Moje początki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej hej!
Jestem nowa na forum jak pewnie widać po ilości postów ;). 4 tygodnie temu zaczęłam plan treningowy "bieganie z odchudzaniem" i jak dotąd nie doświadczyłam żadnych problemów z wykonaniem go, ale ponieważ wczoraj w sytuacji całkowicie niezwiązanej z bieganiem uszkodziłam sobie stopę i opuściłam przez to trening, chciałabym zadać kilka pytań.
Może się martwie na zapas i jutro już wszystko będzie okej, ale i tak z czysto teoretycznego punktu widzenia mnie to interesuje. Jak w przypadku przerwy tygodniowej czy więcej w ćwiczeniu wrócić do biegania. Czy wtedy powinno cofnąć się w planie o tyle o ile się opuścilo, czy może kontynuować tam gdzie się skonczyło dodając jeden tydzień na "rozbieganie" ?
I jestem jeszcze ciekawa czy znacie jakieś ćwiczenia które w jakiś sposób zastępują trening, albo chociaż utrzymują pewną aktywność a nie angażują stopy ?
Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Co do przerwy, to możesz iść dalej z planem tak jak gdyby nigdy żadnej przerwy nie było, możesz kontynuować plan w miejscu, w którym go przerwałaś, albo nawet jak Ci będzie za ciężko to możesz się cofnąć z planem o tydzień bądź nawet więcej. Nie przygotowujesz się do konkretnego startu więc nie będzie to miało większego znaczenia, tym bardziej, że biegasz dopiero od miesiąca.
Co do ćwiczeń zastępczych jakiś orbitrek czy może nawet rower, ale chyba oba jednak trochę stopy obciążają. Możesz bieganie zastąpić jakimś lekkim treningiem siłowym na inne partie mięśniowe, np brzuch, grzbiet, ręce.
Obrazek
lykief
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko zalezy ile treningow wykonujesz w tygodniu i na jakim poziomie szybkosciowym. Ja na twoim miejscu powtorzylbym caly tydzien w ktorym doznalas uszkodzenia stopy. Mozna nawet skrocic pierwszy trening po przerwie i stopniowo go wydłużać. Wszystko zalezy od bolu. Rowerek treningowy albo basen jak najbardziej o ile nie odczuwa sie bolu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ