a są tu także początkujące biegaczki?

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

__czarna__
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam...Ja także jestem początkująca :usmiech: Kończe w tym tyg plan "odchudzanie" :usmiech:
Życzę wszystkim wytrwałości
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

aaa ja wczoraj pierwsze 30 min przetuptałam !!
i teraz sie tak zastnawiam ze po Biegnij Warszawo zaczne plan pumy 8-12km chyba
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Awatar użytkownika
Dorotka Gonitwa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieganie jest cudowne, ale po co od razu jakieś plany biegowe. Złapmy bakcyla, biegajmy wolniutkie rozbiegania. Podpatrujmy najlepszych jak biegają. Mam na myśli Naaajjjlepszych. Rytm, ładne i lekkie bieganie. Plany spowodują spięcie, a co za tym idzie kontuzje i zniechęcenie. Po kilku miesiącach zabawy, gdy już wiemy, że o to nam biega rozglądnijmy się za jakimś planem. Grunt to dobra zabawa. W tym okresie nawet bez planów zrobimy progres.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale na poczatku trudno o systematycznosc i mozna latwo pobladzic. ja zaczelam od planu. i go zrealizowalam (bez zniechecenia i kontuzji) teraz biegam bez i jest dobrze.
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a ja jestem ADHDowcem i musze miec plan na wszystko (no prawie) a i tak ciezko mi sie do niego stosowac,. ale bez bylo by jeszcze gorzej... pozatym plan to jakis cel.. te 20 40min czy jakis dystans... tym bardziej ze na poczatku ciagle jest "nie dam rady, nie dam rady" a jak sie tak tupta i marudzi to sie okazuje ze tym marudzeniem zrobilo sie kilometr wiecej i juz jest radocha :)
Obrazek
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Jagger
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Świeżynka która jak większość chciała biegać w wakacje, a zdarzyło się to tylko kilka razy..zawsze znalazła się jakaś wymówka...teraz zbiera się w sobie i biega od tego tygodnia:)

Witam wszystkich:D

Właściwie to mam pytanie, jak myślicie jak często w tygodniu biegać, bo obecnie robie to codziennie i jak narazie nie narzekam:)
"Walcz o każdy krok, jakby gonił cię furiat z siekierą"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

3-4 razy na poczatek ale jesli chcesz codziennie i zapalu wystarcza to biegaj codziennie.
Awatar użytkownika
wisnia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niby można codziennie, ale ja widzę różnicę jak biegam w tygodniu 3 razy pod rząd a jak biegam do drugi dzień.
podczas 3 dni biegowych pod rząd czuję, że moje treningi tracą na jakości bo niby mnie nic nie boli ale na 3cim treningu ciało jest jakieś takie sztywne, mięśnie są spięte. a jak mam jeden dzień odpoczynku to ciało jest wypoczęte i w pełni gotowe do kolejnego biegu - gdzieś tutaj przeczytałam mądre zdanie "regeneracja jest częścią treningu" i jak najbardziej się z nim zgadzam.

zresztą - ciekawe jak długo pociągniesz z codziennym bieganiem (pod względem wydolnościowym, czasowym ale przede wszystkim pod względem CHĘCI)? może się mylę ale pewnie nie długo ;)
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Codzienne bieganie jest spoko, ale warto zrobić sobie przynajmniej jeden dzień wolny w tygodniu - zarówno, żeby dać odpocząć organizmowi, jak i psychice :taktak: Jak zaczniesz biegać więcej, być może dojdziesz do wniosku, że 3-4 razy w tygodniu też wystarczą ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Jagger
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Haha jak to mówią doświadczenie uczy, już nie będę biegać codziennie...Zwyczajnie zakwasy czy co to tam meczy moje nogi na to mi nie pozwala...:)

A właśnie macie jakieś swoje sposoby na to ustrojstwo??:)
"Walcz o każdy krok, jakby gonił cię furiat z siekierą"
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mnie meczy jakis dziwny bol ud. jakbym cos naderwala. w nd pn bylo duzo podbiegow od ttej pory nie moge nawet maszerowc :-( a biegnij warszawo juz za 8dni :-(
Obrazek
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
EyeOfTheTiger
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jagger - kąpiel z solą ;) na mnie zawsze działa
Fajnie,że jest temat dla początkujących ;) ja co prawda kiedyś biegałam regularnie ale teraz wracam po dłuugiej przerwie i kontuzji. Trochę się boję o moje nieruchawe stawy,ale na początek zaplanowałam lekkie bieganie boso po plaży, więc może nie będzie źle :).
panna_mia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no to i ja się dołącze do poczatkujących.. zaczęłam dziś, choć bieganie po licealnych przeżyciach jawiło mi się jako kara najgorsza z możliwych :bum:
biegam sobie z bullterrierem - nikt nie śmie się ze mnie śmiać przy takiej obstawie :hej: w okolicy mam sporo fajnych terenów - udeptane ścieżki, pola, lasy, więc postanowiłam zamienić poranne spacery z piesem na bieganie (dodam, że prosięta mam dwa więc jest z kim biegać)

Póki co ciut zmodyfikowany plan dla mocno początkujących, który znalazłam gdzieś na portalu, 3x w tygodniu po 30min - pon, śr, pt z rana między kawką a śniadankiem:
TYDZ.1 5min marszu / 1 min biegu (dziś czułam, ze mogłąbym biegać 2/4 albo 3/3 może nawet alke zgodnie z zasadami staram się nie szarżować żeby się nie zniechęcić zbyt szybko)
TYDZ 2 4min marszu / 2 min biegu
TYDZ 3 3min marszu/3min biegu
TYDZ 4 2min marszu / 4min biegu
TYDZ 5 1 min marszu/ 5min biegu

Cel - 30minut ciągłego biegu no i przede wszystkim nie rzucić tego w cholerę po kilku dniach :lalala:

W marszach jestem zaprawiona bo przy dwóch psach to kilka km dziennie wychodzi :oczko:

ps. istnieje jakaś fajna aplikacja na Androida w której można interwały ustawiać? żeby pan mi mówił "biegnij dziecko biegnij" lub "do marszu", albo żeby zmianiało muzę na szybsze i spokojniejsze odcinki? póki co wysyłam sobie wyniki do run-log ale średnio wygodnie mi biegać z telefonem w łapie i pilnować czasu, dodatkowo jeszcze od czasu do czasu psa kontrolując

ps2. jadę dziś butki kupić:)
"Ja mieszkać w Polska i robić kariera
My mieć samochód i bullterriera" (a nawet dwa!)
Awatar użytkownika
raagoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

panna_mia pisze: ps. istnieje jakaś fajna aplikacja na Androida w której można interwały ustawiać? żeby pan mi mówił "biegnij dziecko biegnij" lub "do marszu", albo żeby zmianiało muzę na szybsze i spokojniejsze odcinki? póki co wysyłam sobie wyniki do run-log ale średnio wygodnie mi biegać z telefonem w łapie i pilnować czasu, dodatkowo jeszcze od czasu do czasu psa kontrolując
)
Ja akurat używam tego na iOS ale na androida też jest. Do interwałków polecam RunKeeper'a: https://market.android.com/details?id=c ... .pro&hl=pl - ustawiasz coaching do treningu: np 1minuta "slow" + 3 minuty "fast" - to powtórzyć razy X .. i pięknie będzie Ci aplikacja będzie podpowiadać co kiedy robić. Opcji jest więcej, mi akurat ta najbardziej była potrzebna.

Natomiast do samego "notowania" trasy często używam Endomondo, aczkolwiek po ostatnich kilku porażkach z gubieniem GPS lub wywalaniem się aplikacji, skłaniam się chyba powoli ku temu aby całkowicie się przesiąść na RunKeeper'a.

Pozdrawiam. Tomasz.
panna_mia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

raagoon pisze:
panna_mia pisze: ps. istnieje jakaś fajna aplikacja na Androida w której można interwały ustawiać? żeby pan mi mówił "biegnij dziecko biegnij" lub "do marszu", albo żeby zmianiało muzę na szybsze i spokojniejsze odcinki? póki co wysyłam sobie wyniki do run-log ale średnio wygodnie mi biegać z telefonem w łapie i pilnować czasu, dodatkowo jeszcze od czasu do czasu psa kontrolując
)
Ja akurat używam tego na iOS ale na androida też jest. Do interwałków polecam RunKeeper'a: https://market.android.com/details?id=c ... .pro&hl=pl - ustawiasz coaching do treningu: np 1minuta "slow" + 3 minuty "fast" - to powtórzyć razy X .. i pięknie będzie Ci aplikacja będzie podpowiadać co kiedy robić. Opcji jest więcej, mi akurat ta najbardziej była potrzebna.

Natomiast do samego "notowania" trasy często używam Endomondo, aczkolwiek po ostatnich kilku porażkach z gubieniem GPS lub wywalaniem się aplikacji, skłaniam się chyba powoli ku temu aby całkowicie się przesiąść na RunKeeper'a.

Pozdrawiam. Tomasz.
dzięki, w środę stestuje runkeepera zatem :taktak:
"Ja mieszkać w Polska i robić kariera
My mieć samochód i bullterriera" (a nawet dwa!)
ODPOWIEDZ