Na początku powodzenia w kontynuowaniu treningów
Prawidłowy wypoczynek po treningu to podstawowa sprawa, wiem iż bardzo ciężko jest czasem odpuścić zwłaszcza jak człowiek stawia sobie cal do wykonania. Ale czasem trzeba wyluzować.gru pisze:W związku z tym, że dzisiaj odczuwałem dzisiaj lekki ból w łydkach po wczorajszym treningu dzisiaj założyłem sobie że przebiegnę krótszy dystans w ramach odpoczynku. Niestety nie wyszło przebiegłem 11km w 58 minut. i tu pytanie do Was - jakie kroki podjąć aby skutecznie się rozwijać zarówno pod względem wytrzymałości jak i szybkości ? który trening wybrać ? Pozdrawiam rannych (i nie tylko:) biegaczy
Do poprawiania wytrzymałości - w moim rozumieniu przebieganie wyżej założonego dystansu bez większego problemu z określona prędkością(mowa o wytrzymałości ogólnej a nie wytrzymałości szybkościowej) dobrze jest stosować rozbiegania w 2 zakresie czyli na poziomie 75-80% maksymalnego tętna.
Tak dla uproszczenia(nazewnictwo różni się nieco u trenerów);
Rozbieganie w 1 zakresie (OWB1)biegamy na poziomie 60% HR max -czyli podczas biegu możemy spokojnie rozmawiać ze wpół biegnącymi.
Rozbieganie w 2 zakresie (OWB2) biegamy juz na 75-80% HR max - czyli juz zaczynasz odczuwać presje i kontrolujesz się aby otrzymać zadane tępo na km(np.4min/km)
Dochodzi jeszcze 3 zakres (OWB3)oraz WT (wytrzymałość Szybkościowa czy jak kto woli Tempo), ale to już bardziej do szlifowania formy przed zawodami.
Generalnie w pierwszej fanie poprawiania kondycji stosuje się OWB2 biegane 2 razy w tygodniu, początkowo na płaskich trasach, później mogą być na Krosach(biegane na terenie pagórkowatym). Zacznij od krótszych odcinków np 3 km potem w miarę poprawy kondycji stopniowo wydłużaj dystans
Jak obliczyć HR max
wzór to
220 - Twój wiek = HR max
Mam nadzieje ze zbytnio Ci nie namieszałem i jak coś to pisz na PW chętnie pomogę.
A zapomniał bym trening to bardzo skomplikowany proces jak ominiesz którąś ze stacji przejściowych zapłacisz sroga cenę później