Biegnij Warszawo - 2 Października

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przepraszam tych którzy minęli nas po 11:47 :)
Niestety pewne nieoczekiwane problemy techniczne spowodowały, że publikacja kolejnych galerii się opóźni.
PKO
ka3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:57
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja zmierzyłem sobie czas taki sam jak chipowy, footpod pokazał mi 9.8km, rzeczywiście słychać było głośne pikanie garminów dookoła :)
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mnie Garmin powalił dystanc o 197 metrów !!!!
do 4-5 kilometra jeszcze różnicę miałem jakieś 20-40 metrów - potem jakiś szał się zrobił
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mój Garmin pokazał 10:06 km więc w granicach tolerancji (włączony i wyłączony przy przekraczaniu maty).
A tak przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych biegaczy. Jaka jest najlepsza taktyka dla biegu na 10 km. Czy lepiej zacząć wolno i po połowie przyspieszyć ? czy raczej odwrotnie - zacząć ostrzej i stopniowo zwalniać. Ja wybrałem opcję pierwszą - choć i tak wyrwałem szybciej niż planowałem - co jest niestety domeną nowicjuszy. W rezultacie po podbiegu nie było już zbyt dużo zasobów by przyspieszyć, całe szczęście sił starczyło, żeby nie zwolnić :) Celowałem w okolice 51:00 skończyło się na 53:47 - no i niedosyt pozostał.
Za jakieś cenne sugestie będę zobowiązany
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam a jak bardzo opóźni? bo przeliczyłam sobie, że byłam tam ok 12:00-12:03 :)
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja byłem ok 11:48 :) zakładając, że start był jednak o 11 nie o 10:57.
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sporo zdjęć można znaleźć również tutaj: http://www.mmwarszawa.pl/photo/1175128/ ... j%C4%99cia
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Również tutaj: http://wasylfoto.pl/archiwum.php pierwsze kilka katalogów jest do BW
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

robSSon pisze:Jaka jest najlepsza taktyka dla biegu na 10 km. Czy lepiej zacząć wolno i po połowie przyspieszyć ? czy raczej odwrotnie - zacząć ostrzej i stopniowo zwalniać.
Każdy może mieć inną taktyką ale przy 10km to albo równe tempo na całą trasę albo druga połowa szybciej od pierwszej, wyrwać z kopyta a potem zwalniać jakoś nie rokuje najlepiej ...

Ja stałem dość daleko od linii startu bo przyszedłem na imprezę z całą rodziną i na start udałem się dość późno dlatego pierwsza połowa biegu była trudna - powolne wymijanie wolniejszych biegaczy, przyśpieszenia, zrywy, nierówne tempo, wyszło 27 minut na pierwsze 5km, a później to ten podbieg, słońce, ogólne zmęczenie, wtedy już dałoby się biec szybciej ale sił trochę brakowało i drugie 5km pobiegłem w 26 minut - wyszło 53:42 według czasu podanego przez organizatorów.

Raczej tak masowa impreza kiepsko nadaje się do bicia rekordów - trzeba by "walczyć" o dobre miejsce startowe a przecież nie taka jest idea tego biegu. Ja tam jestem zadowolony - biegłem z przyjemnością w tempie niemal treningowym, nie zajechałem się i miło wspominam imprezę.
Obrazek
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

robSSon pisze:A tak przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych biegaczy. Jaka jest najlepsza taktyka dla biegu na 10 km. Czy lepiej zacząć wolno i po połowie przyspieszyć ? czy raczej odwrotnie - zacząć ostrzej i stopniowo zwalniać.
Hej, tu (http://www.sportsscientists.com/) czytałem, że najlepsza taktyka dla biegów dłuższych niż 2 min. to biec równo 90% dystansu i przyspieszać na ostatnich 10%. Jednak bez wcześniejszego doświadczenia ciężko jest dobrać odpowiednie tempo (które będzie na granicy możliwości) na główną część biegu... Z każdym kolejnym startem będzie Ci łatwiej. :)
Pzdr,
Janek
Awatar użytkownika
robSSon
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no to mi mniej więcej tak wyszło. 9 km w tempie 05:25 a ostatni 05:02. Czas na mecie się zgadzał 53:43. Plan był taki, żeby na 4-5 kilometrze przyspieszyć, ale podbieg ciut pokrzyżował plany. Ważne, że udało się nie zwolnić :) Ale tak jak napisał któryś z przedmówców - na rekordy przyjdzie jeszcze czas. W tym biegu istotny był sam udział - a aplauz kibiców na mecie - bezcenne :-)
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja pobiegłem pierwsze 5km wolniej drugie 5 szybciej - z każdym kilometrem przyspieszając
na podbiegu trzymałem tempo kilometra poprzedniego - masa ludzi została na podbiegu
drugie 5km pobiegłem o 2:20s szybciej niż pierwsze
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

A ja jestem jednym z tych rodzynków, którym udało się idealnie podzielić dystans :hej:
Pierwsza połówka 25:52, druga połówka 25:52. Chyba drugą biegło się lżej (pierwsze 2-3 km
to jakieś dzikie wyprzedzanie i szukanie miejsca w tłumie)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
golon4
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:42
Życiówka w maratonie: 03:32:22
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gratulacje dla wszystkich za ukończenie Biegu ;)
ja biegłem ze strefy Vipów i nabiegałem 34min 54sek brakło 12sek niestety do życiówki
A dało mi to 18miejsce OPEN :)
padapl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:01

Nieprzeczytany post

swoja droga, czy ktos z Was wie moze, jakim pb nalezy sie legitymowac, aby moc dostapic zaszczytu startu ze strefy vip?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ