Chód sportowy a bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Mam pytanie czy ktoś wie, czy łatwo jest się przestawić z biegania do chodu sportowego. Gdzie można wystartować, czy jest jakiś kalendarz imprez gdzie każdy mógłby wystartować.
R.S.
PKO
ocobiegatu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46.40
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

Trenuję z zamiłowaniem chód sportowy równolegle z bieganiem w wymiarze ca. 1 :3.Poszedłem maraton. Super sprawa.Niestety nie ma w Polsce zawodów w chodzie...Wyobraźcie sobie ,że trenujecie bieganie a nie ma żadnych zawodów.. :hahaha:
Z mojej wiedzy jedyne zawody w Polsce dla amatorów to Puchar Bałtyku w Sopocie. W tym roku 1.10... http://www.pkwla.eurekaweb.pl/kalendarz.html
Oczywiście są mistrzostwa Polski weteranów na przykład. Spała . Zdaje się , że jednak trzeba być w klubie.. Jest chód w Krakowie , do Rynku marsz , czy coś tam , pod patronatem Roberta K. ale to bajer dla amatorów.
Chcesz sobie zrobić Mistrza Polski , tak na boku, to weź się za nordic walking... :taktak: Zawodów sporo a biegacze wygrywają. Wiem po sobie..:)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja nie jestem jeszcze weteranem i do tego jeszcze mi brakuje co nieco. A może wyrobić sobie licencje i startować na imprezach, przecież poziom chodu jest znacznie gorszy niż bieganie, mało ludzi startuje.
R.S.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że brak zawodów w chodzie jest spowodowany zbyt dużymi nakładami pieniężnymi. Trzeba zatrudnić od groma ludzi pilnujących czy zawodnicy idą poprawnie.
Awatar użytkownika
Łukasz Panfil
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zależy o jakim "przestawieniu się" mówisz. Jeżeli chcesz uprawiać chód sportowy dla samej idei to ok - każdy może w jakimś stopniu opanować technikę. Jeżeli chciałbyś uprawiać chód myśląc o pewnym poziomie sportowym musisz być odpowiednio predysponowany. To nie przypadek, że ten czy inny zawodnik uprawia akurat chód, a nie biega. Cóż znaczą te predyspozycje? Np naturalnie większy zakres ruchu miednicy w płaszczyznach czołowej i poprzecznej. Jeżeli nie posiadasz takich możliwości to - ograniczone "skręcenie" miednicy spowoduje, że będziesz kiwał się na boki a to w następstwie będzie przyczyną większego wydatku energetycznego. Słabe przechylenie miednicy spowoduje, że twój krok będzie niedostatecznie długi. Podsumowując - nie osiągniesz nigdy poziomu kolegów urodzonych ze znacznie bardziej "ruchomą" miednicą.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie o to mi chodziło ale jak te ruchomości sprawdzić
R.S.
ocobiegatu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46.40
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

Obnizenie bioder ma na celu to aby środek cięzkości był w miarę w poziomie.
Mistrzem w tym był Korzeniowski.
Chod to nie bieganie. Zabawka sunie w poziomie.. :nienie: . Łatwo się sprawdzić obserwując własny cień. Głowa ma nie podskakiwać . Ja biorę tez monety do kieszonki - jak za mocno dźwięczą , znaczy rozedrgany jestem..). Na ile jednak ta ruchomość w obrębie miednicy decyduje o chodzie ?
Jest wiele innych czynnikow do sprawdzenia - np. zdolność do rolowania stopy , siła stopy, kadencja kroków. Oczywiście , jak u biegaczy, vo2max. Nie można raczej powiedzieć ,że mniejsza ruchomość od razu przekreśla zawodnika.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chód sportowy moze uprawiac kazdy bez wzgledu na to czy ma waska dupke czy szeroka i bez wzgledu na ruchomosc w miednicy. Kwestia opanowania techniki i przystosowania jej do wlasnych warunkow. Wsrod naszych zawodnikow znajdziemy takich z szeroka jak i waska. Jeden idzie drobnym szybkim kroczkiem inny sadzi 10 milowe kroki. Nie mam to zadnego znaczenia w osiaganiu rezultatow.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie przede wszystkim interesuje chodzenie na poziomie przynajmniej 3.50\50 km. Czy to dobry wynik czy nie, nie wiem.
Trzeba się sprawdzić ale czy są jakieś zawody dla początkujących?
W następnym roku planuje ewentualnie przejść 20km w 1.30 i 50 w 4 godz, a kolejne lata to coraz lepiej.
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ