GT 2160 - radzę dobrze sprawdzić, sporo postów o obcierkach i kłopotach, szczególnie na zagranicznych forach i o tym że ludzie wracają do modelu 2140 bo 2160 wybitnie nieudany i jakieś wadliwe kopyto...przynajmniej tak piszą...Martins pisze: A skąd wiesz że te buty są akurat dobre dla Ciebie, to poprzedni model Kayano 17, to but dla osób z mocną pronacją, a Ty masz taką? A może powinieneś założyć GT 2160 lub GT 1160? A żeby się o tym przekonać trzeba zrobić badanie dynamiki biegu na bieżni.
Pozdro
ASICS Gel Kayano 16 - NO MORE
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
kto kazał?trzeba zrobić badanie dynamiki biegu na bieżni
a jak w sklepie nie ma odpowiedniej aparatury to butów kupic nie wolno?
PARANOJA...
- lieft
- Stary Wyga
Martins pisze:A skąd wiesz że te buty są akurat dobre dla Ciebie, to poprzedni model Kayano 17, to but dla osób z mocną pronacją, a Ty masz taką? A może powinieneś założyć GT 2160 lub GT 1160? A żeby się o tym przekonać trzeba zrobić badanie dynamiki biegu na bieżni.lieft pisze:witam, chciałbym się zapytać tych, którzy mają te buty, czy mieliście jakiś problem z dotarciem się w nich?
Ja już podchodziłem parę razy i:
po krótkiej przebieżce odparzają mi się pięty, obcierają mi się zewnętrzne części stóp/krawędzie oraz tył pięty. Po ok pół godzinie stopy zaczynają tak palić, że wracam do domu i po bieganiu.
Być może, to buty nie dla mnie, chociaż mam płaskostopie oraz niskie sklepienie, a chyba dla takich osób są one przewidziane. Może jakieś rady, jak się do nich przyzwyczaić?
Jak nie, to je po prostu wyrzucę.
po edycji:
wyrzuciłem i nigdy więcej tej firmy !!!!
Pozdro
wiem co kupuję, więc się nie będę rozpisywał.
Co do badania dynamiki na bieżni......sorry, ale może lepiej zbadać w kosmosie, w stanie nieważkości?
Jak nie próbowałeś, to polecam.
Nie wpadam w pułapki marketingowe buców od różnych udziwnień, przynajmniej się staram.
A takie badania na bieżni....., są być może dobre i na pewno stosowane u zawodowców. Przeciętny amator biegania nie bada swojego chodu na bieżni, a w zakupach kieruje się zasobem portfela, wyglądem i wygodą buta-w większości przypadków.
-
- Wyga
Oj no tutaj nie zgodzę się...lieft pisze: A takie badania na bieżni....., są być może dobre i na pewno stosowane u zawodowców. Przeciętny amator biegania nie bada swojego chodu na bieżni, a w zakupach kieruje się zasobem portfela, wyglądem i wygodą buta-w większości przypadków.
Mnie to kosztowało 40 zł (a wlasciwie nic bo jesli kupuje buty to badanie gratis) i nie potrzeba zawodowego sprzetu tylko odpowiednią wiedze i doświadczenie. Ot zwykla bieżnia i kamera podłaczona do PC-eta.
Biegnie sie w butach free, minimalistycznych tak aby nic nie pomagało i widać było jak układa się pięta przy lądowaniu.
Co ciekawe można pronować np tylko jedną stopą, a wtedy zaleca sie kupic i tak buty dla pronujących
Duzo to ciekawsze i miarodajne (bieżnia) niż statyczne badanie wymiarów stopy w badaniu asics footid - ktore nie pokazuje dymanicznych zmian pod obciążeniem a tylko mierzy stope we wszystkich kierunkach.
Badania dla zawodowców są zupełnie inne. To co opisałem to właśnie amatorka ale dla ludzi poważnie myslących o swoim organizmie.
Trzeba sie pogodzić ze jedne lubi skode oktavie a drugi focusa, z mniejszym bagaznikiem ale za to bez obrzydliwego znaczka na masce.
Zmień buty (producent), sprawdź, spróbuj. Nogi masz jedne, i kosztują o wiele więcej niż nowa para butów...
-
- Wyga
Model Kayano 15 następca to Kayano 16 i teraz jest Kayano 17...sawalas pisze:GT 2160 - radzę dobrze sprawdzić, sporo postów o obcierkach i kłopotach, szczególnie na zagranicznych forach i o tym że ludzie wracają do modelu 2140 bo 2160 wybitnie nieudany i jakieś wadliwe kopyto...przynajmniej tak piszą...Martins pisze: A skąd wiesz że te buty są akurat dobre dla Ciebie, to poprzedni model Kayano 17, to but dla osób z mocną pronacją, a Ty masz taką? A może powinieneś założyć GT 2160 lub GT 1160? A żeby się o tym przekonać trzeba zrobić badanie dynamiki biegu na bieżni.
Pozdro
Podobnie GT 2140, GT 2150, GT 2160... (w modelach GT 2150 i 2160 są dwa kolory, edycja wiosenna i jesienna)
to samo się tyczy GT 1150 kolejny jest GT 1160...
o wcześniejszych modelach tych butów nie piszę bo nie ma ich w sprzedaży. Co się tyczy modeli GT 2150 i GT 2160 są to buty dla osób z wąską stopą więc obtarcia zwłaszcza kostek jak najbardziej mają miejsce. Trzeba wtedy inny model.
Pozdro
-
- Wyga
Można ale wtedy wybór jest utrudniony. Często jest tak że inaczej się chodzi inaczej biega, to wynika z wielu czynników, np. z wagi, wzrostu itd. i dlatego wypadałoby to badanie zrobić aby się upewnić. Naukowo zostało udowodnione że np. osoby z lekką pronacją mogą ją przez złe obuwie jeszcze pogłębić (mówię tu o osobach regularnie trenujących).Qba Krause pisze:kto kazał?trzeba zrobić badanie dynamiki biegu na bieżni
a jak w sklepie nie ma odpowiedniej aparatury to butów kupic nie wolno?
PARANOJA...
Nikt nikomu nic nie każe każdy decyduje sam. Kolega lieft zapytał to odpowiedziałem.
Powiem tak nie czytaj tego co piszę bo wciąż krytykujesz to co piszę. Jeśli ktoś chce pobiegać sobie po parku lub traktować bieganie czysto amatorsko to niech kupuje co chce. Już Ci napisałem gdzie indziej biegaj sobie w butach z Lidla nawet z Biedronki.
-
- Wyga
Dokładnie po to jest to badanie, przynajmniej kolega sawalas rozumie w czym rzecz bo widać koledzy lieft i Qba Krause wolą temat zignorować.sawalas pisze:Badania dla zawodowców są zupełnie inne. To co opisałem to właśnie amatorka ale dla ludzi poważnie myslących o swoim organizmie.lieft pisze: A takie badania na bieżni....., są być może dobre i na pewno stosowane u zawodowców. Przeciętny amator biegania nie bada swojego chodu na bieżni, a w zakupach kieruje się zasobem portfela, wyglądem i wygodą buta-w większości przypadków.
Zmień buty (producent), sprawdź, spróbuj. Nogi masz jedne, i kosztują o wiele więcej niż nowa para butów...
Pozdro
- lieft
- Stary Wyga
opisałem temat na zasadzie jak ogół ludzi kupuje buty, większość nie ma dostępu do takich badań stopy, nawet jakby kosztowały stówę, czy ile tam się za to płaci. Sklepy mające takie urządzenia są rzadkością, byłem w wielu miejscach w europie i się z takim czymś nie spotkałem, nie ukrywam w tym wypadku, że nie szukałem takich sklepów, które mają takie komputery/maszynki.
Miałem wpadkę z butami ASICS co tu opisałem, mówi się trudno, nadal będę kupował buty na zasadzie jaką stosuję, ale już bez tej marki. Czasem się człowiek nabierze na głupie wpisy marketingowców na różnych stronach zachwalających takie i inne buty, ja też dałem się tak zrobić w konia i tyle.
Temat zamykam ze swojej strony, chcecie, to sobie dalej dyskutujcie o wyższości buta z reklamy i komputera nad butem pozbawionym cudacznych technologii.
Ja mogę kupić buty parę razy w roku, co nie znaczy, że będę dawał zarabiać frajerom od badań nad stopą i nie wiadomo czym. Wszystkie inne buty/firmy oprócz asics, dla jasności, są dla mnie ok.
Miałem wpadkę z butami ASICS co tu opisałem, mówi się trudno, nadal będę kupował buty na zasadzie jaką stosuję, ale już bez tej marki. Czasem się człowiek nabierze na głupie wpisy marketingowców na różnych stronach zachwalających takie i inne buty, ja też dałem się tak zrobić w konia i tyle.
Temat zamykam ze swojej strony, chcecie, to sobie dalej dyskutujcie o wyższości buta z reklamy i komputera nad butem pozbawionym cudacznych technologii.
Ja mogę kupić buty parę razy w roku, co nie znaczy, że będę dawał zarabiać frajerom od badań nad stopą i nie wiadomo czym. Wszystkie inne buty/firmy oprócz asics, dla jasności, są dla mnie ok.
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Podaj proszę źródło.Martins pisze: Naukowo zostało udowodnione że np. osoby z lekką pronacją mogą ją przez złe obuwie jeszcze pogłębić (mówię tu o osobach regularnie trenujących).
-
- Wyga
Czasem odrobina poważnego podejścia pozwala maksymalnie wykorzystać warunki. Przyadowo w zwykłym decathlonie wystarczy poprosić o włączenie bieżni, wziąć 5 lat butów i wybrać sobie to co pasuje. Ja biegalem godzinę...
-
- Wyga
Tylko nie nabierz sie na Reebok zigtec...lieft pisze:Czasem się człowiek nabierze na głupie wpisy marketingowców na różnych stronach zachwalających takie i inne buty, ja też dałem się tak zrobić w konia...

Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 20:14 przez sawalas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
Tak wszędzie byłeś i niczego nie widziałeś...lieft pisze:opisałem temat na zasadzie jak ogół ludzi kupuje buty, większość nie ma dostępu do takich badań stopy, nawet jakby kosztowały stówę, czy ile tam się za to płaci. Sklepy mające takie urządzenia są rzadkością, byłem w wielu miejscach w europie i się z takim czymś nie spotkałem, nie ukrywam w tym wypadku, że nie szukałem takich sklepów, które mają takie komputery/maszynki.

Takie badania zrobisz w Poznaniu 2 sklepach, w Warszawie, Krakowie itd. zgoda są jeszcze mało dostępne ale są, zwłaszcza przed maratonami i półmaratonami wystawia się sklep z bieżnią. Takie badanie nic nie kosztuje jest za darmo. Asics też robi takie badania jeżdżą po miastach po sklepach dla biegaczy. Wystarczy wejść na ich stronkę i przestań być niedowiarkiem... Jeśli Asics Ci nie odpowiada polecam Bronxy, Sudcony lub Nike... Najbliższa bieżnia będzie na pewno przed Maratonem Warszawskim (sobota 24 września) i przed Maratonem Poznańskim (sobota 15 października).
Najpierw kolego wypróbuj a potem krytykuj

Pozdro

-
- Rozgrzewający Się
Dokładnie zgadzam się z kolegą. "Odrobina poważnego podejścia do tematu" a nie jak kolega lieft obraził się na swoje buty...sawalas pisze:Czasem odrobina poważnego podejścia pozwala maksymalnie wykorzystać warunki. Przyadowo w zwykłym decathlonie wystarczy poprosić o włączenie bieżni, wziąć 5 lat butów i wybrać sobie to co pasuje. Ja biegalem godzinę...

Właśnie w Decatlonie też jest taka bieżnia i można sobie sprawdzić zapomniałam...

Pozdrawiam