MW 2011 - grupa 4:45
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 03:44:07
Brzmi całkiem jak syndrom pasma biodrowo-piszczelowego (czy jakoś tak to się nazywa), miałem to w zeszłym roku, najskuteczniejsze jest dobre rozciąganie, szczególnie tego mięśnia z tyłu uda.
-
- Wyga
- Życiówka w maratonie: brak
Przepraszam, że dopiero dziś odpisuję. Tu masz link do sensownych ćwiczeń:arkadiuszkrol pisze:Jak znasz przykładowe ćwiczenia to poproszę
Arek
http://biegajznami.pl/Zdrowie/Kledzikow ... -dla-kolan
Ja robię bardzo podobne. Te półprzysiady możesz zastąpić niezbyt mocnymi i raczej wolnymi wymachami lub krążeniami jednej nogi, podczas gdy na drugiej stoisz i jest ona lekko ugięta w kolanie (nigdy wyprostowana). Idealnie byłoby gdybyś czy to półprzysiady, czy wymachy robił na niestabilnej powierzchni np. na grubym materacu, kilkakrotnie złożonym kocu, gumowej poduszce rehabilitacyjnej słabo napompowanej.
Z kolei trzecie ćwiczenie też możesz robić w pozycji leżącej na boku (podobnie jak to drugie), gdy opierasz zewnętrzną nogę zgiętą w kolanie na podłodze lekko z tyłu, a drugą wyprostowaną z palcami skierowanymi na siebie (nie obciągniętymi) unosisz do góry wewnętrzną stroną.
Moim zdaniem zarówno w drugim, jak i trzecim ćwiczeniu nie jest ważna wysokość, na którą podnosisz nogę - może to być ok 30cm nad podłogę - ale ilość powtórzeń. Noga, którą unosisz powinna być napięta, z palcami skierowanymi na siebie. Unoś i opuszczaj wolno lub dodatkowo jeszcze przytrzymaj chwilę w górze. I zawsze ćwicz obie nogi.
Te ćwiczenia w seriach po np. 30-50 powtórzeń zajmą tylko kilka minut, a naprawdę bardzo pomogą.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1h
- Życiówka w maratonie: 3h 30m
Mam pytanie czy grupa 4,45 jest ostatnią oznakowaną balonikami ,czy za plecami będzie jeszcze ktoś zbierał umęczonych biegaczy?Z mojej praktyki wiem że siła grupy jest jak dodatkowy mocny naturalny zastrzyk siły ,warto przykleić się do którejś i ciągnąć jak najdłużej.Zamierzam wystartować na samym końcu i powoli rozgrzewając się w "boju" gonić Was,abym tylko widział w dali balonik,może się uda.Pozdrawia Wszystkich Mieczysław :
-
- Wyga
mieczysław1954 pisze:Mam pytanie czy grupa 4,45 jest ostatnią oznakowaną balonikami ,czy za plecami będzie jeszcze ktoś zbierał umęczonych biegaczy?
O ile wiem, to nasza dzielna grupa na 4:45 jest tą oficjalnie najwolniejszą, więc to nam przypadnie zaszczyt przygarniania tych, co zaczną zbyt szybko

Na MW bywały grupy na 5:00, ale w tym roku organizatorzy takiej nie proponują startującym. Może nie mieli dobrego pacemakera na ten czas, a o ile pamiętam to na 5:00 zdarzały się wpadki.
Życzę Ci, żeby Twoje rozgrzewanie się na trasie nie trwało zbyt długi i żebyś dołączył do nas jak najszybciej!

-
- Wyga
Nasz grupa jest coraz większa
Na tym forum tego nie widać, ale różną drogą różne osoby dają sygnały, że biegniemy razem!
Dla zachęty dodam, że moja koleżanka ułożyła specjalnie dla naszej grupy kilka okrzyków bojowych/zagrzewających na trasę. Jest ich sporo. Usiłuję opanować choć kilka. Prezentacja na trasie.
Przypominam, że dla chętnych 24.09. w sobotę o 17:30 jest spotkanie z pacemakerami. Jeśli macie ochotę się spotkać (pewnie nie na długo) to zapraszam. A z resztą do zobaczenia na starcie w niedzielę

Dla zachęty dodam, że moja koleżanka ułożyła specjalnie dla naszej grupy kilka okrzyków bojowych/zagrzewających na trasę. Jest ich sporo. Usiłuję opanować choć kilka. Prezentacja na trasie.
Przypominam, że dla chętnych 24.09. w sobotę o 17:30 jest spotkanie z pacemakerami. Jeśli macie ochotę się spotkać (pewnie nie na długo) to zapraszam. A z resztą do zobaczenia na starcie w niedzielę

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:49:21
- Życiówka w maratonie: 04:47:06
Z której strefy startujecie ?
Ja nie podałem czasu i startuje z trzeciej strefy, generalnie zamierzam biec swoim tempem "na tętno" (145-150) a według mich 20km wybiegań to to "moje" tempo daje mi czas końcowy 4:30 ale nigdy nie robiłem treningu ponad 2,5h więc za 30km jest teren nieznany ... więc bardzo możliwe że się spotkamy i podczepię się dogrupy 4:45
dodam że to mój debiut w maratonie i nie licząc jednego startu na 10km Grand Prix Warszawy 3 tygodnie temu to pierwszy bieg "w tłumie"
Ja nie podałem czasu i startuje z trzeciej strefy, generalnie zamierzam biec swoim tempem "na tętno" (145-150) a według mich 20km wybiegań to to "moje" tempo daje mi czas końcowy 4:30 ale nigdy nie robiłem treningu ponad 2,5h więc za 30km jest teren nieznany ... więc bardzo możliwe że się spotkamy i podczepię się dogrupy 4:45
dodam że to mój debiut w maratonie i nie licząc jednego startu na 10km Grand Prix Warszawy 3 tygodnie temu to pierwszy bieg "w tłumie"
-
- Wyga
No, prawieMaciej_J pisze:Hej, Fasolka, przynaj się, to Ty pewnie prowadzisz do 30km elitę na 2:10 i jeszcze masz oddech żeby opowiadać kenijczykom o Warszawie? Gratuluję kondycji

Nie wiembczupa pisze:Z której strefy startujecie ?

Zawsze będziesz mile widziany w naszej grupce!

- td0
- Zaprawiony W Bojach
To ile jest tych stref?Fasolka pisze:No, prawieMaciej_J pisze:Hej, Fasolka, przynaj się, to Ty pewnie prowadzisz do 30km elitę na 2:10 i jeszcze masz oddech żeby opowiadać kenijczykom o Warszawie? Gratuluję kondycjiTe Twoje wyliczenia są ciut nieprecyzyjne
Mnie wychodzi (tak mniej więcej), że po 2:10 to będziemy dobiegać do 20km, a na 30km to będziemy ok. 3:20. Ale potraktujmy to jako błąd pomiaru
A oddech ćwiczę!
![]()
Nie wiembczupa pisze:Z której strefy startujecie ?
dodam że to mój debiut w maratonie i nie licząc jednego startu na 10km Grand Prix Warszawy 3 tygodnie temu to pierwszy bieg "w tłumie"Nie mam takiej informacji od organizatorów. Mnie na karcie startowej wpisali 2, ale rozumiem, że to generował komputer i nie wziął pod uwagę tego, że prowadzę grupę na 4:45
pewnie będziemy startować z końca 3 strefy, może z 4.
Zawsze będziesz mile widziany w naszej grupce!Niezależnie od tego, na którym kilometrze do nas dołączysz.
Bo mi też wpisali 2 a chciałbym zacząć z Wami.
:) Tomek
-
- Wyga
O ile zdołałam się zorientować to strefy są trzy (myślałam, że cztery). Będzie super, jak wystartujesz z nami!td0 pisze:To ile jest tych stref?
Bo mi też wpisali 2 a chciałbym zacząć z Wami.

OK. Tylko wolałabym to uściślić jutro wieczorem. O 17:00 mam odprawę pacemakerów i może się okazać, że to jest jakoś ustalone gdzie mam być, więc nie chciałabym robić jakiegoś zamieszania. Myślę, że baloniki z czasem 4:45 będą dobrze widoczne nawet z dalekawolf1971 pisze:No dobra, to może umówmy się na forum, że startujemy tu i tu. Będzie łatwiej się odszukać i odejdzie Nam niepotrzebny stresik

A tak w ogóle, to pojutrze o tej porze będziemy już DUMNI, że nam się udało!

-
- Wyga
Z tym GPSem to nie tak. One nie są tylko dla "zajęcy". Jak zrozumiałam rozdali je różnym osobom, wcale niekoniecznie pacemakerom. Akcja była wczoraj, bardzo szybka i z racji problemów ze skontaktowaniem się ze mną w danym momencie telefonicznie (mam taką pracę, że nie zawsze mogę rozmawiać przez telefon), nie wyszło.
A swoją drogą to nie jestem pewna, czy chciałabym, żeby taki "wielki brat" miał cały czas na mnie oko
A swoją drogą to nie jestem pewna, czy chciałabym, żeby taki "wielki brat" miał cały czas na mnie oko

-
- Wyga
To zgodnie z umową informacja o jutrzejszym miejscu spotkania:
Od ok. 8:40 będę na Was czekać w drugiej połowie zielonej (czyli trzeciej) strefy startowej. Wypatrujcie baloników i tabliczki z napisem 4:45. Do zobaczenia!
Wolf1971 - z tym GPS może się uda
Od ok. 8:40 będę na Was czekać w drugiej połowie zielonej (czyli trzeciej) strefy startowej. Wypatrujcie baloników i tabliczki z napisem 4:45. Do zobaczenia!

Wolf1971 - z tym GPS może się uda