy na stojąco i dopiero umowic sie na wizyte. Myślicie żeby odpuścić całkowicie aktywność? Zacząłem ćwiczyć z butelką 1.5 litra pełną, czuje spięcie i ból ale nie jest aż taki straszny.
Myślicie że to napewno ITBS czy poprostu sugeruję się opisem?
Pozdrawiam cierpiących
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy w ITBS występuje także kujący ból z boku kolana ? Wszystko zaczęło się od tępego bólu ale na początkowe przy przejściu do marszu ból ustawał. Wracałem więc do domu marszobiegiem. Po 5 dniach wybrałem się na bieganie ale bardzo szybko dopadł mnie głuchy ból a potem kucie z zewnętrznej strony kolana. Poszedłem dalej już spacerem ale do domu docierałem z bardzo silnym kującym bólem. Po okładach z lodu już nie boli ale boję się dalej biegać.
Masz najbardziej powszechną oznakę ITBSu właśnie. W swojej najczystszej formie występuje jako ból po zewnętrznej stronie kolana.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

mpiter1 pisze:Witam wszystkich. I ja chyba dołączam do grona ITBSowcow. Heh.
Po kolei. Pierwszy w życiu półmaraton, tępy ból w zewnętrznej części lewego kolana i co? dalej bieg i dokończenie zawodów kuśtykając. Debilizm owszem. Dwa dni w lodzie altacety, ketonale itp. Bylem pewien że poszło kolano ale zaczął boleć pośladek a czasem nawet stopa, tylko co dziwne, już po 15 sek biegu. Minął tydzień mogłem chodzić wszystko ładnie pięknie poszedłem na mecz przebiegłem 2minuty i znowu to samo. Ból w zewnętrznej stronie lewej nogi kończacy się bólem kolana. Ortopeda powiedział, że może być problem ze skróceniem 1 nogi względem drugiej i zalecił rtg miednicy na stojąco i dopiero umowic sie na wizyte. Myślicie żeby odpuścić całkowicie aktywność? Zacząłem ćwiczyć z butelką 1.5 litra pełną, czuje spięcie i ból ale nie jest aż taki straszny.
Myślicie że to napewno ITBS czy poprostu sugeruję się opisem?
Pozdrawiam cierpiących
to samo co ja, tylko do momentu bólu z boku kolana po 21km, nie mam bólu pośladka, stopy, uda
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
stev72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kupiłem odpowiednie buty, byłem u fizjoterapeuty który nastawił mi m/in wypadnietą tylną łękotkę więc po niecałych 2 tygodniach od ostatniego bólu wybrałem się dzisiaj pobiegać. Niestety po podobnym odcinku jak ostatnio głuchy ból z boku kolana. Od razu przestałem biec ale to nie pomogło i wkrótce ból przerodził się w ostre kucie także podczas spaceru. Ledwo dotarłem do domu, obkładam lodem, podczas spoczynku nic mnie nie boli. Wygląda na to, że nowe butki poczekają do wiosny :echech:
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety, itbs zwykle od zmiany butów nie przechodzi. Trzeba rozluźnić pasmo i lepiej zapomnij o bieganiu na kilka tygodnie bo władujesz się jak ja w pół roku niebiegowej flustracji.
stev72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli radzisz całkowite zaprzestanie biegania? Pomyślałem, żeby teraz biegać parę minut i przestawać zanim pojawia się ból, bo występuje u mnie mw po takim samym dystansie.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Decyzja należy do Ciebie. Aczkolwiek może warto rozważyć taką opcję by na jakiś czas wyluzować i załatwić sprawę tej kontuzji raz a porządnie niż babrać się z tym kolejne miesiące ?
mpiter1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

no niestety i ja sie pospieszylem. 3 tyg przerwy od biegania, lód, ćwiczenia z butelka. Po 3tyg pojechalem na mecz, 30 min i zabawa od nowa :( Czy brak bólu podczas ćwiczeń z butelka oznacza że niedokładnie wykonuje to ćwiczenie?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Brak bólu podczas rolowania na butelce oznacza, że pasmo się rozluźniło. Jeśli stosowałeś butelkę nienapełnioną do końca to dolej wody więcej by była twardsza.
Awatar użytkownika
LAY
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Lekarz przepisał mi rehabilitację w postaci: Jonoforeza, Laser, Krioterapia.
Coś mi się wydaje że to trochę taki "standardowy" zestaw. Mam pytanie, czy uważacie że warto się na to wykosztowywać, czy lepiej skupić się na swoim rozciąganiu w domu?

Pomogły komuś te zabiegi?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zestaw bardziej niż standardowy... Zaszkodzić nie zaszkodzić ale cudów się pewnie spodziewać nie powinieneś. Przy ITBS najważniejsze jest rozluźnienie tego pasma biodrowo piszczelowego. Także zabiegi zabiegami ale ćwiczenia to podstawa.
Xanagaz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:46:43

Nieprzeczytany post

Dziwna sprawa z tym ITBS. Mogę biegać po schodach w górę i w dół bez problemu ponad 30 minut bez przerwy, jeździć na rowerze 150km i nic nie boli, wszystko jest normalnie. Jednakże po 5-7 minutach biegu czuję ból. Wyczytałem w tym temacie, że przyczyną może być nierównomierne rozbudowanie mięśni (jakichś tam :) ). Więc poszedłem na siłownię, wczoraj kontrolnie przetruchtałem 10 minut i nic. Zdam relację jak pobiegnę gdzieś dalej. Póki co kontynuuję siłownię, zobaczymy co będzie. Jeżeli nie zostanę biegaczem to wystartuje w biegu na Pałac Kultury i Nauki oraz będę jeździłna rowerze :hej:
stev72
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Leń ze mnie, za rozciąganie się jeszcze nie zabrałem bo ten sezon spisałem już na straty, chociaż ostatnimi dniami przy tym słoneczku miałem cholerną ochotę się "przelecieć" :(

No ale nie o tym chciałem
Byłem na długim parogodzinnym spacerze i pod jego koniec poczułem lekki dyskomfort z boku felernego kolana. No ale nic, wróciłem do domu busem i praktycznie zaraz po wyjściu z niego odezwał się kujący ból. Byłem zaniepokojony, żeby to nie był ten ból uniemożliwiający praktycznie chodzenie ale na szczęście dałem rady dojść do domu. Podczas zwyczajnego funkcjonowania czy średnich spacerów nic mnie nie boli.
Powiedzcie, czy po paru godzinach łażenia średnim tempem może się odezwać ITBS czy to jednak coś innego ?
Xanagaz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:46:43

Nieprzeczytany post

http://translate.google.com/translate?s ... 2FITB.html

Dobry link, są ćwiczenia jak rozciągać i ogólnie dobrze wszystko opisane.
ODPOWIEDZ