Witam
Moja żona ma 34 lata. W tej chwili jest 5 miesięcy po urodzeniu córeczki i chciała wrócić do biegania. Przed ciążą przez parę miesięcy biegała (takim planem dla początkujących ze Skarżyńskiego) i doszła już do 30 min ciągłego biegu. Trenowała też jogę dość długo. Nie miała wcześniej monitora pracy serca. Teraz gdy pobiegła założyła monitor i tętno wydaje mi się za wysokie. Dość szybko osiągnęło 160 (po 4 minutach) potem 170 (po 10 minutach) i doszło do 176 przy tempie ok 7:00. Na koniec w 22 minucie było nawet 180. Spoczynkowe tętno ma 55. Czy to jest coś niepokojącego ?
Pozdrawiam
Kuba
Tętno - czy nie za wysokie ?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie. Przy takim tempie to tętno jest za wysokie, spoczynkowe ma niskie, udałbym się na kontrolne badanie UKG na dobrym sprzęcie i zrobiłbym wysiłkowy monitor EKG. Skąd jesteś ?
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Stary Wyga
Hej,
wysilkowe EKG wartaloby zrobic. Bo moze byc tez do niczego pulsometr, albo np. co w moim
Garminie sie zdaza jak jest przepocony pasek to mam wyniki z czapy. EKG na pewno nie zaszkodzi.
T>
wysilkowe EKG wartaloby zrobic. Bo moze byc tez do niczego pulsometr, albo np. co w moim
Garminie sie zdaza jak jest przepocony pasek to mam wyniki z czapy. EKG na pewno nie zaszkodzi.
T>
-
- Zaprawiony W Bojach
kubachyl pisze: doszło do 176 przy tempie ok 7:00.
nie miała baba kłopotu, kupiła sobie pulsometr;)
też przez to przechodziliśmy, już po zaliczeniu 2 maratonów - zdziwienie (choć tętno przy takim tempie nie było aż tak wysokie), próba wysiłkowa, kardiolog, potem leki;
z drugiej strony Twoja Małżonka miała pewnie z rok przerwy w bieganiu, a i wcześniej -jak piszesz - zbyt wiele z taką aktywnością wspólnego nie miała, więc może by dać jej jeszcze szansę przed szukaniem medyka;
pzdr
gl
gl
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
I tu trochę nie rozumiecie, ja nie mam problemów, tylko trzeba sobie trochę też pomyśleć. Jeżeli piszę nie to znaczy że ogólnie nie jest źle ponieważ nie pisałeś o innych objawach - nie ma ich to znaczy że nie jest źle. A co do samego tętna to trochę odbiega od normy.bansen pisze:Też miałem na to zwrócić uwagę. To jest cały F@E, on ma problemy z formułowaniem zdań w języku polskim, ale nie dociera to do niego.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"