Bieganie na bieżni

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Coul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!

znalazłem Wasz portal przy okazji długich poszukiwań odpowiedzi na moje pytania, i mimo, że jestem tutaj nowy, może ktoś pomoże mi dokonać wyboru
Wiem, że bieganie na bieżni jest passe i w ogóle porządny biegacz nie kala swoich nóg takim sprzętem ale :)
na zimowe wieczory, deszcz i śnieg planuję kupić bieżnię - wybór padł na BH F0 lub F1 i teraz pytanie o pas: 128x40cm vs 135x45cm czy wystarczy ten krótszy? dodam, że do tej pory z bieżni korzystałem w siłowni na dużych i wygodnych bieżniach, średnio godzinka biegu @ 12km/h (to pewnie jest jakaś sporo zawyżona wartość bo w terenie nie udało mi się tak szybko pobiegać :) ale czy przy takich prędkościach pas o długości 128cm da radę? czy będzie mocno niewygodny? może ktoś z Was korzysta z ww bieżni i coś powie o swoich doświadczeniach?

pozdrawiam,
Coul
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnica bieżnia a teren jest taka, że w terenie biegniesz ty a na bieżni bieżnia dlatego ciężko ci jest biegać w terenie z taką prędkością z jaką biegała bieżnia. Polecam trening na powietrzu w zimę. Bieganie to dyscyplina w której duży procent wyników bierze się z "głowy" a nie z nóg. Zima to najlepszy test twojej psychiki.

Moje zdanie jest takie, że bieganie częściej niż 1 raz w tygodniu po bieżni spowoduje znudzenie i zniechęcenie się do biegania. W dodatku nogi bolą mocniej niż bieganie po betonie...
Hanys'ka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

... potweirdzam ww., wiem z autopsji, kupiłam karnet na siłownię zeby biegać na bieżni i połowa mi przepadła, bo mi sie odechciało tam "łazić" w momencie kiedy przebiegłam sie na łonie natury :]
Hanys'ka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

... tylko po co mam sobie sztucznie te górki i pagórki tworzyć na bieżni, jeśli za oknem mam w naturze i za friko :spoczko: , przy okazji słonko zaświeci, wiaterek schłodzi i ptaszek zakwili :bleble:
Coul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oczywiście rozumiem Wasze przeciw :) jednak w zimie korzystałem z siłowni 2 - 3 razy w tygodniu i nie znudziła mi się bieżnia - wręcz uważam, że taki trening jest bardziej powtarzalny bo na dworze zawsze coś inaczej - zimniej cieplej mokro sucho itd, poza tym bardzo ciężko jest zebrać mi się do wyjścia na dwór o 22, kiedy pada, temp jest poniżej zera, a po chwili w butach mokro :) a tak zejdę do garażu włączę tv i godzinka mija (wiem bo jeździłem na trenażerze na rowerze dość długi okres)
ale może ktoś ma jednak doświadczenia z tą długością pasa biegowego :)
pozdrawiam
wirus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj

mam też bieżnie BH i uważam że ten krótszy w zupełności ci wystarczy i jeszcze jedno bieganie na bieżni uważam za dobry trening i to w ciężkich warunkach i moim zdaniem zima to najlepszy okres na bieganie właśnie na świeżym powietrzu,ja bynajmniej już nie mogę doczekać się ostrych mrozów :) a bieżnie używam bardzo rzadko!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ