Ubiór na zawodach
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jutro startuję w biegu na 10 km
Przewidywana temperatura to 7 C i nie mam pojęcia, jak się ubrać. Do tej pory biegałam przy najniższej temp. 14-15 C. Dziś trochę potruchtałam (jest 14 C) i zmarzłam, miałam na sobie bluzkę z krótkim rękawem. Co radzicie, ubrać bluzę na start?

- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Ostatnio usłyszałem od znajomego, bardziej doświadczonego biegacza, żeby ubierać się tak, jakby było 10 st. więcej.
Podoba mi się ta rada, czyli jeśli będzie 7 stopni, to ubierz się tak, jakbyś wychodziła do sklepu przy 17 st.
pozdr. krunner
Podoba mi się ta rada, czyli jeśli będzie 7 stopni, to ubierz się tak, jakbyś wychodziła do sklepu przy 17 st.

pozdr. krunner
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 48:15
Wrazliwosc na zmiane temperatury u kazdego jest inna. Ubior najlepiej dobierac metoda prob i błędow w zaleznosci od pogody i pory roku. Mój organizm toleruje roznice ok 5 stopni C, czyli jesli za oknem jest 13 C (bezwietrznie i bez opadow)to wiem ze moge ubrac koszulke i spodenki bo podczas biegu miesnie rozgrzeja sie i temperatura odczuwalna organizmu wyniesie 18 C.
Przy 7 C mysle ze przydadza ci sie , koszulka+ wiatrówka ; koszulka+bluza no i spodnie
Jakas czapka na glowe albo opaska. 
Przy 7 C mysle ze przydadza ci sie , koszulka+ wiatrówka ; koszulka+bluza no i spodnie

-
- Zaprawiony W Bojach
Jak nie ma wiatru, deszczu, zakladam techniczna koszulke z dlugim rekawem i krotkie spodenki, albo spodnice. Jak jest wietrznie to lekka kamizelke. Na glowe opaske, albo czapke. Ja nie znosze sie przegrzewac i wole jak jest mi chlodniej niz za goraco
Rekawiczki na pierwsze km, ktore pozniej, albo chowasz, albo wyrzucasz. Ja na poczatku sezonu kupuje tanioche wlasnie na takie okazje.
10km to nie tak wiele. Za tydzien biegne maraton i temperatury beda mniej wiecej takie.
albo poszukaj tutaj
http://www.runnersworld.com/cda/whattow ... -0,00.html
Powodzenia
Rekawiczki na pierwsze km, ktore pozniej, albo chowasz, albo wyrzucasz. Ja na poczatku sezonu kupuje tanioche wlasnie na takie okazje.
10km to nie tak wiele. Za tydzien biegne maraton i temperatury beda mniej wiecej takie.
albo poszukaj tutaj
http://www.runnersworld.com/cda/whattow ... -0,00.html
Powodzenia
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
Może to ci pomoże:
>14C T-shirt i szorty,
5-8C Lekka koszula z długim rękawem szorty lub leginsy
0-4C Długi rękaw lekka bluza z T-Shirtem pod lub lekka koszulka z długim rękawem i T-shirt pod spodem, leginsy i szorty na leginsy. Lekkie rękawiczki i czapka.
Im zimniej tym więcej warstw na siebie nakładamy. Warto korzystać z technicznych ubrań przeznaczonych dla biegaczy. Ogólną zasadą jest że wychodząc na trening powinno być ci troszkę zimno, aby po rozgrzaniu organizmu czuć się komfortowo.
pozdro
>14C T-shirt i szorty,
5-8C Lekka koszula z długim rękawem szorty lub leginsy
0-4C Długi rękaw lekka bluza z T-Shirtem pod lub lekka koszulka z długim rękawem i T-shirt pod spodem, leginsy i szorty na leginsy. Lekkie rękawiczki i czapka.
Im zimniej tym więcej warstw na siebie nakładamy. Warto korzystać z technicznych ubrań przeznaczonych dla biegaczy. Ogólną zasadą jest że wychodząc na trening powinno być ci troszkę zimno, aby po rozgrzaniu organizmu czuć się komfortowo.
pozdro