Opinie o 33 Maratonie Warszawskim

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Rozmawiałam po maratonie z człowiekiem, który miał wyjątkowego pecha. Wjechał w niego autobus, a potem miał stłuczkę z samochodem...
Generalnie inna jest percepcja osób, które biegły poniżej 3h, gdy grupki były małe, ciężko było przeszkodzić; inaczej, gdy biegacze do końca mieli ścisk.

Największym minusem MW były zbyt małe kubki z wodą.
No i wpadka z elitą kobiet.

Poza tym jestem niezwykle miło zaskoczona tym maratonem. Naprawdę nie trzeba daleko jeździć, by wystartować w fajnym i szybkim biegu:)
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
PKO
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Wjechał w niego autobus, a potem miał stłuczkę z samochodem...
COOOO? :szok: jak to mozliwe?!

No i wpadka z elitą kobiet.
co sie stalo?
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi udalo sie bezstluczkowo pokonac trase choc nie wiele brakowalo a zostalabym rozjechana przez rowerzystke :ojnie:
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możliwe, możliwe... kierowca autobusu wymusił przejazd - WARSZAWSCY KIEROWCY. Wszyscy wiemy, jak jeździ się w tym mieście.

A co do elity kobiet to Kasia Durak i Kenijka źle pobiegły. Kobiety startrowały 18 minut wcześniej i pierwsze 5 pokierowano w odpowiednią stronę, a Kasia i Kenijka zostały "wciągnięte" przez startujących i nie skręciły w odpowiednią stronę.
Czyja to wina?
Nikt nie musi znać trasy, ale to był dopiero początek, więc dziewczyny nie były zmęczone i same też powinny pilnować, gdzie biegną. Z drugiej strony, ktoś powinien je prowadzić, skoro już zaproszono do elity także trochę słabsze zawodniczki (mam na myśli takie, które w wyścigu o samochód nie miały szans się liczyć). Kasia zrobiła na pewno życiówkę, ale pobiegła 46 km, zamiast 42 - czas policzono jej powyżej 3h. Płakała na mecie.
DOMwBIEGU.pl
tolek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45,32
Życiówka w maratonie: 3.51.20

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
mcten pisze:@ioannahh trener miał do tego prawo, bo w regulaminie jest jasno napisane ze nie możesz poruszać się na rowerze jeśli nie zostałaś przez organizatora do tego upoważniona. W Twoim przypadku zapewne to nie był taki problem, bo miałaś dużo miejsca, ale obok mnie, w tłumie gość przeciskał się między mną i krawężnikiem na rowerze. Uderzył kołem w krawężnik i zaliczył wywrotkę - mam nadzieję, że żaden z biegaczy nie ucierpiał.
pzdr,
Marcin
oczywiscie. uwazam, ze jechanie rowerem w tłumie biegaczy jest po prostu niegrzeczne - a do tego bardzo niebezpieczne. nie wyobrazam sobie, ze przygotowuje sie do startu w biegu przez X czasu, a na trasie np. wywraca sie przede mna rowerzysta i 'dzieki niemu' trace i rytm, i czas..
dlatego wlasnie jechalismy za czolowka - i to w takiej odleglosci, ktora byla absolutnie bezpieczna i komfortowa dla zawodnikow. rozumiem, ze trener mogl miec cos przeciwko temu, zeby rowerzysci spoza organizacji jechali po trasie - w koncu skad mogl wiedziec, jakie sa nasze zamiary ;) tak czy inaczej jego zachowanie bylo po prostu nieprzyjemne. pasazerowie innych volvo zachowywali sie super, a ten jeden samochod wciaz robil jakis raban. wrzeszczeli na ludzi, ruszali z piskiem opon, wprowadzali wyjatkowo nerwowa atmosfere - po co to wszystko..?
no i wlasnie - kiedy na trzydziestym ktoryms kilometrze Marcin odlaczyl sie od grupy i czolowka nieco sie 'rozpierzchla' - wszyscy zbedni rowerzysci zjechali na chodnik.
Moim skromnym zdaniem regulamin biegu po prostu powinien być przestrzegany a nie dostosowywany do kogoś .A służby porządkowe powinny go egzekwować,bo między innymi za to płacimy (w przypadku MW nie małe pieniądze)
biegam sobie i już
Awatar użytkownika
gmsaxz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

DOM pisze:kierowca autobusu wymusił przejazd - WARSZAWSCY KIEROWCY. Wszyscy wiemy, jak jeździ się w tym mieście.
Jeśli to prawda, to to się po prostu w głowie nie mieści!!!

Policja pilnowała takich miejsc, myślę, że to rola policji - powinni temperować takich kierowców. Maraton i półmaraton to doskonała promocja miasta, dwie niedziele w roku kierowcy muszą odpuścić. I to miasto powinno w takim razie lepiej zadbać o bezpieczeństwo, bo co będzie jak jakiś idiota w końcu zawodnika rozjedzie, wtedy to o promocji możecie zapomnieć! Sam już w takiej imprezie nie wziąłbym więcej udziału, pojechałbym np. do Berlina
5k-21:06 (2011), 10k-44:09 (2011), 15k-1:08:10 (2011), 20k-1:34:02 (2011), 21,1k-1:39:11 (2011), 42,2k-3:44:22(2011), 1/2IM 5:56:50 (Borówno 2011)
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

Policja kierowała ruchem - przepuszczając samochody poprzez kolumnę biegaczy i to właśnie było przyczyną problemów, tzn. ruch nie był całkowicie wstrzymany, tylko auta czekały na nieco miejsca między biegnącymi i po kilka przejeżdżało przez skrzyżowanie ... a jak ktoś stał w korku godzinę to nic dziwnego że któryś z kierowców stwierdził że jeszcze zdążę ....

Podobnie niebezpiecznie było na marszałkowskiej gdzie lewy pas ruchu był otwarty dla ruchu samochodowego i oddzielony od biegaczy rozstawionymi jedynie co kilkanaście metrów pachołkami - przydałyby się solidne bariery, aby mieć pewność że nikt nie wpadnie pod samochód.
Obrazek
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DOM pisze:Możliwe, możliwe... kierowca autobusu wymusił przejazd - WARSZAWSCY KIEROWCY. Wszyscy wiemy, jak jeździ się w tym mieście.
NIESAMOWITE!!!
mam nadzieje, ze numery tego autobusu zostaly spisane i kierowca poniesie konsekwencje.. chyba, ze to faktycznie bylo potracenie i policja od razu sie tym zajela?
szok..
Nikt nie musi znać trasy, ale to był dopiero początek, więc dziewczyny nie były zmęczone i same też powinny pilnować, gdzie biegną. Z drugiej strony, ktoś powinien je prowadzić, skoro już zaproszono do elity także trochę słabsze zawodniczki (mam na myśli takie, które w wyścigu o samochód nie miały szans się liczyć). Kasia zrobiła na pewno życiówkę, ale pobiegła 46 km, zamiast 42 - czas policzono jej powyżej 3h. Płakała na mecie.
o rany.. no nie dziwie sie, ze byla zalamana.. uwazam, ze jesli tylko technicznie bylaby taka mozliwosc, to takie nieporozumienie powinno zostac rozstrzygniete na korzysc zawodniczek. dlaczego nie prowadzil ich zaden pilot na rowerze albo samochod? z calym szacunkiem, ale jestem zdania, ze biegacz na zawodach ulicznych jest po to, zeby biec, a nie zeby ogarniac trase, ktora powinna byc odpowiednio przygotowana przez organizatorow. to nie jest gorski maraton, w ktorym licza sie takie rzeczy - tu sie po prostu zapodaje do mety...
Awatar użytkownika
runny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:xx
Życiówka w maratonie: 3:39:xx

Nieprzeczytany post

Stałem na zakręcie przy ul. Bagatela. Prowadząca grupa zawodniczek pobiegła dosłownie na styk - zaraz za nimi obsługa przestawiła barierki i żeby nie było szans pobiec w dół Belwederską jak będzie leciał cały tłum. Pojawił on się 1-2 min później. Kolejne 2 zawodniczki nie miały więc szans pójść w ślady prowadzącej grupy.

Wszystko było obliczone "na styk" i trzeba na przyszłość unikać takiej "kołomyi". Myślałem, że po łodzkim maratonie 2009 nie będzie już podobnych pokrętnych koncepcji trasy...
runny
fotoartysta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50 minut

Nieprzeczytany post

Witam!

To był mój pierwszy maraton i pierwszy start w imprezie biegowej.
Jeżeli chodzi o sam bieg i trasę oceniam to wszystko pozytywnie.
Trochę dziwne było to bieganie bocznymi drogami między 18-22km? no i te dziury oznaczone farbą zamiast pozaklejane.

Jeżeli chodzi o minusy to:

--> Brak ludzi z grabkami którzy by zgarniali te kubki na punktach z wodą. Było bardzo ślisko! Dziwi mnie też kultura ludzi którzy zamiast rzucić ten kubek gdzieś z boku rzucali innym pod nogi. Rozumiem jeszcze tych co biegli szybko ale ludzie z którymi biegłem na 4:30 zachowywali się co najmniej jak by biegli na rekord świata :oczko:

---> Słabo oznaczona meta. Czemu na czerwonej bramie za tą niebieską był napisany wielki napis META? Myślałem, że tam trzeba biec - zatrzymałem się dopiero na dziewczynach z medalami :)

Ale największym minusem dla mnie była organizacja całego miasteczka maratońskiego w okolicach mety. Tereny bardzo piękne, było gdzie się rozłożyć, odpocząć ale czemu na boga nie było żadnych punktów gastronomicznych?
Nie mówię, że chcę dostać za darmo kiełbaskę z piwem ale uważam, że powinno nająć się do tego jakieś firmy, jakoś to zorganizować żeby takie rzeczy jak gastronomia były zapewnione. Przecież na tym można było zarobić sporo kasy!
Skończyło się na tym, że poszedłem z rodziną do złotych tarasów i wydaliśmy tam kasę a przecież mogliśmy dać zarobić organizatorom biegu. Brakowało tej otoczki po biegu - za to WIELKI MINUS!

Przyjadę za rok! :hej:
You Make What You Measure
by Paul Graham
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DOM pisze: A co do elity kobiet to Kasia Durak i Kenijka źle pobiegły. Kobiety startrowały 18 minut wcześniej i pierwsze 5 pokierowano w odpowiednią stronę, a Kasia i Kenijka zostały "wciągnięte" przez startujących i nie skręciły w odpowiednią stronę.
Czyja to wina?
41(*) - Durak Katarzyna - Zawodniczka wystartowała o godz. 8:41:33 i omyłkowo pokonała dwukrotnie pętlę 4,8 km na początku biegu. W związku z protestem złożonym przez zawodniczkę oraz po uzyskaniu wyjaśnień od
zainteresowanej oraz firmy pomiarowej Sędzia Główny zawodów, po konsultacji z organizatorem biegu, podjął decyzję o odjęciu od czasu końcowego zawodniczki 18 minut i 57 sekund, czyli tyle, ile zajęło jej przebiegnięcie
pierwszej pętli. W ten sposób uzyskany przez zawodniczkę czas końcowy został obliczony od momentu drugiego przekroczenia linii startu.

http://w.sts-timing.pl/pliki/wyniki_generalka42km.pdf
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

fotoartysta pisze:Witam!

To był mój pierwszy maraton i pierwszy start w imprezie biegowej.
Jeżeli chodzi o sam bieg i trasę oceniam to wszystko pozytywnie.
Trochę dziwne było to bieganie bocznymi drogami między 18-22km? no i te dziury oznaczone farbą zamiast pozaklejane.

Jeżeli chodzi o minusy to:

--> Brak ludzi z grabkami którzy by zgarniali te kubki na punktach z wodą. Było bardzo ślisko! Dziwi mnie też kultura ludzi którzy zamiast rzucić ten kubek gdzieś z boku rzucali innym pod nogi. Rozumiem jeszcze tych co biegli szybko ale ludzie z którymi biegłem na 4:30 zachowywali się co najmniej jak by biegli na rekord świata :oczko:

---> Słabo oznaczona meta. Czemu na czerwonej bramie za tą niebieską był napisany wielki napis META? Myślałem, że tam trzeba biec - zatrzymałem się dopiero na dziewczynach z medalami :)

Ale największym minusem dla mnie była organizacja całego miasteczka maratońskiego w okolicach mety. Tereny bardzo piękne, było gdzie się rozłożyć, odpocząć ale czemu na boga nie było żadnych punktów gastronomicznych?
Nie mówię, że chcę dostać za darmo kiełbaskę z piwem ale uważam, że powinno nająć się do tego jakieś firmy, jakoś to zorganizować żeby takie rzeczy jak gastronomia były zapewnione. Przecież na tym można było zarobić sporo kasy!
Skończyło się na tym, że poszedłem z rodziną do złotych tarasów i wydaliśmy tam kasę a przecież mogliśmy dać zarobić organizatorom biegu. Brakowało tej otoczki po biegu - za to WIELKI MINUS!

Przyjadę za rok! :hej:

E tam! Miasteczko maratońskie było super! Punkty gastronomiczne? Było jedzenie dla maratończyków i tyle. Chyba nie jest rolą organzatorów dokarmianie rodzin biegaczy - bo tak rozumiem twój post.

Trochę zmylił mnie widok mety Biegu Olimpijskiego - i widzę że nie tylko mnie :hahaha:
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pozwoliłam sobie na takiego maila:

"To i ja w takim momencie pozwolę sobie na mały protest.
Kasię doganiałam sukcesywnie przez cały bieg. Gdybyśmy startowały razem, nie wiadomo jak potoczyłaby się ta rywalizacja.
Rozumiem i współczuję zawodniczce, ale takie rozwiązanie też nie jest sprawiedliwe.

Szczególnie, że zawodniczki pojawiły się ponad minutę przed startem biegu głównego i odjęcie 18 minut, 19 sekund jest niesprawiedliwe. Poza tym biegły w mniejszym upale, bo temperatura gwałtownie wzrosła dopiero po 11-tej."

Wiem, że każde rozwiązanie w takim przypadku jest złe. Aler najgorsze było pusczenie eilty wcześniej.
Mam nadzieję, że miało to m iejsce po raz ostatni.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

DOM pisze: Wiem, że każde rozwiązanie w takim przypadku jest złe. Aler najgorsze było pusczenie eilty wcześniej.
Mam nadzieję, że miało to m iejsce po raz ostatni.
Ale na całym świecie elitę kobiet puszcza się wcześniej.
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak, ale wiesz - "elitę";)
Kasia sama zdecydowała, że chce w tej elicie biec. Ja się nie zdecydowałam.
Warto było zatem sprawdzić, co i jak (mam na myśli trasę).

Nie podoba mi się, że rywalizacja nie była równa i sprawiedliwa. To wszystko.
Biegam dla wyników, a nie miejsc i dlatego "mały protest" - wiem, jak "podkręca mnie widok zawodniczki przede mną";)
Tak jak już pisałam wcześniej - bardzo głupia sytuacja, bardzo nieprzyjemna. Ja jestem tam gdzieś obok, ale ponieważ z moich obiczeń wynika, że Kasia pojawiła się o mimutę przed startem to jej wynik oscylowałby w okolicach 2:48, a nie 2:47. Stąd ten mail.
Nie da się ustalić ile naprawdę pobiegła.

Powinna biec z elitą w samotnym biegu (a nie wróżę, że w takowym złamałaby 2:50..). Tymczasem złapała się z grupką i miała łatwiej (tak jak i ja - ale u mnie było to konsekwencją wyboru i "niepoczuwania się do elity"). Za swoje decyzje też trzeba brać odpowiedzialność.
DOMwBIEGU.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ